Latvijā varētu atteikties no 1 un 2 centu monētām. Kā mainīsies cenas?

Ekonomika
16:43, 12.11.2019 0

Latvijas Banka (LB) jau labu laiku diskutē par to, vai Latvijā būtu jāatsakās no viena un divu centu monētām apgrozībā. Iedzīvotājiem to atbalstot, sīkāko nominālu monētas no aprites tiešām varētu pazust. Bet kā tas ietekmēs cenas? LB jau pavēstījusi, kā tiks noapaļotas cenas, ja no čekiem pazudīs summas, kas nebeidzas ar 0 vai 5, vēsta rus.db.lv.

 

LB pārstāvis Gints Jansons stāsta, ka Eirzonā apgrozībā ir 64 miljardi 1 un 2 centu nomināla monētu. Kopš 2002.gada inflācija zonā bijusi 31%, līdz ar ko mazās vērtības monētu jēga pamazām izzūd.

Pēc LB ekspertu domām, ir daudz plusu, lai atteiktos no sīkajām monētām. Piemēram, tiek ekonomēti līdzekļi uz šo monētu izlaidi, inkasāciju, glabāšanu utt. Minimālā komisijas maksa par monētu apstrādi Latvijas bankās ir viens eiro par 50 monētām. Un sasniedz 10% no kopējās summas darījumiem, kad monētu skaits pārsniedz 50.

Ja Latvijā tiks pieņemts lēmums samazināt 1 un 2 centu monētu daudzumu apgrozībā, tas notiks tikai skaidras naudas norēķinos, kamēr bezskaidras naudas norēķini tiks veikti tāpat kā līdz šim. Noapaļotas tiks tikai čeku gala summas. Ja čeka summa beidzas ar 1 vai 2, tad tā tiek noapaļota uz leju - līdz nullei. Ja ar 3 vai 4 - tad uz augšu līdz 5. Tāpat uz 5 tiks noapaļotas čeka summas, kas centos beidzas ar 6 vai 7, bet tās, kuras ar 8 vai 9 - līdz nākamajai nullei uz augšu.

Jāpiebilst, ka jau izlaistās 1 un 2 centu monētas joprojām paliks legāls maksāšanas līdzeklis. Taču tā kā tās būs mazāk pieprasītas, nebūs jēgas tās izlaist, un to skaits apgrozībā samazināsies dabīgā ceļā.

Pagaidām iedzīvotāju viedokļi atšķiras: apmēram puse atbalsta, bet otra puse ir pret atteikšanos no mazā nomināla monētām. Kā mīnusi tiek minēta nepieciešamība pāriestatīt kases aparātus, kā arī daudzu iedzīvotāju viedoklis, ka reformas gadījumā nenovēršami celsies cenas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Atklāja smilts un grants ieguvi Kocēnu pagastā, Vidzemē (+VIDEO)

Valsts uzņēmums apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā.

Ekonomika Luminor vēlas iegādāties Krievijā strādājošā Ungārijas banka OTP - Bloomberg

Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" vēlas iegādāties Ungārijas lielākā banka "Országos Takarék Pénztár" (OTP), kas darbojas arī Krievijā, vēsta aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz nenosauktiem avotiem.

Ekonomika Dienvidkurzemes novada Nīcas pagastā par ES naudu tiks pārbūvēts polderis

Kopējā pasākumam atvēlētā summa ir 32,9 miljoni eiro no Atveseļošanas fonda un 6,9 miljoni eiro no Latvijas valsts budžeta.

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pirmajā ceturksnī par 1,2% atpaliek no plānotā

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,325 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Lasiet arī

Sports Šilovs atvaira visus pretinieka metienus, Canucks iet tālāk (VIDEO)

Latvijas vārtsargs Artūrs Šilovs piektdien atvairīja visus pretinieka metienus, bet uzbrucējs Teodors Bļugers vienreiz meta pa vārtiem Nacionālās hokeja līgas (NHL) mačā, kurā viņu pārstāvētā Vankūveras "Canucks" komanda izcīnīja uzvaru.

Interesanti fakti 5. maijā Inženieru arsenāls Daugavpils cietoksnī svinēs gadadienu (+VIDEO)

Gada laikā Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs ir ieguvis labu praktisko pieredzi un plāno arvien aktīvāk strādāt.

Ekonomika Lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība pieaugusi par teju 10% (+VIDEO)

Eiropas Zaļais kurss un stingrāki vides noteikumi ietekmē nozari, liekot saimniekiem meklēt ilgtspējīgākus risinājumus.

Sabiedrība Svētku diena būs silta, sausa un lielākoties saulaina

Valsts svētku diena Latvijā būs silta, sausa un lielākoties arī saulaina, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sagatavotā prognoze.