• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Viņķele: Izmaiņām zāļu cenu regulējumā ir nepieredzēti plaša opozīcija

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 13:28, 26.07.2024


Izmaiņām zāļu cenu regulējumā ir nepieredzēti plaša opozīcija, intervijā Latvijas Radio sacīja Zāļu valsts aģentūras Zāļu drošuma nodaļas vadītāja, kādreizējā veselības ministre Ilze Viņķele.


Foto: LETA

Viņķeli bažīgu darot tas, ka protestētāju pulkam pievienojušies parasti citādāk noskaņotie mazo un individuālo aptieku īpašnieki un Farmaceitu biedrība. "Šīs bažas aicinātu vērtēt nopietni," viņa teica.

Savukārt attiecībā uz pārējām daudzskaitlīgajām organizācijām, tostarp nesen dibinātām, viņa aicināja pavērtēt to patiesā labuma guvējus. "Es domāju, ka tur atklāsies visai skaidra un interesanta aina," viņa pauda.

Viņķele teica, ka, "iepriekšējā dzīvē" strādājot Veselības ministrijā, ar kolēģiem sāka farmācijas regulējuma revīziju un vairākas lietas arī izdevies paveikt.

Viņasprāt, patlaban pieteikto izmaiņu apjoms ir visai vērienīgs. Pēc viņas domām, var gadīties, ka prognozētie aprēķini par zāļu cenu mazināšanos realitātē neizpildās tik labi, bet ministrija solījusi veikt rūpīgu pēcuzraudzību un korekcijas veikt nekavējoties.

Viņa arī piebilda, ka kādu laiku nav "kustināti" pretrunīgi vērtētie aptieku un filiāļu izvietošanas noteikumi. "Tas ir iesaldēts un nav kustināts kopš 2021.gada, iestrēdzis nemitīgos, bezgalīgos saskaņojumos," viņa teica. Veselības ministrija šo nevarēs atlikt, pārliecināta Viņķele.

LETA jau ziņoja, ka pēc divu stundu ilgām diskusijām valdība 16.jūlijā apstiprināja jauno zāļu uzcenojuma modeli, kuram vajadzētu samazināt recepšu zāļu cenas.

Tikmēr farmācijas nozare vēlas, lai tiktu saglabāts iepriekšējais zāļu cenu veidošanas modelis, jo uzskata, ka tas ir pierādījis savu ilgtspējību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Stradiņa slimnīcā sāk izmantot intraoperatīvās neiromonitorēšanas metodi

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas (PSKUS) Neiroķirurģijas klīnika sadarbībā ar Neiroloģijas klīniku funkcionālajā neiroķirurģijā sāk izmantot intraoperatīvās neiromonitorēšanas (IONM) metodi, informē slimnīca.

Veselība Jauna šokējoša izstāde Anatomijas muzejā, noteikti apskatiet (+VIDEO)

Profesors Hohšteters šajos preparātos saskatīja ne tikai izglītības, bet arī zinātnisko vērtību.

Veselība Deputāti spriedīs par onkoloģisko pacientu ārstēšanas uzlabojumiem Latvijā

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijā otrdien, 3.septembrī, deputāti spriedīs par onkoloģisko pacientu ārstēšanas un aprūpes iespējamajiem uzlabojumiem, liecina komisijas sēdes darba kārtība.

Veselība Putekļu ērcītes Latvijas bērniem bieži izraisa alerģiju (+VIDEO)

Tās visbiežāk atrodas tādās vietās kā matrači, spilveni, segas, paklāji un mīkstās mēbeles.

Lasiet arī

Pasaule Pensionāru federācija zāļu cenu reformu sauc par sasteigtu

Veselības ministrijas (VM) un veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) virzītā zāļu cenu reforma ir sasteigta un sabiedrības gaidām neatbilstoša, paziņojumā pauž Latvijas Pensionāru federācija (LPF).

Ekonomika Zāļu ražotāji par Abu Meri reformu: Latvija riskē palikt bez zālēm

No zāļu uzcenojuma reformas pašreizējās redakcijas galvenās labuma guvējas būs globālās farmācijas kompānijas, kuru ietekme un ieguvumi Latvijas zāļu tirgū šīs reformas dēļ tikai palielināsies, norādīja Latvijas Zāļu ražotāju asociācijā.

Veselība Veicināt zāļu pieejamību un uzraudzību

Lai veicinātu zāļu un medicīnas ierīču uzraudzību un pieejamību, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 12.jūnijā, trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Farmācijas likumā.