Inflācijas apstākļos termiņnoguldījumu loma pieaug, apgalvo banka

Ekonomika
Forbes 09:31, 29.06.2022 0

Edgars Surgofts, Bigbank Latvija vadītājs

Par divus gadus ilgušās pandēmijas ietekmi uz mājsaimniecību finansēm ir runāts daudz. Gan par ienākumu sarukumu un atbalsta maksājumu gaidīšanu vienai sabiedrības grupai, gan par prāviem uzkrājumiem citai, ko veicinājuši izklaidēšanās, ceļošanas un iepirkšanās ierobežojumi.

 

Otro tendenci uzskatāmi parāda nupat Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) publiskotie dati. Tie liecina, ka iekšzemes mājsaimniecību noguldījumu apmērs Latvijas bankās palielinājies par 15,2% jeb 1,299 miljardiem eiro, 2021. gada beigās sasniedzot 9,833 miljardus eiro, bet iekšzemes nefinanšu sabiedrību noguldījumu apmērs audzis par 8,8% jeb 490,274 miljoniem eiro, sasniedzot 6,08 miljardus eiro. Tādējādi banku kontos «guļ» 17,613 miljardi eiro un lielas summas arī privātpersonu mājās. Skaidrā naudā. Paslēpts nebaltām dienām. Lielākā daļa šo miljardu patiešām «guļ», «snauž», jo daudzas universālās bankas joprojām nepiedāvā uzkrājošu depozītu. Savukārt paši Latvijas iedzīvotāji nav īpaši aktīvi naudas investēšanā akcijās un fondos. Eurostat dati par 2021. gada 3.ceturksni rāda, ka mūsu valsts iedzīvotāji finanšu instrumentos ieguldījuši tikai ap 470 miljoniem eiro, kas ir mazāk par 5% no visiem brīvajiem līdzekļiem, kamēr Lietuvā investēti ap 1,4 miljardiem eiro, un Igaunijā – ap miljardu.

Ko darīt ar brīvo naudu, lai tā nezaudētu vērtību inflācijas apstākļos? Visvienkāršākais un vienlaicīgi drošākais veids ir atrast piemērotu depozīta piedāvājumu. Depozīts ir patiešām ērtākais veids aizņemtiem cilvēkiem un visiem tiem, kuri nevēlas iedziļināties akciju tirgū un līdzīgos investīciju instrumentos. Bankā tiek noguldīta paša izvēlēta naudas summa un pēc nolīgtā termiņa tā tiek atgūta kopā ar procentu likmes piepelnītajiem eiro. Piemēram, Bigbank Latvija ilgtermiņa depozīta likme sasniedz 2%, un var palīdzēt tikt pie vērā ņemamiem papildu ienākumiem.

Lai saprastu, cik daudz var nopelnīt ar šādu noguldījumu, aplūkosim aktuālo Bigbank Latvija statistiku. Mūsu bankā visbiežāk nauda tiek noguldīta uz pieciem gadiem. Tādu termiņu izvēlējušies 24% no visiem noguldītājiem. Savukārt vidējais noguldījuma apjoms ir 22 754,27 eiro. Noslēdzot 5 gadu līgumu par šāda summas noguldīšanu un izvēloties procentu izmaksu termiņa beigās, klientam tiek piemērota 2% likme. Tas dos peļņu 2275,43 eiro apmērā, no kā jānomaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Naudu iespējams noguldīt uz termiņu no viena līdz 120 mēnešiem, un depozīta līguma noslēgšanai pietiek pat ar 500 eiro uzkrājumu. Arī procentu izmaksas nosacījumus klienti var brīvi izvēlēties – ikmēneša, ikgadējo vai noguldījuma termiņa beigās. Pēdējam variantam tiek piemērota visaugstākā procentu likme, tādēļ tas nesīs vislielāko peļņu.

Visus Bigbank Latvija klientu noguldījumus aizsargā Igaunijas Garantiju fonds, un tie tiek nodrošināti un kompensēti saskaņā ar Likumu par Garantiju fondu. Saskaņā ar to, ikviens noguldītājs simtprocentīgā apmērā var atgūt noguldījumu līdz 100 000 eiro.

Jāuzsver, ka Bigbank grupa ir stabils un strauji augošs Igaunijas uzņēmums. Saskaņā ar nerevidētajiem finanšu rezultātiem, grupas kopējais aktīvu apjoms 2021. gadā palielinājās par 52%, sasniedzot 1,15 miljardus eiro, un peļņa pieauga par 69% līdz 35,8 miljoniem eiro. Bigbank straujā izaugsme mājokļu kredītu tirgū skaidrojama ar izdevīgiem aizdevuma nosacījumiem un hipotekāro kredītu ar speciālo grafiku, kādu Latvijā un Igaunijā nepiedāvā neviena cita banka. Īpašais grafiks ļauj, piemēram, mājokļa pircējam pirmajos desmit gados maksāt tikai procentus un atlikt pamatsummas maksājumus uz vēlāku laiku. 2021. gadā Bigbank sāka piedāvāt mājokļu kredītus un auto līzingu privātpersonām arī Lietuvā.

Nozīmīgu pienesumu grupas biznesa izaugsmē devusi korporatīvo klientu apkalpošana. Bigbank kļuvis par uzticamu aizdevuma partneri daudziem uzņēmumiem visās Baltijas valstīs, un tas redzams finanšu datos. Uzņēmumu aizdevumu un līzinga pārdošanas apjomi 2021. gadā pieauga par 158%, kas ir gandrīz sešas reizes straujāk nekā viss Igaunijas šī segmenta tirgus. Grupas uzņēmumu aizdevumu un līzinga bruto portfelis gada laikā pieauga par 269%, un svarīgākais jauninājums pērn bija aizdevuma izsniegšana lauksaimniecības un meža zemes iegādei Igaunijā un Latvijā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Dzīvokļu piedāvājums Rīgā aprīlī samazinājies par 6%

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, aprīlī dzīvokļu pārdošanas piedāvājums Rīgā samazinājies par 6%, bet piedāvājumu skaits Rīgas lielākajos mikrorajonos samazinājās par 7%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" jaunākajā sērijveida dzīvokļu tirgus pārskatā.

Ekonomika LDDK: Jāsamazina virsstundu darba samaksas apmērs (+VIDEO)

"No komforta zonas būs jāizkāpj visiem," pauž Andris Bite.

Ekonomika NVA piedāvā darba devējiem finansiālu atbalstu darbinieku sagatavošanai

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) piedāvā darba devējiem finansiālu atbalstu vajadzīgo darbinieku sagatavošanai, īstenojot bezdarbnieka statusā NVA reģistrēto klientu praktiskās mācības darba vidē otrā, trešā vai ceturtā profesionālās kvalifikācijas līmeņa profesionālās kompetences ieguvei, informēja NVA.

Ekonomika Augsto tehnoloģiju nozares Latvijā ar valsts atbalstu kāpina peļņu (+VIDEO)

"Ir jāpaceļas augstāk par ikdienas situāciju, nepieciešams gudrot kaut ko savu, jaunu".

Lasiet arī

Kultūra Nākammēnes Daugavpilī būs dziesmu svētki, aicināti visi (+VIDEO)

"Dabas ritma noteiktais gadskārtu cikls palīdz atgriezties pie ciešākām attiecībām ar dabu.

Sabiedrība «BB ir proraška ka jv un progkomunisti»: soctīklos par ārlietu ministri (+VIDEO)

Baiba Braže tiek apsūdzēta kopējās Baltijas diplomātijas graušanā.

Sports Serjogins un Siliņa izcīna otro vietu Rīgas maratonā

Latvijas vieglatlētikas garo distanču skrējēji Dmitrijs Serjogins un Anita Siliņa svētdien Rīgas maratonā izcīnīja otrās vietas, vienlaikus kļūstot par valsts čempioniem maratonā.

Interesanti fakti Pirmdiena daudzviet būs lietaina

Pirmdien Latvijā būs lietains laiks un vietām iespējamas arī stipras pērkona lietusgāzes, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognoze.