• Gunvaldis,
  • Gunvaris,
  • Sandra,
  • Sondra
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Zinātnieki kritizē LED skaistumkopšanas maskas, ko zvaigznes dievina

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 07:21, 30.08.2024


Modes ierīces ir kļuvušas par Viktorijas Bekhamas, Suki Voterhousas un Ninas Dobrevas iecienītām, taču zinātnieki uzskata, ka tās nav efektīvas.


Foto: Instagram

Pēdējos gados LED skaistumkopšanas maskas ir kļuvušas par obligātu piederumu slavenību vidū, tostarp Margot Robbijai, Viktorijai Bekhamai un Keitai Mosai. Šīs greznās maskas izskatās kā ierīces no distopiskas nākotnes, maksā 600 USD vai vairāk un no iekšpuses izstaro sarkanās un gandrīz infrasarkanās gaismas starus. Tiek uzskatīts, ka gaismas stari spēj "stimulēt kolagēna ražošanu" un "asinsriti" ādā, palīdzot lietotājiem iegūt jaunāku un tvirtāku ādu. Tomēr zinātnieki apgalvo, ka tās, iespējams, nav efektīvas, raksta Daily Mail.

Jauns pētījums, ko veica labsajūtas uzņēmums Lyma, apgalvo, ka LED maskas vispār nav "bioloģiski efektīvas" un tādējādi ir "naudas izšķiešana". Pētījuma rezultāti liecina, ka gaismas diožu gaisma pat nesasniedz dermu, otro ādas slāni, kurā notiek reģenerācija.

Lyma eksperti apgalvo, ka skaistumkopšanas maskas nav nekas vairāk kā “haips” un tās var “izgaismot telpu, bet ne ādu”. Saskaņā ar Lyma dibinātājas Lūsijas Gofas teikto, mājas skaistuma kategorija tagad ir piepildīta ar nepatiesiem solījumiem. Viņa arī norādīja, ka daudz efektīvāks veids, kā uzturēt veselīgu sejas ādu, vienmēr būs kosmētika, kuras efektivitāte ir zinātniski pierādīta. Tagad zinātnieki apgalvo, ka LED maskas izskatās kā lēts procedūru analogs, taču patiesībā tās izrādās “vienkārša naudas izšķiešana”.

Jāatzīmē, ka NASA deviņdesmitajos gados sāka pētīt gaismas diožu ietekmi uz astronautiem brūču dzīšanā, ietekmējot šūnas un audus. Mūsdienās skaistumkopšanas industrijā LED maskas tiek reklamētas kā līdzeklis, kas spēj “izārstēt visu” – sākot no grumbām, apsārtuma un novecošanās pazīmēm līdz pinnēm, tumšiem plankumiem un pat rētām.

Tiek uzskatīts, ka, izstarojot sarkano gaismu, tās iedarbojas uz ādas šūnām, kas pazīstamas kā fibroblasti, kuriem ir svarīga loma kolagēna – proteīna, kas saistīts ar ādas mitrināšanu un elastību – ražošanā. Dažas maskas izstaro arī zilu LED gaismu, un tiek apgalvots, ka tās var ārstēt pūtītes, samazinot tauku dziedzeru darbību. Dziedzeri ražo mazāk tauku, kas var aizsprostot matu folikulus. Tomēr jauns pētījums liecina, ka šie apgalvojumi var nebūt pilnīgi patiesi.

Pētnieki secināja, ka skaistumkopšanas maskās izmantotā gaisma neieplūst pietiekami dziļi ādā, lai izraisītu būtiskas izmaiņas. Saskaņā ar Imperial lāzera zinātnieka Dr. Stefana Troupa teikto, kurš nebija iesaistīts pētījumā, gaismas diodes, atšķirībā no lāzeriem, ļoti ātri zaudē savu jaudu, kad runa ir par iekļūšanu blīvā vidē, piemēram, ādā vai audos.

Piemēram, lāzers var palikt fokusēts un kolimēts lielā attālumā, padarot to spējīgu piegādāt lielu daudzumu infrasarkanās gaismas dziļajos audos lielā platībā, salīdzinot ar tādas pašas frekvences un jaudas LED.

Savā pētījumā pētnieki salīdzināja LED gaismas maskas ar zema līmeņa lāzerterapiju, kas spēj iekļūt dziļāk par 12 centimetriem. Viņi arī pārbaudīja abu ietekmi uz gēnu ekspresiju dermā, kas tiek uzskatīta par ādas atjaunošanās rādītāju.

Komanda 5 dienas pakļāva ādas paraugus lāzeram un LED, un pēc tam atklāja, ka lāzers ietekmēja 45 gēnus, salīdzinot ar tikai vienu LED gēnu. Šī šķietamā neatbilstība pierāda, ka LED gaisma nevar iekļūt dermā un tāpēc nav bioloģiski efektīva.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī