• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aptieku skaits un zāļu pieejamība Latvijā samazināsies?

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 12:46, 15.07.2024


Farmācijas nozares sabiedriskās organizācijas turpina iebilst Veselības ministrijas zāļu cenu reformai.



"Veselības ministrija (VM) noraidījusi farmācijas nozares sabiedrisko organizāciju piedāvāto vienošanos par plānotās zāļu cenu reformas apturēšanu un turpmāku izstrādi kopā ar nozari, kā ietvaros tiktu novērsti zāļu pieejamības riski pacientiem. Tā vietā ministrija turpina virzīt reformu, kas paredz aptieku skaita un zāļu pieejamības samazināšanos iedzīvotājiem", - apgalvo Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācija.

Organizāciju pārstāvji pirmdien, 15.jūlijā tikšanās laikā, klātesot Ministru prezidentes biroja pārstāvim uzsvēra, ka galvenais plānotais reformas rezultāts ir visiem solidāri medikamentus padarīt iedzīvotājiem finansiāli pieejamākus, nevis mazināt mūsu, vietējo zāļu piegādes posmu - aptieku un zāļu apgādes uzņēmumu - izdzīvotspēju, kas notiks, ja šāda neizstrādāta un kļūdaina reforma stāsies spēkā.

"Šeit mēs nerunājam tikai par to, kam un kādi ienākumi mazināsies, mēs runājam par potenciālu medikamentu trūkumu bērniem, mammām un vecmāmiņām attālākos Latvijas reģionos un par aptieku skaita kritisku samazināšanos - tieši to ietver šī nepārdomātā reforma," uzsver Kristīne Jučkoviča, Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācijas izpilddirektore.

Jau ziņots, ka astoņas farmācijas nozares sabiedriskās organizācijas pēc iepazīšanās ar iecerētajiem grozījumiem noteikumos par zāļu cenu veidošanas principiem vēstulē Ministru prezidentei Evikai Siliņai lūdza apturēt to turpmāko virzību, kā arī iespējami drīz organizēt tikšanos ar premjerministri, lai izskaidrotu potenciālos ievērojamos projektā ietvertos riskus zāļu pieejamībai pacientiem. Aicinājumu izteica Latvijas Farmaceitu biedrība, Aptieku biedrība, Latvijas Nacionālā zāļu apgādes asociācija, Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācija, Latvijas Zāļu ražotāju asociācija, Latvijas Brīvo farmaceitu apvienība, Mazo aptieku asociācija, Latvijas Aptiekāru asociācija un tam pievienojās arī klīniskie farmaceiti.

Tāpat pret Veselības ministrijas piedāvāto zāļu cenu reformu kā neatbilstošu iedzīvotāju interesēm iebilst Latvijas darba devēju konferederācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas ārstu biedrība, biedrība "IMPACT 2040", Latvijas Pensionāru federācija un citas organizācijas un komersanti.

NVO priekšlikumi reformai, papildus tiesību aktu portālā atrodamajiem, ietver arī piedāvājumu, kā nekavējoties sistēmā ietaupīt 30 miljonus eiro, kurus uzreiz iepludināt Kompensējamo zāļu sarakstā valsts apmaksāto diagnožu skaita paplašināšanai, veicot dārgāko medikamentu ražotāju cenu pielīdzināšanu līdz Lietuvas līmenim, kā arī jau KZS iekļauto medikamentu realizāciju par vienu cenu, neatkarīgi no diagnozes.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Stradiņa slimnīcā sāk izmantot intraoperatīvās neiromonitorēšanas metodi

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas (PSKUS) Neiroķirurģijas klīnika sadarbībā ar Neiroloģijas klīniku funkcionālajā neiroķirurģijā sāk izmantot intraoperatīvās neiromonitorēšanas (IONM) metodi, informē slimnīca.

Veselība Jauna šokējoša izstāde Anatomijas muzejā, noteikti apskatiet (+VIDEO)

Profesors Hohšteters šajos preparātos saskatīja ne tikai izglītības, bet arī zinātnisko vērtību.

Veselība Deputāti spriedīs par onkoloģisko pacientu ārstēšanas uzlabojumiem Latvijā

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijā otrdien, 3.septembrī, deputāti spriedīs par onkoloģisko pacientu ārstēšanas un aprūpes iespējamajiem uzlabojumiem, liecina komisijas sēdes darba kārtība.

Veselība Putekļu ērcītes Latvijas bērniem bieži izraisa alerģiju (+VIDEO)

Tās visbiežāk atrodas tādās vietās kā matrači, spilveni, segas, paklāji un mīkstās mēbeles.

Lasiet arī

Veselība Šī epidēmija ir jāaptur

Veselības ministrija ir izstrādājusi Rīcības plānu liekā svara un aptaukošanās izplatības mazināšanai līdz 2029.gadam.

Veselība VM nākamā gada budžetā prioritārajiem pasākumiem prasa 153,3 miljonus eiro

Veselības ministrija (VM) nākamā gada budžetā prioritārajiem pasākumiem cer iegūt papildu 153,3 miljonus eiro, informēja ministrijā.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.