• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Parlamentā vērtēs iniciatīvu par medicīnas aprūpi bez rindām

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 20:42, 09.03.2024


Nākamnedēļ, 13.martā, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē vērtēs iedzīvotāju iniciatīvu par medicīnas aprūpi bez rindām.



Parakstu vākšana par šo iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" tika sākta 2016.gadā.

Iniciatīvas autors Andris Bačkurs uzskata, ka situācija ar rindām medicīnas aprūpē ir nejēdzīga, tāpēc jārada elektroniskā sistēma, lai visas slimnīcas, medicīnas iestādes un poliklīnikas tiktu saslēgtas vienā elektroniskā sistēmā, kas neļautu pierakstīties vienlaikus pie vienas specialitātes ārsta vairākās vietās. Tāpat, viņaprāt, ir jānosaka maksimālais gaidīšanas laiks, kuru medicīnas iestādes nedrīkst pārsniegt.

Bačkurs norāda, ka, saslēdzot poliklīnikas, slimnīcas, medicīnas centrus un iestādes vienā elektroniskajā sistēmā, pacients nevarēs uz to pašu pārbaudi pierakstīties vairākās iestādēs vienlaikus, radot rindas un liedzot pierakstīties tiem, kas vērsušies medicīnas iestādē vēlāk.

Iniciatīvas pārstāvja ieskatā, pašreizējā sistēma ir neefektīva, rada rindas, spriedzi un pacientu apdraudējumu. Bačkurs skaidro, ka tie, kuri neprot pierakstīties elektroniski pie speciālista, varētu to izdarīt pa tālruni. Šos datus sistēmā ievadītu medicīnas iestādes personāls, kurai klients būs zvanījis.

Bačkura ieskatā, noteikti ir jānosaka maksimālais gaidīšanas laiks uz medicīnas pakalpojumu. Medicīna nevar būt loterija, kurā vesels paliek tas, kurš pirmais vēršas pēc pakalpojuma, uzsver iniciatīvas pārstāvis.

"Sabiedrībai elektroniski pierakstoties e-rindā uz medicīnas pakalpojumiem, mēs ietaupīsim laiku, nervus un arī saudzēsim veselību," uzskata Bačkurs, norādot, ka tādējādi izvairīsies no gadījumiem, ka pierakstās vairākas slimnīcās vienlaikus un neatnāk.

Nosakot maksimālo pārbaužu gaidīšanas laiku, pacientam būs iespēja aizstāvēt savas tiesības tiesā par veselībai svarīga pakalpojuma novilcināšanu, kā arī plānot pārbaudes ātrāk, ja redzams, ka valsts nespēs garantēt saistības pret pacientu, pauž iniciatīvas autors.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Veselība Kā tikt galā ar pavasara norovīrusu, iesaka mediķi (+VIDEO)

Svarīgi ir atpūsties, patērēt daudz šķidruma un elektrolītu, lai papildinātu tos, kas zaudēti vemšanas un caurejas dēļ.

Veselība Kā izārstēt saaukstēšanos: noteikumi rīkles un deguna skalošanai (+VIDEO)

Pat bez ārsta jūs varat atvieglot savu stāvokli ar vienkāršām metodēm.

Veselība Kādas slimības tavas atvases var atnest no bērnudārza (+VIDEO)

Bērnu diagnozes var izrādīties bīstama “dāvaniņa” citiem mājiniekiem.

Veselība Rudens iesnas: kā palīdzēt aizliktam degunam (+VIDEO)

Eksperts skaidro, kā saaukstēšanos atšķirt no alerģiskā rinīta.