• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 21:02, 17.04.2024


Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.



Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska (ZZS) norādīja, ka pēc 18 darba grupas sanāksmēm, kas notikušas kopš rudens, esot panākts kompromiss. Šogad jau divi punkti ir izpildīti - palielināta ģimenes ārstu prakšu uzturēšanas maksa, kā arī palielināts aizvietošanas maksājums ģimenes ārsta praksēm, kas nesedz visu biedru aizvietošanu, bet vismaz ir kaut kāds sākums, viņa pauda.

Tāpat viņa ir gandarīta, ka 2025.gadā paredzēts ieviest ģimenes ārsta praksē vairākas valsts apmaksātas manipulācijas, kas iedzīvotājiem nāks par labu, jo praksē varēs veikt gan dažādas asins analīzes, iekaisuma rādītājus.

Kozlovska cer, ka Ministru kabinets apstiprinās informatīvo ziņojumu, lai no 1.maija ģimenes ārstu praksēm varētu apmaksāt papildu darbinieku.

Savukārt Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Alise Nicmane-Aišpure pauda, ka ziņojumā nav iekļauts asociācijas viedoklis. Patlaban tā gatavo un piektdien iesniegs atzinumu tiesību aktu portālā.

"Mums bija vienošanās, ka papildus darbiniekam tiks pārskatīts atalgojums, kā arī limiti, ar kādiem no nākamā gada varēs piesaistīt darbiniekus ģimenes ārsta praksei. Tagad atalgojuma jautājums šiem darbiniekiem ir izņemts ārā pretēji tam, kā bija saskaņots," sacīja Nicmane-Aišpure.

Pēc viņas paustā, nav saskaņots arī lauku piemaksas aprēķins un formula, kā arī diskutabls jautājums esot par mentoru nodrošināšanu jaunajiem ģimenes ārstiem. Nicmane-Aišpure norādīja, ka tā ir brīnišķīga doma, taču tā atduras pret samērojamību gan no finansiālā aspekta, gan arī no tā, cik liels apmērs vienam mentoram ir mentorējams.

LETA jau rakstīja, ka VM ir izstrādājusi informatīvo ziņojumu, kas paredz pasākumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, tai skaitā pakalpojumu pieejamības uzlabošanai. Viens no pasākumiem cilvēkkapitāla stiprināšanai paredz maksājumu ģimenes ārstu praksēm par papildu darbinieka nodarbināšanu praksē.

Plānots, ka papildu darbinieka piesaiste ļaus efektīvāk izmantot ģimenes ārsta praksē nodarbināto ārstniecības personu resursus un uzlabot pacientu aprūpi, sekmējot iespējas veltīt vairāk nedalīta laika kvalitatīvai pacientu konsultēšanai un ārstēšanai. VM skaidro, ka papildu darbinieka pienākumi tiks saistīti ar prakses atbalsta funkciju veikšanu, piemēram, pacientu pieraksta veidošanu, saziņu ar pacientiem, valsts un pašvaldību institūcijām, vakcinācijas izpildes uzraudzību, veikto manipulāciju uzskaiti un tamlīdzīgi.

No 2024.gada 1.maija papildu darbinieka apmaksa paredzēta visām ģimenes ārstu praksēm virs 1800 reģistrētajiem pacientiem, lauku teritorijās strādājošām praksēm virs 1500 reģistrētajiem pacientiem, kā arī praksēm ar reģistrēto pacientu skaitu no 1500 līdz 1800, bet kurās ir nodarbināta tikai viena māsa vai ārsta palīgs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgas Dzemdību nams zem sitiena? Ko piedāvā ministrs?

Veselības ministrija (VM) ir vērsusies pie Rīgas pašvaldības, aicinot pašvaldību būtiski mainīt traumatoloģijas pacientu aprūpi Rīgā un apšaubot "Rīgas Dzemdību nama" atbilstību mūsdienu prasībām.

Veselība Aptiekām draud bankrots un slēgšana

Zem sitiena vismaz 150 reģionālas aptiekas

Sabiedrība Abu Meri Dubaijā stāsta par klimata pārmaiņu ietekmi uz veselību

Klimata pārmaiņas galvenokārt ietekmē neaizsargātākās grupas - mazus bērnus, vecus cilvēkus, cilvēkus ar hroniskām slimībām vai invaliditāti, cilvēkus ar zemiem ienākumiem, Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Klimata pārmaiņu konferencē COP28 uzsvēra Veselības ministrs Hosams Abu Meri.

Veselība Abu Meri plāno rīkot regulāras tikšanās ar VM padotības iestāžu vadītājiem

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) plāno rīkot regulāras tikšanās ar Veselības ministrijas (VM) padotības iestāžu vadītājiem, pavēstīja ministrijā.