• Iza,
  • Izabella
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā ir ap 100 000 diabēta slimnieku, viņu vajadzības tiek ignorētas (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 09:23, 25.08.2024


"Šāda pieeja likumsakarīgi nozīmē ne tikai ciešanas pacientiem, bet arī daudz lielākus izdevumus valstij".


Finansiālu grūtību dēļ ne visi, kam nepieciešama ārstēšana, var atļauties veselīgu uzturu.

Diabēta pacienti ar redzes slimībām tiek ilgstoši ignorēti, jo netiek piešķirts pietiekams valsts finansējums diabēta komplikāciju ārstēšanas uzlabošanai un redzes zaudēšanas novēršanai. Lai pievērstu uzmanību novārtā atstātajai pacientu grupai un iepazīstinātu ar risinājumiem efektīvākai ārstēšanai, Latvijas Diabēta asociācija un Latvijas Acu ārstu asociācija aicina uz mediju pasākumu "Diabēta pacienti 20 gadus gaida valsts finansējumu redzes zaudēšanas novēršanai. Vai laika bijis par maz?".

Pasākums notiks 28.augustā no plkst.15.00 līdz 16.00 Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO telpas Elizabetes ielā 57-15 (4. stāvā).

"Latvijā diabēta pacientu skaits jau ir pārsniedzis 100 000 un turpina palielināties. Lai gan diabēta pacientu skaita pieaugumu Eiropā jau sen sauc par epidēmiju un arī Eiropas Savienības institūcijas aicina dalībvalstis noteikt diabēta ārstēšanu un komplikāciju profilaksi par prioritāti, Latvijas veselības aprūpes politikā diabētam uzmanība pievērsta drīzāk vārdos, ne darbos. Daļa pacientu nesaņem nepieciešamo ārstēšanu un viena no šādām grupām ir pacienti ar diabēta izraisītiem redzes bojājumiem, kas arī darbaspējīgā vecumā var novest pie akluma. Šāda pieeja likumsakarīgi nozīmē ne tikai ciešanas pacientiem, bet arī daudz lielākus izdevumus valstij," uzsver Latvijas Diabēta asociācijas valdes priekšsēdētāja Gunta Freimane.

Diabēts izraisa bojājumus praktiski visos orgānos, tādēļ ikvienam pacientam ļoti svarīga ir savlaicīga un efektīva šīs slimības ārstēšana un komplikāciju novēršana. "Diemžēl līdz šim pacienti un viņu vajadzības nav sadzirdētas - pacientiem nav pieejama valsts apmaksāta efektīva terapija diabēta izraisītu redzes bojājumu novēršanai. Tas veicina darbspēju zudumu, aprūpējamu cilvēku un cilvēku ar invaliditāti skaita pieaugumu. Citās valstīs, tajā skaitā Lietuvā un Igaunijā, pacientiem ir pieejamas efektīvas valsts apmaksātas terapijas, kas šīs diabēta komplikāciju sekas novērš," akcentē Latvijas Acu ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Juris Vanags.

Pasākumā piedalīsies Latvijas Diabēta asociācijas valdes priekšsēdētāja Gunta Freimane, Latvijas Acu ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Juris Vanags, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sekretārs Edmunds Cepurītis, Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Artjoms Uršuļskis, Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu un invaliditātes politikas departamenta direktors Aldis Dūdiņš, Latvijas Neredzīgo biedrības Centrālās valdes priekšsēdētājs Kaspars Biezais, Latvijas Senioru kopienu apvienības struktūrvienības "Senioru saeima" priekšsēdētāja Barba Girgensone. Pasākumu vadīs organizācijas SUSTENTO valdes priekšsēdētāja Gunta Anča.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī