• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Baltijas valstis sadarbosies medikamentu nodrošinājuma jomā

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 15:43, 08.03.2024


Veselības ministri vienojās veidot ciešāku valstu sadarbību veselības aprūpes jomā, izveidojot augsta līmeņa darba grupu no visām Baltijas valstīm, tostarp pārskatot un salāgojot arī valstu likumdošanu, vienkāršojot savstarpēju praktisko sadarbību.


Foto: LETA

Piektdien, 8.martā, norisinājās Latvijas veselības ministra Hosama Abu Meri, Igaunijas veselības ministres Rīnas Sikutas un Lietuvas veselības ministra Arūnas Dulka trīspusējā tikšanās, kuras laikā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ministri vienojās par ciešāku valstu sadarbību.

Tikšanās laikā tika pārrunātas valstu sadarbības iespējas kritisko medikamentu nodrošinājuma ziņā, kā arī jautājums par atbalstu Ukrainai veselības aprūpes jomā.

Baltijas valstīs ir līdzīga kārtība zāļu krājumu nodrošinājumam ārstniecības iestādēm. Lietuvas ministrs uzsvēra, ka Lietuvā ir izstrādāta kārtība medikamentu nodrošinājumam gan ārstniecības iestāžu, gan valsts un pašvaldību līmenī. Arī Igaunijas ministre norādīja, ka Igaunijā ir izveidots kritisko medikamentu saraksts un slimnīcām jānodrošina medikamentu rezerves 3 mēnešiem līdzīgi kā tas ir Latvijā. Veselības ministrs Hosams Abu Meri uzsvēra, ka Latvija ar saviem medikamentus ražojošajiem uzņēmumiem šajā jautājumā var sniegt būtisku ieguldījumu reģiona valstu nodrošinājumā ar medikamentiem. "Latvijas farmācijas nozarei ir ražošanas jaudas un nepieciešamā zinātniskā bāze, tradīcijas, kvalitatīvi un konkurētspējīgi produkti, ārkārtas situācijā Latvijas ražotāji var būt visas Baltijas stratēģiski sadarbības partneri medikamentu pieejamības nodrošināšanā," uzsvēra Hosams Abu Meri.

Jau ziņots, ka Latvijā Veselības ministrija sadarbībā ar citām nozares iestādēm ir izstrādājusi kritisko zāļu sarakstu, kas veidots kopā ar Zāļu valsts aģentūru, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un citām institūcijām, ņemta vērā Covid19 pieredze, kā arī Ukrainas pieredze, vērtējot, kādiem medikamentiem dažādās situācijā būtu lielākais pieprasījums. Tagad ar iesaistītajām pusēm turpinās darbs, lai nodrošinātu šo zāļu pieejamību.

Ministri vienojās veidot ciešāku valstu sadarbību veselības aprūpes jomā, izveidojot augsta līmeņa darba grupu no visām Baltijas valstīm, tostarp pārskatot un salāgojot arī valstu likumdošanu, vienkāršojot savstarpēju praktisko sadarbību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī