• Mirta,
  • Ziedīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Privātajos pensiju fondos joprojām iemaksāts vairāk nekā iepriekš

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 13:16, 26.09.2022


Latvijas privāto pensiju fondu pensiju plānos šogad pirmajā pusgadā iemaksāti 50,64 miljoni eiro, kas ir par 9,7% vairāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā, aģentūra LETA uzzināja Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).



Tostarp privāto pensiju fondu pensiju plānu dalībnieku iemaksas 2022.gada pirmajā pusgadā augušas par 10,5% salīdzinājumā ar 2021.gada pirmo pusgadu un veidoja 41,532 miljonus eiro, bet darba devēju iemaksas palielinājušās par 5,9% - līdz 9,03 miljoniem eiro.

Savukārt no pensiju plānu kapitāla šogad pirmajos sešos mēnešos izmaksāti 33,893 miljoni eiro, kas ir 2,1 reizi vairāk nekā 2021.gada pirmajā pusgadā, tostarp 96,4% jeb 32,665 miljoni eiro izmaksāti saistībā ar plānu dalībnieku pensijas vecuma iestāšanos.

2022.gada jūnija beigās privāto pensiju fondu pensiju plānos uzkrātais kapitāls veidoja 647,442 miljonus eiro, kas salīdzinājumā ar 2021.gada beigām ir kritums par 11,2% jeb 81,996 miljoniem eiro.

Privāto pensiju plāniem 2022.gada jūnija beigās bija pievienojušies 375 594 dalībnieki, kas ir par 12 184 jeb 3,3% vairāk nekā 2021.gada beigās.

Tostarp pensiju plānu aktīvo dalībnieku skaits pieaudzis par 5,5%, veidojot 187 061, kamēr pasīvo dalībnieku jeb iedzīvotāju, kuri pēdējo 12 mēnešu laikā nav veikuši iemaksas, bet vēl nav sasnieguši pensiju plānā noteikto pensijas vecumu, skaits samazinājies par 1,3% - līdz 117 028.

Latvijā šogad jūnija beigās strādāja septiņi privātie pensiju fondi, tostarp seši atklātie un viens slēgtais, kas piedāvāja ieguldīt 21 pensiju plānā.

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētāja amatā iecelts Merirands

VSIA "Autotransporta direkcija" (ATD) valdes priekšsēdētāja amatā iecelts Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāres vietnieks Dins Merirands, informēja SM pārstāvji.

Ekonomika Ventspils brīvosta ir atbrīvota no piesārņojuma (+VIDEO)

Pārstrādei tika nogādāts 171 kubikmetrs šķidro bīstamo atkritumu.

Ekonomika Daļai dzīvokļu īpašnieku varētu pieaugt maksājums par zemes lietošanu

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz, ka maksājums par sev nepiederošas zemes lietošanu no 2025.gada pakāpeniski pieaugtu tai daļai dzīvokļu īpašnieku, kuru zemei būs noteikta lielāka kadastrālā vērtība.

Ekonomika «Lux Express» autobusa biļete no Liepājas līdz Rīgai maksās vismaz desmit eiro

Starptautiskā pasažieru pārvadātāja "Lux Express" autobusa biļete no Liepājas uz Rīgai maksās, sākot no desmit eiro, informēj uzņēmums.

Lasiet arī

Kultūra Nākamnedēļ tiks atklāts Kurzemes lielākais mūzikas festivāls (+VIDEO)

Tiks atskaņoti skaņdarbi, kas tiks telpiskoti ap klausītājiem izvietotā 8 skaļruņu akustiskā sistēmā.

Ekonomika «Liepājas enerģijas» apgrozījums gada laikā pieauga par 330 000 eiro (+VIDEO)

Tika atklāta uzņēmuma jaunākā 4 MW šķeldas katlumāja.

Sports Jēkabpils "Lūšu" volejbolisti atgūst Latvijas čempiontitulu

Jēkabpils "Lūši" komanda piektdien nodrošināja Latvijas volejbola čempionāta zelta medaļas, valsts meistarsacīkstēs uzvarot piekto reizi vēsturē.

Kriminālziņas Vīrieti aiztur par 9000 eiro zādzību no spēļu zāles seifa

Valsts policija Rīgā aizturējusi kādu vīrieti par 9000 eiro zādzību no spēļu zāles seifa, informēja policija.