• Gunvaldis,
  • Gunvaris,
  • Sandra,
  • Sondra
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«‎Man ir problēmas ar galvu»: ko farmaceits iesaka (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 12:43, 03.09.2024


Matu izkrišanas gadījumā ir pieejami bezrecepšu medikamenti.


Sievietēm ir grūti samierināties ar matu izkrišanu.

Matu un galvas ādas veselība ir svarīga ikvienam, tomēr dažādu ādas problēmu dēļ daudziem cilvēkiem ir nepieciešams tai pievērst īpašu uzmanību. Eksperte, dermatoloģe Elīza Sālījuma un klīniskā farmaceite Ilze Priedniece sniedz padomus un iesaka risinājumus, kā rūpēties par galvas ādu un matiem, kā arī dalās ar informāciju par visbiežāk sastopamajām galvas ādas problēmām un to ārstēšanu.

Galvas ādas problēmas un to risinājumi

Galvas ādu var skart hroniskas, iekaisīgas ādas slimības, infekcijas vai slimības, kas saistītas ar matu izkrišanu (alopēcijas). Dermatoloģe E. Sālījuma norāda uz visizplatītākajām galvas ādas problēmām:

Seborejiskais dermatīts: tā attīstība ir saistīta ar rauga sēnītes savairošanos, hormonāliem, neirogēniem faktoriem un uztura deficītu. Smagākos gadījumos āda ir iekaisusi, apsārtusi un uz tās novēro taukainu un dzeltenīgu zvīņošanos, kas var izraisīt niezi.

Blaugznas: viegla seborejiskā dermatīta forma, kuras laikā āda nav iekaisusi vai apsārtusi, bet novēro klijveidīgu zvīņošanos, un var būt viegla nieze.

Psoriāze: ģenētiski noteikta autoimūna slimība, kas izraisa sabiezētus, apsārtušus laukumus ar sudraboti baltām zvīņām, kas var plaisāt, un var būt nieze.

Galvas ādas sēnīte: infekcija, kas iegūta no inficētas personas vai dzīvnieka, izraisa apaļas formas laukumus ar aplūzušiem matiem un iespējamu niezi.

Pedikuloze (utainība): infestācija ar utīm, kas barojas ar asinīm un piestiprina oliņas uz matu stiebriem, parasti izraisa intensīvu niezi.

Alopēcija: matu zudums, kas dažkārt ir atgriezenisks, bet citos gadījumos izraisa rētošanos un neatgriezenisku matu zudumu.

Galvas ādas kopšana hronisku slimību gadījumā

Klīniskā farmaceite norāda, ka aptiekās pieejams plašs līdzekļu klāsts galvas ādas un matu kopšanai, kas piemēroti dažādām vajadzībām.

Blaugznu un seborejiskā dermatīta gadījumā bieži tiek izmantoti šampūni, kas attīra galvas ādu un matus, ārstē sēnīšu infekcijas un mazina niezi. Šampūni, kas satur piroktona olamīnu, salicilskābi un bisabololu, palīdz ierobežot sēnīšu vairošanos un nomierināt galvas ādu, darbojas keratolītiski. Šampūnus ar ketokonazolu lieto rauga un citu sēnīšu infekciju ārstēšanai.

Psoriāzes gadījumā ieteicams izvēlēties līdzekļus, kas mazina zvīņošanos, apsārtumu un niezi. I. Priedniece iesaka lietot produktus ar salicilskābi, urīnvielu, darvu un glicerīnu, kā arī uzturēt ikdienas rutīnu, kas nesausina un nekairina ādu. Psoriāzes ārstēšanai tiek nozīmēti recepšu medikamenti, kas satur kortikosteroīdus un D vitamīna analogus.

Infekcijas un matu izkrišana

Galvas ādas sēnīte un pedikuloze ir izplatītas infekcijas, kas var skart galvas ādu. Dermatoloģe uzsver, ka galvas ādas sēnīti parasti ārstē ar pretsēnīšu līdzekļiem tablešu formā, savukārt utainības gadījumā ir būtiski rūpīgi izķemmēt utis un gnīdas, lietojot speciālas ķemmītes un šķīdumus.

Matu izkrišanas gadījumā, piemēram, androgēnas alopēcijas ārstēšanai, ir pieejami bezrecepšu medikamenti, kas satur minoksidilu, kurš palīdz mazināt matu izkrišanu un stimulē jaunu matu augšanu. Savukārt farmaceite norāda, ka no kosmētikas līdzekļiem ir pieejami dažādi šampūni, balzami, losjoni un maskas, kas satur aktīvās sastāvdaļas, piemēram, placentas ekstraktu, B grupas vitamīnus un kofeīnu.

Padomi galvas ādas un matu veselībai

Klīniskā farmaceite uzsver, ka galvas ādas veselības uzturēšanai ir svarīgi izvēlēties piemērotus kopšanas līdzekļus, sabalansētu uzturu un piekopt veselīgu dzīvesveidu. Viņa iesaka izvēlēties mitrinošus šampūnus, kondicionierus un matu maskas, kā arī regulāri uzņemt ar antioksidantiem un Omega-3 taukskābēm bagātu uzturu, piemēram, zivis, riekstus un olīveļļu. Dermatoloģe piebilst, ka ir būtiski arī aizsargāt galvas ādu no UV starojuma un izvairīties no ciešiem matu sakārtojumiem.

Galvas ādas veselība ir tieši saistīta ar vispārējo dzīvesveidu, tostarp uzturu, stresu un miegu, norāda dermatoloģe. Viņa uzsver, ka, ja rodas problēmas, ir svarīgi laikus konsultēties ar speciālistu.

Galvas ādas un matu veselība prasa rūpīgu pieeju un uzmanību. Ar pareiziem kopšanas līdzekļiem un dzīvesveida izvēli ikviens var uzturēt veselīgu galvas ādu un skaistus matus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Latvija nodos Ukrainai savulaik no Lielbritānijas nopirktās bruņumašīnas

Latvija piegādās Ukrainai savulaik no Lielbritānijas nopirktās kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas "CVR(T)", paziņo Latvijas Aizsardzības ministrijs (AM).

Ekonomika AST: augustā Latvijā 29 stundas bija negatīvās elektroenerģijas cenās (+VIDEO)

Apjoma ziņā lielākais tīklā nodotās elektroenerģijas apjoma pieaugums vērojams dabas gāzes elektrostacijās.

Sports Latvijas basketboliste uzņemta FIBA Slavas zālē (VIDEO)

Ilggadējā Rīgas TTT meistarkomandas un Latvijas izlases, kā arī PSRS izlases centra spēlētāja Skaidrīte Smildziņa-Budovska sestdien Singapūrā tika uzņemta Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Slavas zālē.

Pasaule Centrāleiropā turpinās vētras izraisīti plūdi

Centrāleiropā vētra "Boriss" izraisījusi plūdus, radījusi plašus satiksmes un elektroapgādes traucējumus.