Aptauja: turpinoties karam, pieaug iedzīvotāju miega traucējumi

Veselība
LETA 11:40, 09.04.2024 0

Trīs no četriem no Latvijas iedzīvotājiem jeb 75% pēdējā mēneša laikā ir izjutuši dažādus miega traucējumus, piemēram, bezmiegu, mošanos naktīs, neizgulēšanās sajūtu vai sliktus sapņus, liecina pētījuma kompānijas "Kantar" veiktās aptaujas dati.

 

Puse jeb 49% iedzīvotāju miega traucējumus izjūt vienu vai vairākas reizes nedēļā, vai pat katru nakti, kamēr 18% atzīmējuši, ka tos izjūt vairākas reizes mēnesī. Tikai katrs piektais Latvijas iedzīvotājs jeb 19% pēdējā mēneša laikā miega traucējumus nav izjutis.

Kā atzīmē aptaujas veicēji, viens no pēdējā laika lielākiem ģeopolitiskajiem satricinājumiem, kas atstājis ietekmi uz Latvijas iedzīvotājiem, ir karš Ukrainā. Dati atklājuši sakarību, ka miega traucējumus caurmērā biežāk ir izjutuši tie iedzīvotāji, kuru emocionālo stāvokli karš Ukrainā ir ietekmējis ļoti lielā vai lielā mērā.

Aptaujas dati liecina, ka to Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri pēdējā mēneša laikā ir izjutuši miega traucējumus, divu gadu laikā ir būtiski pieaudzis no 70% uz 75%, attiecīgi samazinoties to iedzīvotāju īpatsvaram, kuri šos traucējumus nav izjutuši.

Tāpat aptaujā iezīmējusies sakarība, ka jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem biežāk nekā citu vecuma grupu pārstāvji pēdējā mēneša laikā miega traucējumus ir izjutuši vienu vai vairākas reizes nedēļā, vai pat katru nakti.

Dati parāda, ka latvieši salīdzinoši biežāk nekā krievu vai citas tautības iedzīvotāji miega traucējumus ir izjutuši vienu vai vairākas reizes nedēļā vai pat katru nakti. Tikmēr krievu vai citas tautības iedzīvotāji biežāk nekā latvieši ir atzinuši, ka viņi miega traucējumus nav izjutuši.

"Kantar" pētījumu veica no 2024.gada 26. līdz 28.martam, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 800 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 65 gadiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijas ārsti un pacienti vienojās cīņā pret melanomu (+VIDEO)

"Diemžēl daudzi no mums vēl nesaprot, ka āda ir ne tikai lielākais, bet arī ļoti svarīgs orgāns".

Veselība Latvijā sāk piedāvāt īpaši saudzīgu redzes lāzerkorekciju

Procedūra, kas pazīstama kā uzlabotā virsmas ablācija (Advanced Surface Ablation, ASA) ir ļoti progresīvs veids, kā veikt fotorefraktīvo keratektomiju jeb radzenes pārveidošanu ar lāzeru. Tajā izmanto sarežģītus eksimēru lāzerus, kas spēj optimāli pielāgot procedūras gaitu, lai pārveidotu radzenes priekšējo virsmu un uzlabotu redzi.

Veselība Daudzām sievietēm svarīgākais: ko iesaka darīt Latvijas ginekologi (+VIDEO)

Regulāri vingrojot, iespējams nostiprināt muskulatūru.

Veselība Pareizā palaga izvēle

Pareizi izvēlēti palagi nodrošina ievērojamu komfortu un labklājību guļamistabā. Piemēroti izvēlēti palagi var uzlabot miega kvalitāti, nodrošinot atbalstu ķermenim un mazinot spriedzi muskuļos, palīdz nomierināt prātu un sekmē dziļu, atjaunojošu miegu.

Lasiet arī

Veselība Visu laiku gribas gulēt? Varbūt tev ir mistiskā slimība - narkolepsija...

Aizmigt sapulces laikā? Visu laiku cīnīties ar miegainību? Iespējams, kāds nosodoši pārmetīs, ka ir kārtīgāk jāguļ, tomēr iemesls šai miegainībai varētu būt cits – maz zināmā slimība narkolepsija. Tā ir salīdzinoši reta un grūti atpazīstama slimība – dažkārt cilvēks tikai pēc daudziem gadiem atklāj šo diagnozi un saprot, kādēļ visu laiku juties tik miegains. Latvijā ar narkolepsiju varētu slimot līdz 900 iedzīvotāju, tomēr līdz šim tā diagnosticēta tikai ap 20 pacientu, taču arī citviet pasaulē šie rādītāji nav pārāk iepriecinoši. Lai arī narkolepsija cilvēka prāta spējas neietekmē, tomēr nepārtrauktā miegainība var būtiski ietekmēt ikdienu un samazināt dzīves kvalitāti, tāpēc ir svarīgi to savlaicīgi atklāt un kontrolēt.