Latvija ar Šveici - 9.vietā pasaulē pēc bioloģiski sertificētās zemes platības

Ekonomika
LETA 11:21, 18.02.2020 0

Latvija ar Šveici dala devīto vietu pasaulē pēc bioloģiski sertificētās zemes platības, informēja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijā, atsaucoties uz bioloģiskās lauksaimniecības pētnieciskā institūta FIBL statistikas apkopojumu.

 

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijā arī norāda, ka ar bioloģiskām metodēm apsaimniekota zeme nodrošina ne tikai produkcijas ražošanu patērētājiem, bet ir arī nozīmīgs ieguldījums, lai sabiedrība varētu baudīt tos ieguvumus, ko sniedz tīrs ūdens, labs gaiss un veselīga augsne. Vienlaikus bioloģiskie zemnieki rūpējas par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu un klimata pārmaiņu mazināšanu.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija arī informēja, ka saskaņā ar FIBL datiem līdz šim nebijušu līmeni sasniegusi bioloģiski sertificētās lauksaimniecības zemes platība ES - dabai draudzīgi tiek apsaimniekoti jau 15,6 miljoni hektāru, kas ir 7,7% no visas lauksaimniecības zemes. Kopumā bioloģiskās pārtikas tirgus straujā izaugsme turpinās, pārtikas ražošanā ieplūstot jaunām sertificētām platībām un jauniem ražotājiem. Bioloģiskās pārtikas tirgus globāli sasniedz gandrīz 97 miljardus eiro.

Tikmēr ekoproduktu mazumtirdzniecības apjoms saskaņā ar FIBL statistikas apkopojumu Eiropā pieaudzis par 8%, sasniedzot 40,7 miljardus eiro. Savukārt ASV, kur ir otrs lielākais bioloģiskās pārtikas tirgus, mazumtirdzniecības apjoms pieaudzis līdz 40,6 miljardiem eiro.

Asociācijā arī informē, ka bioloģisko lauksaimnieku skaits pasaulē palielinājies līdz 2,8 miljoniem, piedzīvojot 55% pieaugumu kopš 2009.gada. Lielākais ekoproduktu patēriņš uz vienu iedzīvotāju ir Dānijā un Šveicē, kur tas sasniedzis 312 eiro gadā.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijā norāda, ka nozīmīgākās tendences statusu bioloģiskās pārtikas tirgū ieņem augu izcelsmes produkti, kā arī pamanāmi ir produkti bez pievienota cukura.

Tāpat arvien lielāks uzsvars tiek likts uz vietējo produkciju, pārtikas ražošanā akcentē arī vides aizsardzības un sociālos jautājumus, kaņepju vērtīgo vielu izmantošanu pārtikas produktos un kosmētikā, kā arī atteikšanos no plastmasas pārtikas iepakojumā u.c, norādīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Kāpēc uzņēmēji nedrīkst Grobiņā būvēt biznesa centru (+VIDEO)

"Mēs ilgus gadus maksājam nomas maksu par zemes gabalu".

Ekonomika Celtniecība Latvijā varētu ilgt 7 gadus, sacīja uzņēmējs (+VIDEO)

Galvenās problēmas ir darbaspēka pieejamība, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību lomas valsts attīstībā un administratīvais slogs.

Ekonomika Uzņēmējdarbība attīstījās Zemgalē, iztērējot gandrīz miljonu eiro (+VIDEO)

Projektā tika atbalstīti ne tikai biznesu īpašnieki, bet arī pašvaldību speciālisti.

Ekonomika Lufthansa Cargo veiks regulārus kravas lidojumus uz Rīgu

Vācijas aviokravu pārvadātājs "Lufthansa Cargo" ir sācis regulārus kravu lidojumus uz Rīgas lidostu, kas līdz ar to kļūst par pirmo Baltijas lidostu, ar ko "Lufthansa Cargo" veido regulāru tiešo kravu savienojumu.

Lasiet arī

Sabiedrība Elektroenerģijas vidējā cena aprīlī Latvijā samazinājusies par 9%

Elektroenerģijas vidējā cena šogad aprīlī Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 60,25 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 12% mazāk nekā martā un par 9% mazāk nekā 2023.gada aprīlī, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats.

Sabiedrība Autovadītāji Rīgā arvien biežāk brauc pa sabiedriskā transporta joslām

Autovadītāji Rīgā arvien biežāk pārkāpj liegumu braukt pa sabiedriskā transporta joslām, lēš biedrība "Izglītības, kultūras un inovatīvo projektu asociācija", kas īsteno kampaņu "Cieni sabiedrisko!".

Sabiedrība Ukrainai nodos 24 Latvijā konfiscētās automašīnas

Valdība otrdien nolēmusi bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl 24 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

Ekonomika Pasludināts jaunā Rīgas pasažieru termināļa metu konkursa uzvarētājs

SIA "Riga Ropax Terminal" otrdien jaunā pasažieru un ro-ro kravu termināļa metu konkursa uzvarētāju apbalvošanas ceremonijā par uzvarētāju atzina pasaulslavenās arhitektes Zahas Hadidas savulaik dibināto Lielbritānijas arhitektu biroju "Zaha Hadid Architects".