• Iza,
  • Izabella
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eksperte brīdina par pēcdzemdību depresiju (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 07:48, 24.08.2024


Jaunām māmiņām pirmām kārtām nepieciešama emocionāla uzmanība.


Ir svarīgi ieklausīties sievietē, pieņemt viņas emocijas un izturēties pret tām nopietni.

Viens no izaicinošākajiem laikiem katras ģimenes dzīvē ir laiks, kad tajā ienāk mazulis. Tas ir prieka, bet bieži vien arī noguruma pilns laiks, kurā katrs no ģimenes locekļiem cīnās par savu pamatvajadzību apmierināšanu. Diemžēl, statistika nav iepriecinoša - ap 20% jauno vecāku saskaras ar pēcdzemdību depresiju. Turpat blakus ir arī izdegšana un postraumatiskā stresa sindroms pēc mazāk veiksmīgām dzemdībām…

Dūla un instagram konta @divasabeles un podkāsta "Pēcdzemdību stāsti" autore Marta Ābele norāda "Parasti ar gatavošanos pēcdzemdībām izprotam fiziskas un tehniskas lietas - rati, palīgierīces, gultiņa.. Bet milzīgu daļu no pēcdzemdībām sastāda pašu jauno vecāku pamatvajadzības (un ierobežotas iespējas tās apmierināt), emocionālās šūpoles un nervu sistēmu izturības robežu pārbaudes."

Jauno vecāku atbalsta platformas mombee un fonds mammamammai.eu dibinātāja, dzemdību dūla Katja Zilpauša stāsta "Es neesmu satikusi nevienu ģimeni, kura savas pēcdzemdības raksturotu kā vieglas".

"Šis laiks allaž nāk ar kādu izaicinājumu un īpaši tam jāgatavojas tiem pāriem, kas kļūst par vecākiem pirmo reizi - jo bez pratiskas un emocionālas sagatavošanās un atbalsta pēcdzemdību depresijas un izdegšanas riski palielinās - labāk ir rīkoties preventīvi, kā dzēst ugunskurus!"

Pēcdzemdību nomāktību jeb tā sauktās raudamās dienas izjūt līdz pat 85% jauno māmiņu. Depresiju bieži veicina izjūta, ka savās problēmās un pieredzē esam vieni.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Privātajā bērnudārzā prombūtni līdz piecām dienām varēs attaisnot vecāks

Bērna prombūtni veselības stāvokļa dēļ līdz piecām dienām privātā pirmsskolas izglītības iestādē varēs apliecināt arī bērna likumiskie pārstāvji, paredz šodien valdības pieņemtie noteikumi par Bērnu pieskatīšanas pakalpojumu.

Sabiedrība Ārste: bērni un viņu vecāki turpina pārkāpt likumu, nelietojot aizsargķiveres

Bērni joprojām turpina pārkāpt likumu, nelietojot aizsargķiveres, savukārt vecāki drošības neizpratnes dēļ pēc būtības pārkāpj bērna tiesības uz veselību, norāda Bērnu klīniskās universitātes (BKUS) virsārste Renāte Snipe.

Sabiedrība Trešdaļa vecāku plāno atvēlēt bērnu sagatavošanai skolai no 100 līdz 200 eiro

Trešdaļa jeb 33% vecāku, kuriem ir bērni vecumā no septiņiem līdz 17 gadiem, plāno atvēlēt no 100 līdz 200 eiro, lai sagatavotu bērnus skolai, informē "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veikto aptauju.

Interesanti fakti Kā bērnam nenoslīkt apģērba kalnos - skaidro eksperte (+VIDEO)

5P jeb "pārveido", "pielieto vēlreiz", "pasaki nē", "pārstrādā" un "piedomā" ir pamatprincipi.