• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Augustā turpina pieaug saslimstība ar Covid-19

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 13:29, 14.08.2024


Augustā Latvijā turpina pieaugt saslimstība ar Covid-19, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).


Foto: LETA

Pagājušajā nedēļā pozitīvo testu īpatsvars bija 19%. Ar pamata diagnozi Covid-19 stacionēti 69 pacienti, lielākoties vecuma grupā virs 70 gadiem. Trīs pacientiem ir smaga slimības gaita.

Tāpat kā visi iepriekšējie Omikrona varianta celmi, arī "KP.1", "KP.2" un "KP.3" ir spējīgi vieglāk pārvarēt iegūto imunitāti pret Covid-19 infekciju, ātrāk izplatīties un izraisīt kārtējo mērenu saslimstības pieaugumu. Tomēr joprojām nekas neliecina, ka jaunie SARS-Cov-2 vīrusa celmi, tostarp KP grupas celmi, varētu izraisīt smagāku klīnisko gaitu lielākajai daļai saslimušajiem, skaidro SPKC.

Centrā uzsver, ka, pateicoties imunitātei, kas iegūta vakcinācijas vai pārslimošanas rezultātā, cilvēki ir daudz labāk pasargāti no nopietnām slimībām, ko varētu izraisīt šis vīruss.

Eiropas Savienības (ES) valstīs jau no vasaras sākuma ir vērojams Covid-19 gadījumu skaita pieaugums, kas saistāms ar jauno Omikrona paveidu ienākšanu, kā arī ceļošanas un atvaļinājumu sezonas aktivitātēm un biežāku publisko kontaktēšanos, skaidro SPKC.

Šobrīd gan atsevišķas valstis ziņo par pacēluma samazināšanos līdz 23% pozitīvo gadījumu īpatsvaram, bet atsevišķās valstīs tomēr saglabājas augsts pozitīvo gadījumu skaits.

Kopumā vērojams, ka ietekme uz stacionārajām iestādēm un mirstības rādītājiem ir zema, secina SPKC. Visbiežāk stacionēti tiek pacienti vecumā no 65 gadiem. Šobrīd situācija ES ir stabila un samazinās gadījumu skaits gan primārajā, gan sekundārajā aprūpē, tomēr situācija katrā valstī var būt atšķirīga, atgādina centrā.

Riska grupu iedzīvotāji tiek aicināti turpināt sezonālo vakcināciju pret Covid-19 un sezonālo gripu. Atbilstoši aktuālajām vakcinācijas rekomendācijām pret Covid-19 aicina vakcinēties reizi gadā, pirms ziemas sezonas.

SPKC aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem arī vasaras periodā un nedoties sabiedrībā un uz darbu ar elpceļu infekcijas simptomiem, bet ārstēties, kā arī veikt Covid-19 paštestu mājās.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Veselība Saslimstība ar gripu turpina pieaugt - SPKC

Pagājušās nedēļas (18.12. – 24.12.) gripas, Covid-19 un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa rezultāti uzrāda inficēto un arī stacionēto Covid-19 pacientu skaita stabilizāciju. Saslimstība ar gripu turpināja pakāpeniski pieaugt, bet pagaidām vēl nav pārsniegusi epidēmisko sliekšņa līmeni, informēja VS.LV Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Slimību profilakses un kontroles centrs atgādināja potēties pret gripu (+VIDEO)

Vakcīnas pasargā no aktuālajiem slimības izraisītājiem, jo katru gadu tiek izstrādātas no jauna, atbilstoši konkrētajā sezonā cirkulējošajiem vīrusa paveidiem.

Sabiedrība Slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits pārsniedzis 500

Latvijas slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits ir pārsniedzis 500, no kuriem aptuveni pusei Covid-19 ir kā galvenā diagnoze, bet otrai pusei - kā papildu saslimšana, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) riska analīzes un profilakses departamenta direktors, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Veselība Pieaug stacionēto Covid-19 pacientu skaits

Pagājušajā nedēļā Latvijas slimnīcās stacionēti 307 Covid-19 pacienti, kas ir par 35 pacientiem vairāk nekā nedēļu iepriekš, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).