• Alīna,
  • Rūsiņš,
  • Sandris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Darbību sāks Baltijas valstu ģimenes uzņēmumu biedrība

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 08:32, 24.11.2022


Šogad dibinātā Baltijas valstu ģimenes uzņēmumu biedrība "Baltic Family Firm Institute" (BFFI, Baltijas ģimenes uzņēmumu institūts) šodien ar izglītojošu bezmaksas konferenci oficiāli atklās savu darbību, aģentūru LETA informēja BFFI pārstāvji.



Biedrība informē, ka Baltijas valstīs ir vairāk nekā 5000 vienas ģimenes pārvaldīti uzņēmumi ar apgrozījumu vai aktīviem virs diviem miljoniem eiro, turklāt starp 100 lielākajiem Baltijas uzņēmumiem 11 ir ģimenes pārvaldīti.

BFFI pārstāvji norāda, ka ģimenes uzņēmumiem ir būtiska nozīme Baltijas valstu ekonomikā, taču šāda tipa uzņēmumiem pastāv zināma problēma - pēctecības nodrošināšana. Tēmas svarīgums ir aktualizējies tieši tagad, jo 30 gados kopš Latvijas neatkarības atgūšanas uzņēmīgās ģimenes ("enterprising families") ir uzkrājušas kapitālu un izveidojušas spēcīgus uzņēmumus, kuri ir jānodod nākamajai paaudzei, šajā procesā saglabājot gan uzņēmumu un darbavietas, gan arī harmoniju ģimenē.

Biedrībā norāda, ka pastāv mīts, ka ģimenes uzņēmumi ir tikai nelieli veikaliņi, beķerejas vai zemnieku saimniecības, taču dati rāda, ka pasaulē ir ļoti daudzi lieli, vairākās paaudzēs ģimenes kontrolēti uzņēmumi kā, piemēram, "Walmart", "Volkswagen" un "Nike". No Baltijas lielākajiem ģimenes uzņēmumiem "Girteka Logistics" (Lietuva) apgrozījums ir virs viena miljarda eiro, "Nordecon" (Igaunija) ap 300 miljoniem eiro, kā arī SIA "Firma Madara 89" (Latvija) ap 165 miljoniem eiro.

Baltijas ģimenes uzņēmumu institūts dibināts, lai atbalstītu veiksmīgu un spēcīgu ģimenes uzņēmumu izaugsmi Baltijas valstīs. BFFI darbības atklāšanas pasākums tiks veltīts tieši pēctecības plānošanas tēmai. Biedrībā iesaistītie nozares eksperti un akadēmiķi tieši pēctecību - uzņēmuma savlaicīgu sagatavošanu nākamajai paaudzei, profesionālas vadības piesaisti vai pārdošanu - min kā vienu no lielākajiem ģimenes uzņēmumu izaicinājumiem.

Pasākumā piedalīsies biedrības pārstāvji un nozares eksperti no Latvijas, Zviedrijas, Slovākijas, Francijas, Norvēģijas un vēl citām valstīm, kas dalīsies pieredzē un zināšanās, kā arī piedalīsies paneļdiskusijā. Pasākuma apmeklētājiem tiks prezentēti apkopojoši dati par Baltijas ģimenes uzņēmumiem un sniegtas atbildes uz tādiem jautājumiem kā, piemēram, "Kas padara ģimenes uzņēmumu īpašu?" un "Kādi ir nosacījumi, lai uzņēmuma nodošana nākamajai paaudzei izdotos?".

BFFI dibinātāja un valdes locekle Anete Pajuste skaidro, ka ģimenes uzņēmumiem ir potenciāls būt pārmaiņu radītājiem, izmantojot ilgtermiņa biznesa stratēģijas un uz vērtībām balstītus vadības modeļus. Turklāt dati rāda, ka ģimenes uzņēmumi Baltijas valstīs ir rentablāki, salīdzinot ar ne-ģimenes uzņēmumiem. Arī Latvijā ir vairāki veiksmīgi un lieli ģimenes uzņēmumi, tai skaitā SIA "Pata", AS "Grindeks", SIA "Tirdzniecības nams Kurši" un SIA "Karavela". Savlaicīga ģimenes uzņēmumu pēctecības plānošana gan vadības, gan īpašumtiesību jomā ir kritiski svarīga, lai šie uzņēmumi nodrošinātu pievienoto vērtību un darbavietas ilgtermiņā, uzsver Pajuste.

