• Asna,
  • Asne,
  • Zaiga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vāc parakstus par pieejamu asistenta pakalpojumu personām ar invaliditāti

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 12:10, 25.05.2024


Sabiedrības iniciatīvu portālā "manabalss.lv" ir sākta parakstu vākšanas kampaņa par to, lai visām personām ar 1. un 2. grupas invaliditāti būtu pieejams asistenta pakalpojums, aģentūru LETA informēja iniciatīvas autors, Latvijas bezdarbnieku un darba meklētāju interešu aizstāvības biedrības valdes loceklis Raimonds Lejnieks - Puķe.



Viņš norādīja, ka saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem par asistenta, pavadoņa un aprūpes mājās pakalpojumu personām ar invaliditāti tiesības saņemt asistenta pakalpojumu pašvaldībā ir personām, kurām ir noteikti redzes, kustību vai garīga rakstura funkcionālie traucējumi.

Tāpat tas attiecas uz personām, kurām komisija ir izsniegusi atzinumu par medicīniskajām indikācijām vieglā automobiļa speciālai pielāgošanai un pabalsta saņemšanai transporta izdevumu kompensēšanai, kurām ir nieru mazspēja, kuras dēļ nepieciešama regulāra hemodialīzes procedūru saņemšana, kurām ir konstatēts ļaundabīgs audzējs ceturtajā stadijā, kura dēļ nepieciešams saņemt simptomātisku terapiju, vai kurām ir noteikts invaliditātes cēlonis - slimība no bērnības.

Pēc iniciatīvas autora domām Latvijā ir diezgan daudz personu ar pirmās. un otrās grupas invaliditāti, kam invaliditātes cēlonis ir cits - piemēram, dzīves laikā iegūta trauma vai hroniska saslimšana, un kurām dēļ sava veselības stāvokļa arī būtu nepieciešams asistents. Šobrīd spēkā esošie ministru kabineta noteikumi ierobežo to personu ar invaliditāti loku, kas var saņemt asistenta pakalpojumu.

Iniciatīvas autora vērtējumā, dzīvē asistenta pakalpojums būtu nepieciešams daudz lielākam personu ar invaliditāti lokam. Savukārt MK noteikumi nostāda personas ar invaliditāti, kuras neatbilst iepriekšminētajām pazīmēm, nelabvēlīgākā situācijā.

Iniciatīvas autors rosina papildināt noteikumus ar apakšpunktu, ka asistenta pakalpojums pienākas arī personām ar hroniskām saslimšanām, traumām u.c. personām ar invaliditāti. Šāda iniciatīva pēc viņa domām palīdzētu personām, kurām ir invaliditāte, bet kurām nepienākas asistentu pakalpojums saskaņā ar iepriekšminētajiem MK noteikumiem, saņemt asistenta pakalpojumu un labāk iekļauties sabiedrībā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Biologi brīdina, kādus produktus vasarā vajadzētu turēt ledusskapī (+VIDEO)

Zinātnieki un nozares speciālisti palīdz patērētājiem veikt veselīgas izvēles ikdienā.

Veselība Atklāts kaitējums sīkrīkiem, kas nomierina bērnu

Ungārijas un Kanādas pētnieki ir atklājuši, ka sīkrīki, ko izmanto kā "digitālos manekenus" bērnu dusmu lēkmju novēršanai, var izraisīt uzvedības grūtības nākotnē, īpaši pusaudžu vecumā. Pētījums, kas publicēts žurnālā "Frontiers in Child and Adolescent Psychiatry", norāda, ka bērniem, kuru vecāki biežāk izmantoja digitālās ierīces, pēc gada bija sliktākas dusmu vadības prasmes.

Veselība VM nākamā gada budžetā prioritārajiem pasākumiem prasa 153,3 miljonus eiro

Veselības ministrija (VM) nākamā gada budžetā prioritārajiem pasākumiem cer iegūt papildu 153,3 miljonus eiro, informēja ministrijā.

Veselība Latvijas mediķi brīdina par kuņģa-zarnu trakta slimību riskiem valstī (+VIDEO)

Nepieciešamības gadījumā savlaicīgi jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu, gastroenterologu vai uztura speciālistu.

Lasiet arī

Sabiedrība Kampaņa palīdzēs jauniešiem ar īpašām vajadzībām (+VIDEO)

Personas ar invaliditāti, īpaši arī bērni, ir pakļauti lielākam vardarbības un ļaunprātīgas izmantošanas riskam.

Sabiedrība Tas jūs pārsteigs: ko var redzēt daudzfunkcionālajā centrā Smiltenē (+VIDEO)

"Šis ir pagrieziena punkts mūsu sabiedrības viedokļa izmaiņā".

Sabiedrība Jaunieši ar funkcionāliem traucējumiem saņēma kvalitatīvu mājokli Rīgā (+VIDEO)

Katram ir nodrošināti individuāli pakalpojumi un katrā dzīvoklī viņiem ikdienā palīdz aprūpētājs.

Sabiedrība NVA piedāvā vienreizēju dotāciju darba vietu pielāgošanai invalīdiem

Darba devējiem, kuri nodarbina cilvēkus ar invaliditāti, Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) piedāvā finansējumu darba vietas pielāgošanai, aģentūru LETA informēja NVA.