• Iza,
  • Izabella
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Mutes higiēnas neievērošana var izraisīt nopietnas slimības (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 15:32, 24.08.2024


Farmaceite iesaka bērniem skolā lietot arī košļājamo gumiju.


Nepietiekama zobu kopšana un neveselīgas uzkodas, piemēram, cukuroti batoniņi, konfektes un cepumi, var veicināt caurumu veidošanos jeb kariesu.

Jaunā mācību gada straujā tuvošanās rada nepieciešamību pievērst pastiprinātu uzmanību bērnu mutes dobuma veselībai, jo tā ir atkarīga ne tikai no higiēnas paradumiem, ko bērnam iemāca vecāki, bet arī no bērna ikdienas paradumiem mācību iestādē. Bērni mēdz dalīties ar ūdens pudelēm, ēst neveselīgus našķus, grauzt nagus, nolaizīt pirkstus vai nemazgāt rokas – šie ieradumi var šķist nevainīgi, taču tie var radīt nopietnas veselības problēmas – sākot no sāpīgām čūlām, caurumiem zobos līdz pat nepatīkamām infekcijām. Kādas ir visbiežākās mutes dobuma problēmas bērniem un kā no tām izvairīties, skaidro farmaceite Zane Melberga.

Slimību profilakses un kontroles centra Latvijas skolēnu veselības paradumu pētījums parāda, ka bērnu mutes dobuma higiēnas paradumi vēl aizvien ir tālu no ideāla. Tikai 48 % zēnu un 62 % meiteņu tīra zobus divas reizes dienā. Tas parāda, ka ir nepieciešams uzlabot bērnu higiēnas paradumus, jo regulāra un pareiza zobu kopšana ir būtiska, lai novērstu kariesu, smaganu iekaisumu un citas nopietnas mutes dobuma problēmas. Vecākiem ir svarīgi ne tikai sekot līdzi bērnu ikdienas higiēnai, bet arī izglītot viņus par riskiem, kas saistīti ar tās nepiekopšanu, piemēram, nemazgājot rokas vai daloties ar ūdens pudelēm,” skaidro farmaceite.

1. Aftas

Ļoti svarīgi bērniem jau no jauna vecuma ir mācīt, ka pēc atrašanās ārā, pirms ēšanas un pēc labierīcību apmeklēšanas, ir obligāti jānomazgā rokas. Neievērojot šo higiēnas ieradumu, baktērijas uz rokām var nonākt mutē, un, ja mutes dobumā ir mikrotraumas, tas var izraisīt dažādus iekaisumus. Viena no izplatītākajām problēmām, īpaši bērniem, ir aftas – sāpīgas čūlas, kas veidojas uz mutes gļotādas, mēles vai smaganām. Tas ir sāpīgs aplīša vai ovāla veidojums ar baltu vidu un sārtu līniju apkārt, kas liecina par iekaisumu un ādas kairinājumu, un, lai gan tas rada diskomfortu runājot un ēdot, reizēm bērni to var paši nepamanīt un nepievērst tam uzmanību. Aftas var rasties arī no tādiem paradumiem kā nagu graušana vai rakstāmpiederumu likšanu pie mutes.

Padoms: Farmaceite iesaka aptiekās iegādāties caurspīdīgu rūgtu nagulaku, kas ir paredzēta, lai bērnu atradinātu no roku likšanas pie mutes un nagu graušanas. Tomēr, ja sāpīgās čūlas jau ir mutē, aptiekās var meklēt līdzekļus, kas speciāli piemēroti aftas simptomu mazināšanai, piemēram, antiseptiski mutes skalojamos līdzekļus. Papildus ārstēšanas laikā var apsvērt izvairīšanos no pikanta, skāba vai karsta ēdiena, lai samazinātu diskomfortu un veicinātu čūlu dzīšanu. Ja simptomi neuzlabojas vai čūlas atkārtojas, ieteicams ir vērsties pie ārsta vai farmaceita.

2. Mutes sēnīte

Bērni skolā var iegūt mutes sēnīti jeb kandidozi vairākos veidos, īpaši, ja viņu imūnsistēma ir novājināta vai viņi nav pietiekami uzmanīgi attiecībā uz higiēnas ievērošanu. Koplietošanas priekšmeti ir viens no visātrākajiem veidiem kā mutes sēnīte no viena bērna var inficēt arī pārējos, piemēram dalīšanās ar dzēriena pudeli, ēdienu, vai lietojot citus kopīgus priekšmetus vai traukus. Tāpat labvēlīgu vidi mutes kandidozei rada saldumi un cukuroti dzērieni. Bērniem, kuri lieto pulverveida inhalatorus, arī ir jābūt uzmanīgiem un jārūpējas īpaši uzmanīgi par savu mutes dobumu, jo pulverveida inhalatoru sastāvā var būt laktoze, kas arī rada labvēlīgu vidi mutes kandidozei. Mutes sēnīti var atpazīt pēc mazām čūliņām, kas izskatās kā balti vai dzeltenīgi plankumi vaigu iekšpusē, un, mēģinot tos noņemt, rodas sāpīgi, jēli mutes dobuma bojājumi.

Padoms: Ja bērnam jau ir diagnosticēta mutes sēnīte, ārstēšanai var izmantot speciālas pretsēnīšu ziedes, gēlus vai mutes skalojamos līdzekļus. Farmaceite norāda, ka ārstēšanā noderīgi būs arī kumelīšu, kliņģerīšu, salvijas un asinszāles uzlējumi, jo šiem augiem piemīt pretiekaisuma īpašības. Ir svarīgi, lai bērns regulāri tīrītu zobus ar fluorīdu saturošu zobu pastu un izvairītos no pārmērīgas saldumu un citu cukurotu produktu lietošanas. Farmaceite iesaka bērniem skolā lietot arī košļājamo gumiju bez cukura, ko var nopirkt aptiekās, taču to nevajadzētu darīt visu laiku. Košļājamo gumiju var košļāt 20 minūtes pēc ēšanas, lai palīdzētu attīrīt mutes dobumu un atsvaidzinātu elpu.

3. Herpētiskais stomatīts

Herpes vīruss ir herpētiskā stomatīta ierosinātājs, tāpēc bērniem ir svarīgi iemācīt, kā izvairīties no vīrusu infekcijām, īpaši ciešā saskarē ar citiem cilvēkiem, jo herpētiskais stomatīts ir viegli pārnēsājams un ļoti lipīgs. Bērni to var iegūt, lietojot koplietošanas produktus skolā, nemazgājot rokas un atrodoties kontaktā ar inficētu personu. Šī slimība izpaužas kā sāpīgi čūlaini izsitumi mutes dobumā, kas var parādīties uz mēles, smaganām, vaigu iekšējām virsmām un dažreiz arī uz lūpām. Čūlas ir sarkanas, dažreiz pārklātas ar plānu, dzeltenīgu pārklājumu, un tās var būt ļoti sāpīgas, radot diskomfortu ēšanas, dzeršanas un runāšanas laikā. Bieži vien herpētiskais stomatīts ir saistīts ar vispārējām slimības pazīmēm, piemēram, drudzi, limfmezglu pietūkumu un vispārēju nespēku.

Ieteikums: Farmaceite iesaka stiprināt bērna imunitāti, jo spēcīga imūnsistēma palīdzēs organismam efektīvāk cīnīties ar infekcijas slimībām. Īpaši gada aukstajā sezonā ir svarīgi katru dienu lietot D un C vitamīnu, jo tie ir būtiski imunitātes stiprināšanai. Papildus tam var apsvērt arī cinka un selēna lietošanu, kas arī veicina organisma aizsargspēju. Ja bērns ir inficējies ar šo slimību, simptomus mazināt palīdzēs pretsāpju līdzekļi un vietējās anestēzijas gēli.

4. Caurumi zobos

Pareiza mutes higiēna un sabalansēts uzturs ir ļoti svarīgi, jo nepietiekama zobu kopšana un neveselīgas uzkodas, piemēram, cukuroti batoniņi, konfektes un cepumi, var veicināt caurumu veidošanos jeb kariesu. Zobos caurumi rodas, kad mutes baktēriju radītās skābes iznīcina zobu emalju, veidojot mazas bedrītes. Sākotnēji šie caurumi var būt nemanāmi, taču, ja tos neārstē, tie var izraisīt sāpes un jutīgumu pret karstu, aukstu vai saldu ēdienu, kā arī smagākos gadījumos infekcijas vai pat zobu zaudēšanu. Tāpēc ir svarīgi izvēlēties bērnam piemērotus un vecumam atbilstošus zobu higiēnas līdzekļus un rūpīgi uzraudzīt viņu ēdienkarti.

Padoms: Elektriskās zobu birstes ir efektīvs rīks bērnu zobu higiēnas uzturēšanai, jo tās atvieglo tīrīšanas procesu, kas ar tradicionālo zobu birsti var būt nogurdinošs, skaidro farmaceite. Līdz pusaudžu gadiem un pat ilgāk, vecākiem vajadzētu palīdzēt bērniem tīrīt zobus, kontrolējot tīrīšanas kvalitāti un, ja nepieciešams, zobus pārtīrīt. Tas ir svarīgi, lai novērstu kariesa veidošanos un nodrošinātu pietiekamu zobu aizsardzību ar fluorīdu saturošu zobu pastu. Bērnam jāpāriet no bērnu uz pieaugušo zobu pastu, kad sāk augt pastāvīgie zobi. Svarīgi atrast zobu pastu, kas patīk gan garšas, gan konsistences ziņā, lai uzturētu regulārus un efektīvus zobu tīrīšanas paradumu, un jāatceras, ka zobu birste ir jāmaina ne retāk kā reizi divos mēnešos.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Pērn visvairāk bērnu piedzimuši tēviem vecumā no 30 līdz 34 gadiem

2023.gadā visvairāk bērnu piedzimuši tēviem vecumā no 30 līdz 34 gadiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Sabiedrība Kā latviešu tētis var palīdzēt saviem bērniem izaugt: pārdomā eksperts (+VIDEO)

"Ja zīdainim izdodas apvelties, ir jāizrāda prieks par to".

Sabiedrība Privātajā bērnudārzā prombūtni līdz piecām dienām varēs attaisnot vecāks

Bērna prombūtni veselības stāvokļa dēļ līdz piecām dienām privātā pirmsskolas izglītības iestādē varēs apliecināt arī bērna likumiskie pārstāvji, paredz šodien valdības pieņemtie noteikumi par Bērnu pieskatīšanas pakalpojumu.

Sabiedrība Ārste: bērni un viņu vecāki turpina pārkāpt likumu, nelietojot aizsargķiveres

Bērni joprojām turpina pārkāpt likumu, nelietojot aizsargķiveres, savukārt vecāki drošības neizpratnes dēļ pēc būtības pārkāpj bērna tiesības uz veselību, norāda Bērnu klīniskās universitātes (BKUS) virsārste Renāte Snipe.