• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rēzeknē pacientus māca sadzīvot ar cukura diabētu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 15:44, 06.03.2024


Pat šķietami maznozīmīgi pēdu bojājumi var radīt neatgriezeniskas sekas, kas var novest pat pie pirkstu vai kāju amputācijas.


Neskatoties uz diabēta tipu, tā ir slimība, ar kuru jāiemācās sadzīvot.

Saslimstība ar cukura diabētu strauji turpina augt, un pēdējo gadu laikā diabēta pacientu skaits Latvijā ir pārkāpis 100 tūkstošu slieksni. Šī ir nopietna hroniska slimība, kas izpaužas kā cukura līmeņa paaugstināšanās asinīs, un var novest pie tādām nopietnām veselības komplikācijām kā sirds un asinsvadu slimības, nieru mazspēja, aklums, čūlas un neatgriezeniski ķermeņa audu bojājumi.

Neskatoties uz diabēta tipu, tā ir slimība, ar kuru jāiemācās sadzīvot, tādēļ diabēta pacientu aprūpē svarīga ir ne tikai noteiktā terapija vai ārstēšana, bet arī paša pacienta spēja uzraudzīt un kontrolēt šo slimību.

Diabēta pacientu apmācības kabinets

Rēzeknes slimnīcā jau vairākus gadus darbojas Diabēta pacientu apmācības kabinets, kurā diabēta pacienti un to tuvinieki tiek apmācīti ar cukura diabētu saistītos jautājumos. Konsultācijas laikā pacientam tiek izskaidrots, kas ir diabēts un kā ar to sadzīvot, kā pareizi un cik bieži veikt glikozes līmeņa paškontroli, kā veikt insulīna injekcijas, kādi uztura principi vai fiziskās aktivitātes jāievēro utt.

“Ja pacients pārzina šo slimību un tās ārstēšanu, prot kontrolēt savu cukura līmeni asinīs, piekopj veselīgu dzīvesveidu un nozīmēto terapiju, tad viņš var turpināt dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Sākums nav viegls, bet tieši tāpēc arī darbojas šis kabinets – lai izskaidrotu un iemācītu visu, kas jāzina par šo slimību un pašaprūpi,” portālam rezekne.lv stāsta diabēta apmācības speciāliste Linda Gasperte.

Apmācības tiek organizētas gan individuāli, gan grupās. “Pirmā konsultācija vienmēr notiek individuāli. Parasti uz pirmreizējo konsultāciju mēs aicinām nākt kopā ar kādu atbalsta personu, jo arī tuviniekiem ir jābūt informētiem par diabēta pacientu aprūpi. Turklāt informācijas ir samērā daudz, un pirmajā reizē var gadīties kaut ko palaist garām,” atzīst L.Gasperte. Tāpat arī šajā kabinetā tiek organizētas diabēta pacientu apmācības grupās, kurās vienkopus tiek pulcēti vairāki diabēta pacienti: “Uz grupu nodarbībām parasti aicinām tos, kuriem cukura diabēts vairs nav nekas jauns. Tā ir iespēja atsvaidzināt savas zināšanas un uzdot sev interesējošos jautājumus. Tāpat arī grupu nodarbībās ir iespēja satikt un aprunāties ar citiem diabēta pacientiem, dalīties savā pieredzē un sniegt savstarpēju atbalstu,” stāsta L.Gasperte.

Valsts apmaksāto pakalpojumu klāstā diabēta pacientiem ir iekļauta arī pēdu aprūpe, ko nodrošina Diabētiskās pēdas aprūpes kabinets. Diabēta pacientiem ir jāpievērš pastiprināta uzmanība savai pēdu veselībai, jo pat šķietami maznozīmīgi pēdu bojājumi, kā papēžu ādas plaisāšana, pēdas deformācija, pēdu hiperkeratoze, ieauguši nagi, sēnīšu infekcijas, varžacis, tulznas, kārpas, diabēta pacientiem var radīt neatgriezeniskas sekas, kas var novest pat pie pirkstu vai kāju amputācijas.

“Lielākoties pēdu problēmas var tikt novērstas, taču tas ir iespējams tikai tad, ja tas tiek darīts savlaicīgi,” atzīst Rēzeknes slimnīcas Diabētiskās pēdas aprūpes kabineta speciāliste, podoloģe Jūlija Vancāne.

Rēzeknes slimnīcas diabētiskās pēdas aprūpes kabinetā sertificēti podologi veic pacientu podoloģisko novērtēšanu, izveido individuālu pēdu aprūpes plānu, veic podoloģisko pēdu aprūpi un profilaktisko darbu paaugstināta riska grupas pacientiem. Lēmumu par Diabētiskās pēdas aprūpes kabineta apmeklējuma biežumu pieņem ārstējošais podologs pēc vispārēja pēdas stāvokļa novērtēšanas.

“Diabētiskā pēda uzskatāma par vienu no cukura diabēta vēlīnajām komplikācijām, kas nozīmē, ka pacientiem regulāri jādodas uz apskatēm un novērošanu pie ārstniecības speciālistiem. Pēdu čūlas risks dzīves laikā pacientiem ap 1. vai 2. tipa cukura diabētu var sasniegt 34%, savukārt aptuveni 20% pēdas amputāciju būtu bijušas novēršamas ar agrīni veiktu pēdu apskati un preventīviem pēdu kopšanas pasākumiem,” par diabētiskās pēdas aprūpes nozīmīgumu atgādina Rēzeknes slimnīcas podoloģe Jūlija Vancāne.

Lai spētu ikdienā novērtēt savu pēdu veselību un mazināt komplikāciju risku, Rēzeknes slimnīcas Diabētiskās pēdas aprūpes kabineta speciālisti atgādina:

-Diabēta pacientiem katru dienu rūpīgi jāpārbauda, vai uz pēdām nav griezumi, tulznas, noberzumi, ādas krāsas pārmaiņas, pietūkums vai atklātas brūces. Ja konstatēta kāda no minētajām problēmām, pēc iespējas ātrāk jāsazinās ar savu ārstu (ģimenes ārsts, podologs, ķirurgs);

-Pēdas apakšdaļas apskatei ieteicams lietot spoguli vai lūgt tuvinieku palīdzību pēdu stāvokļa novērtēšanai;

-Pirms kurpju uzvilkšanas jāpārbauda, vai kurpēs nav iebiruši svešķermeņi, asi priekšmeti, un jāpārliecinās, ka apavu iekšzole ir līdzena;
atcerieties, ka arī tad, ja pēda nesāp, problēma var izrādīties gana nopietna!

-Diabēta pacientu apmācība un diabētiskās pēdas aprūpe ir valsts apmaksāti pakalpojumi, un, lai tos saņemtu, nepieciešams ģimenes ārsta vai endokrinologa nosūtījums.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Stradiņa slimnīcā sāk izmantot intraoperatīvās neiromonitorēšanas metodi

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas (PSKUS) Neiroķirurģijas klīnika sadarbībā ar Neiroloģijas klīniku funkcionālajā neiroķirurģijā sāk izmantot intraoperatīvās neiromonitorēšanas (IONM) metodi, informē slimnīca.

Veselība Jauna šokējoša izstāde Anatomijas muzejā, noteikti apskatiet (+VIDEO)

Profesors Hohšteters šajos preparātos saskatīja ne tikai izglītības, bet arī zinātnisko vērtību.

Veselība Deputāti spriedīs par onkoloģisko pacientu ārstēšanas uzlabojumiem Latvijā

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijā otrdien, 3.septembrī, deputāti spriedīs par onkoloģisko pacientu ārstēšanas un aprūpes iespējamajiem uzlabojumiem, liecina komisijas sēdes darba kārtība.

Veselība Putekļu ērcītes Latvijas bērniem bieži izraisa alerģiju (+VIDEO)

Tās visbiežāk atrodas tādās vietās kā matrači, spilveni, segas, paklāji un mīkstās mēbeles.

Lasiet arī