Viņa piebilst, ka šī tēma aktualizējusies ne vien Baltijas, bet arī Eiropas līmenī - Eiropas korporatīvās pārvaldības institūts (ECGI, "European Corporate Governance Institute") radījis atbildīga kapitālisma iniciatīvu, kurā viens no stūrakmeņiem ir tieši ģimenes kapitālisms. ECGI direktors Marko Behts uzsver, ka ģimenes kontrolēti uzņēmumi ir būtiski atbildīga kapitālisma nākotnei, un to loma ir pelnījusi uzmanību, pārdomas un diskusijas.

Biedrība "Baltic Family Firm Institute" (BFFI, Baltijas ģimenes uzņēmumu institūts) ir bezpeļņas organizācija, kas dibināta 2022.gadā. Tā dibināta ar mērķi atbalstīt veiksmīgu un spēcīgu ģimenes uzņēmumu izaugsmi Baltijas valstīs. Biedrības mērķi ir veicināt ilgtspējīgu vairāku paaudžu ģimenes uzņēmumu attīstību Igaunijā, Latvijā, un Lietuvā, veidot izpētes un mācību programmas, kas risina ģimenes uzņēmumu stratēģiskos, operatīvos un korporatīvās pārvaldības jautājumus, īstenot informatīvas kampaņas ģimenes uzņēmumu izveides veicināšanai, kā arī organizēt pasākumus ģimenes uzņēmumu pārstāvjiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas Bankas «Maksājumu radars» novērojis mobilo darījumu pieaugumu (+VIDEO)

Pensijas vecuma cilvēku atturība ir saistīta ar viņu īpašumā esošajiem viedtālruņiem.

Ekonomika Nākamnedēļ atklās aviokompānijas «Norwegian» bāzi Rīgā

Nākamnedēļ, 30.aprīlī, plkst.10.30 atklās aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgo bāzi Rīgā.

Ekonomika Latvija pērn samazinājies uzņēmumu maksātnespējas gadījumu skaits

Latvija pagājušajā gadā bija viena no retajām valstīm Centrāleiropas un Austrumeiropas (CAE) reģionā, kurā samazinājās uzņēmumu maksātnespējas gadījumu skaits, informēja risku pārvaldības kompānijas "Coface" pārstāvji.

Ekonomika Sākta vēsturiskā restorāna «Sēnīte» atjaunošana

Uzņēmums SIA "Latvian Catering Company" pakāpeniski sācis valsts kultūras pieminekļa - vēsturiskā restorāna "Sēnīte" - atjaunošanu un teritorijas sakopšanas darbus, kas noritēs vairākās kārtās.

Lasiet arī

Ekonomika LTRK: Latvijas kopējā uzņēmēju noskaņojumā atgriezies pesimisms

Latvijas kopējā uzņēmēju noskaņojumā atgriezies pesimisms, liecina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) un pētījumu kompānijas "SKDS" veiktā uzņēmēju vadītāju aptauja 2023.gada novembrī-decembrī.

Ekonomika Eksporta un inovāciju balvai izvirzīti 55 uzņēmumi

Šogad Eksporta un inovācijas balvai izvirzīti 55 uzņēmumi, aģentūru LETA informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji.

Sabiedrība Sāk informatīvo kampaņu par cilvēktiesību ievērošanu biznesā

Lai pievērstu uzmanību jautājumiem par cilvēktiesību ievērošanu uzņēmumu darbībā, uzsākta informatīvā kampaņa "Bizness un cilvēktiesības - labs labu uzlabo", informē Tiesībsarga birojs.

Ekonomika Latvijas un Lietuvas lielākie uzņēmumi atguvuši optimismu par biznesa izaugsmi

Latvijas un Lietuvas lielākie uzņēmumi ir atguvuši zināmu optimismu par biznesa izaugsmi, aģentūru LETA informē "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz veikto Baltijas lielo uzņēmumu finanšu direktoru aptauju.