• Līga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Veterinārārsti brīdina par nāvējošu parazītu, ko suns var salasīt dārzā

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 08:38, 11.06.2024


Lai dzīvnieks nesaslimtu, jāievēro daži vienkārši noteikumi.


Foto: LETA

Veterinārārsti ir brīdinājuši suņu īpašniekus par potenciāli nāvējošu infekciju, ar kuru jūsu suns varētu nejauši saskarties, spēlējoties ārā. Runa ir par plaušu tārpu, kas bieži sastopams dārzos daudzās valstīs, raksta Vets4Pets.

Plaušu tārpi ir mazi parazīti, kas dzīvo dzīvnieku sirds kambaros un artērijās, kas savieno sirdi ar plaušām. Suņi var inficēties ar plaušu tārpiem, ēdot gliemežus, zāli vai dzerot ūdeni no peļķes vai āra bļodām.

Parazīti vairojas, dējot olas, no kurām izšķiļas kāpuri. Kāpuri tiek izlaisti vidē ar suņa fekālijām, un gliemeži tos apēd, kas noved pie cikla atsākšanas.

"Šie radījumi var ne tikai kaitēt jūsu dārza veģetācijai, bet arī pārnēsāt plaušu tārpu — parazītu, kas dzīvo plaušu un sirds asinsvados. Ja plaušu tārps netiek diagnosticēts vai neārstēts, tas var būt nāvējošs, tāpēc nevilcinieties sazināties ar savu veterinārārstu, ja jums ir aizdomas, ka jūsu suns ir nonācis saskarē ar gliemezi," laikraksts "Daily Record" citē eksperta teikto.

Daži no galvenajiem simptomiem, uz kuriem suņu īpašniekiem vajadzētu būt uzmanīgiem, ir klepus, nogurums un svara zudums. Ja parādās kāda no šīm pazīmēm, dzīvnieks jāparāda speciālistam, kā arī jāpārbauda suņa asinis.

Ar parazītu inficēti suņi var nopietni saslimt, un 9% inficēto dzīvnieku mirst.

Lai pasargātu savu mājdzīvnieku no infekcijas, ir nepieciešams regulāri veikt attārpošanu. Lai izvairītos no plaušu tārpu kāpuru izplatīšanās, īpašniekiem ir arī pēc iespējas ātrāk jānovāc mājdzīvnieka izkārnījumi no zemes.

Ieteicams, kad vien iespējams, turēt suņu rotaļlietas telpās un regulāri mainīt ūdeni āra bļodās, lai samazinātu mājdzīvnieka saskari ar parazītiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Veicināt zāļu pieejamību un uzraudzību

Lai veicinātu zāļu un medicīnas ierīču uzraudzību un pieejamību, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 12.jūnijā, trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Farmācijas likumā.

Veselība Latvija jau šobrīd ir 1. vietā Eiropā pēc pacientu līdzmaksājuma apjoma (+VIDEO)

Praksē ne izvērtēt, ne paredzēt, cik pacientu ieradīsies laboratorijās, NVD nav spējis.

Veselība Zinātnieki atklājuši, kā padarīt sāli veselīgāku: tas ir vienkārši

Pētnieki ir piedāvājuši vienkāršu risinājumu, kā mazināt hipertensiju, neatsakoties no sāls.

Veselība Latvijas zinātnieki saņēma vairāk nekā 5 miljonus eiro cīņai pret vēzi (+VIDEO)

LU pilnvarota vadīt un koordinēt projekta izstrādi un īstenošanu Eiropas mērogā.

Lasiet arī

Sabiedrība Saeima atbalsta sodu pastiprināšanu par cietsirdību pret dzīvniekiem

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem plānots noteikt bargākus sodus par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem.

Sabiedrība Latvijā būs jāčipo arī kaķi

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā un Veterinārmedicīnas likumā, kas paredz jaunas labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanā, pavairošanā un atsavināšanā.

Sabiedrība Plāno noteikt apzīmēt ar mikroshēmu kaķus un seskus

Saeima šodien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Veterinārmedicīnas likumā, kas paredz, ka turpmāk būs jāapzīmē ar mikroshēmu un jāreģistrē ne tikai suņi, bet arī kaķi un seski.

Sabiedrība Būs pienākums reģistrēt mājdzīvnieka pavairošanas faktu

Mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam būs pienākums reģistrēt dzīvnieka pavairošanas faktu, paredz trešdien Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē atbalstītais Zemkopības ministrijas (ZM) priekšlikums.