Tirgotāji aicina ļaut darboties tirdzniecības centriem ar platību līdz 35 000

Ekonomika
LETA 09:49, 14.05.2021 0

Latvijas Tirgotāju asociācija aicina ļaut darboties tirdzniecības centriem ar tirdzniecības platību līdz 35 000 kvadrātmetru, aģentūrai LETA pavēstīja asociācijas pārstāvji.

 
Foto: LETA

Asociācijā norādīja, ka ceturtdien, 13.maijā, Ekonomikas ministrijas rīkotajā sapulcē par tirdzniecības nozares regulējuma maiņu Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs izvirzīja priekšlikumu ļaut darboties tirdzniecības centriem ar tirdzniecības platību līdz 35 000 kvadrātmetriem.

"Jau no ierobežojumu ieviešanas sākuma neatkarīgi no aizņemamās platības vai darbības jomas tirgotāji ir pastāvīgi apliecinājuši savu gatavību un spēju nodrošināt augstākos drošības standartus, lai tirdzniecības process neradītu riskus ne pircējiem, ne darbiniekiem. Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā atļautā tirdzniecības platība ir 25 kvadrātmetri uz vienu pircēju, kaut gan citās valstīs tie ir 10-20 kvadrātmetru. Par tirgotāju ikdienu ir kļuvusi pastāvīga sadarbība ar uzraugošajām iestādēm, ātra reaģēšana uz dinamiskām izmaiņām normatīvajos aktos un jaunu ierobežojumu ieviešanu, kā arī epidemioloģiskās drošības pārbaudes un uzvedības noteikumu ieviešana, lai ierobežotu iedzīvotāju pulcēšanos. Tā vietā, lai panāktu pretī šiem uzņēmumiem, valdība turpina veicināt diskriminējošus negodīgas konkurences apstākļus," pauda Danusēvičs.

Asociācijas prezidents atzīmēja, ka tirdzniecības vietas, kas spēj nodrošināt drošības pasākumu stingru ievērošanu, ir pietiekami drošas, lai veiktu iekštelpu tirdzniecību.

"Atverot tirdzniecības centru ar platību virs 7000 kvadrātmetriem un veikalus, kas ir nodalīti no tirdzniecības centriem, ir iespējams samazināt fiziskos kontaktus. Ja tirgotāji ievēro visus drošības noteikumus, tie ir uzskatāmi par tikpat drošiem kā citi neatkarīgi no viņu atrašanās vietas vai izmēra," klāstīja asociācijas prezidents.

Tāpat Danusēvičs piebilda, ka tirgotāji, kas darbojas lielos tirdzniecības centros, vai tirdzniecības vietās, kas ir nodalītas no tirdzniecības centriem, ir vairākkārt vērsušies pie valdības ar lūgumu pārskatīt uzliktos ierobežojumus, tostarp piedāvājuši ieviest alternatīvus risinājumus, kas nodrošinātu higiēnas prasību stingru ievērošanu un tajā pašā laikā ļautu cilvēkiem droši iegādāties nepieciešamās preces.

"Neizprotamu iemeslu dēļ šie priekšlikumi netika virzīti valdībā, kas noveda pie papildu spriedzes gan nozarē, gan sabiedrībā, kā arī pie uzņēmumu vēršanās Konkurences padomē, Satversmes tiesā un citās demokrātiju aizsargājošās iestādēs," minēja Danusēvičs, piebilstot, ka skaidrības, pamatotības un konsekventas normatīvu piemērošanas trūkums ietekmē konkurenci starp pēc būtības vienādiem veikaliem, kuru epidemioloģiskā riska profils neatšķiras.

LETA jau vēstīja, ka no 7.aprīļa var darboties visi veikali ārpus tirdzniecības centriem, kuru platība ir virs 7000 kvadrātmetru, kā arī tirdzniecības centros esošajos veikalos, kuri nedrīkstēja strādāt jau iepriekš, vairs nav ļauta distances tirdzniecībā iegādātu preču izsniegšana. Tirdzniecības centros ar platību virs 7000 kvadrātmetriem atļauts strādāt pārtikas, higiēnas, dzīvnieku barības un optikas preču veikaliem, kā arī aptiekām, grāmatnīcām un pakalpojumu sniegšanas vietām. No 10.aprīļa šādos tirdzniecības centros drīkst strādāt arī datoru un telekomunikāciju specializētie veikali.

Latvijas Tirgotāju asociācija dibināta 1912.gadā un pašlaik tajā brīvprātīgi apvienojušies vairāk nekā 600 uzņēmēju, kuri nodarbojas ar tirdzniecību, ēdināšanu un pakalpojumu sniegšanu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pirmajā ceturksnī par 1,2% atpaliek no plānotā

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,325 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Ekonomika «Viesmīlības nozare izmirst», pauž Latvijas Bāru asociācija (+VIDEO)

Valdība nevēlas "lieki" tērēties un apzināties, ka vietējie uzņēmumi ir viens no ekonomikas stūrakmeņiem.

Ekonomika Latvijai šogad prognozē straujāko ekonomikas izaugsmi starp Baltijas valstīm

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) ceturtdien publiskotajā ziņojumā Latvijas ekonomikai šogad prognozē straujāko izaugsmi Baltijas valstīs. OECD prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad palielināsies par 1,8%.

Ekonomika Saeima piekrīt «airBaltic» obligāciju iegādei

Saeima šodien nolēma piekrist valsts dalībai Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" obligāciju iegādē.

Lasiet arī

Ekonomika Atklāja smilts un grants ieguvi Kocēnu pagastā, Vidzemē (+VIDEO)

Valsts uzņēmums apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā.

Kriminālziņas Apcietināts jaunietis aizdomās par uzbrukumu mūziķim Horenam Stalbem

Rīga, 3.maijs, LETA. Valsts policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi kādu jaunieti, kurš tiek turēts aizdomās par uzbrukumu mūziķim Horenam Stalbem.

Sabiedrība Latvija plāno veikt iemaksu palestīniešu bēgļiem

Latvija plāno veikt iemaksu 17 000 eiro apmērā ANO Palīdzības un darba aģentūrā palestīniešu bēgļiem (UNRWA), aģentūrai LETA apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.