• Arvīds,
  • Arvis,
  • Druvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Zinātnieki ir atklājuši, kuri augļi palīdz cīnīties ar stresu

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 07:23, 09.10.2024


Stress un trauksme ir bīstami simptomi, kas bieži izraisa nopietnas garīgās veselības problēmas. Lai samazinātu nopietnu slimību attīstības risku un mazinātu to sekas, zinātnieki ir identificējuši vairākus augļus, kuriem ir labvēlīga ietekme.



Stresa mazināšana ar diētas palīdzību ir kļuvusi par populāru un efektīvu pieeju, kas interesē zinātniekus visā pasaulē, īpaši pieaugot interesei par dabīgām dziedināšanas metodēm. Piemēram, safrāns ir plaši pazīstams ar savu spēju mazināt trauksmi un depresiju, bet arī daži augļi, pateicoties to bagātīgajam vitamīnu un uzturvielu saturam, var sniegt līdzīgu efektu, raksta Khaama Press.

Pie šiem veselīgajiem augļiem pieder ananāsi, kivi, zemenes, banāni un granātāboli. Zinātniski ir pierādīts, ka tie var samazināt stresu un uzlabot garastāvokli pat labāk nekā daži medikamenti. British Journal of Nutrition publicētajā pētījumā atklājās, ka regulāra augļu lietošana ievērojami uzlabo garīgo veselību un mazina depresijas simptomus. Pētījumā, kurā piedalījās 428 Apvienotās Karalistes pieaugušie, tika secināts, ka cilvēkiem, kuri bieži ēda augļus, bija zemāks depresijas līmenis un labāka kopējā garīgā veselība. Savukārt sāļo uzkodu, piemēram, čipsu, ēšana bija saistīta ar paaugstinātu trauksmi un biežākām kognitīvām problēmām, piemēram, aizmāršību un atmiņas traucējumiem.

Stresu, ko izraisa kortizola izdalīšanās, var pastiprināt noteikti pārtikas produkti un dzērieni, kas palielina šī hormona līmeni. Savukārt augļi, kas ir bagāti ar serotonīna līmeni paaugstinošiem savienojumiem, piemēram, banāni, ir dabisks un pieņemams veids, kā uzlabot garastāvokli. Banāni īpaši izceļas kā triptofāna avots – aminoskābes, ko organisms pārveido par serotonīnu, kas ir atbildīgs par garastāvokļa, miega un emocionālās stabilitātes regulēšanu.

Atšķirībā no rafinētiem ogļhidrātiem un ar cukuru bagātiem pārtikas produktiem, kas izraisa cukura līmeņa svārstības asinīs, kas savukārt veicina kortizola līmeņa pieaugumu, augļi palīdz stabilizēt garastāvokli un samazināt stresu. Ir vērts atzīmēt arī kofeīna lomu – tas var stimulēt ķermeņa reakciju uz stresu un negatīvi ietekmēt miegu, tādējādi vēl vairāk pastiprinot stresa līmeni. Safrāns, kas bieži tiek minēts kā garastāvokļa uzlabotājs, satur karotinoīdus, piemēram, safranālu un alfa-krocīnu, kuri ir atzīti par efektīviem depresijas un trauksmes mazinātājiem.

Tomēr, lai gan safrānam ir daudz priekšrocību, eksperti brīdina, ka tas nevar aizstāt medicīnisku iejaukšanos smaga stresa vai trauksmes gadījumos. Šādiem stāvokļiem parakstītās zāles ir rūpīgi jāuzrauga, un tās nedrīkst mainīt bez speciālista ieteikuma.

Šie atklājumi norāda uz to, ka ikdienas uztura izvēle, īpaši augļu patēriņš, var būtiski ietekmēt garīgo labklājību. Lai gan safrāns ir daudzsološs līdzeklis trauksmes ārstēšanai, līdzsvarota pieeja, kurā ietilpst augļi un speciālista ieteikumi, piedāvā uzticamu, praktisku un dabisku risinājumu stresa mazināšanai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Endokrinologs: Diabēta aprūpe ir valsts mēroga problēma

Diabēta aprūpe ir valsts mēroga problēma, kurai steidzami jāpievērš uzmanība, finansējuma piešķiršanu nosakot par prioritāti, uzskata Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas endokrinologs Valdis Pīrāgs.

Veselība Kā Latvijas sievietes var saglabāt savu veselību un ar ko palīdz valsts (+VIDEO)

Pašpārbaudi vislabāk veikt no 5. līdz 10. menstruālā cikla dienai, skaitot no mēnešreižu pirmās dienas.

Veselība Piektdaļa iedzīvotāju nezina par valsts apmaksātajiem vēža skrīningiem

Kaut gan regulāra vēža skrīninga veikšana ļauj vēzi atklāt agrīni un bieži veiksmīgi ārstēt, un Latvijā aug skrīningu apmeklētāju skaits, teju piektā daļa jeb 19% aptaujāto nezina, kurus no vēža skrīningiem apmaksā valsts, liecina Slimību un profilakses centra (SPKC) septembrī veiktās iedzīvotāju aptaujas dati.

Lasiet arī