• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Deviņi mīti un patiesība par redzes korekcijas operāciju

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 10:37, 16.02.2024


Redzes korekcijas jomā tikai daži sasniegumi ir bijuši tik nozīmīgi kā redzes lāzerkorekcija. Tomēr, neraugoties uz ievērojamajiem panākumiem, joprojām ir daudz dezinformācijas. Šajā rakstā centīsimies kliedēt mītus un skaidrot reālo situāciju saistībā ar acu lāzerķirurģiju.



Sākot ar bailēm no sāpēm un beidzot ar nepamatotām šaubām par efektivitāti, šie mīti turpina pastāvēt, daudziem cilvēkiem liedzot iespēju dzīvot bez brillēm vai kontaktlēcām.

“Saprotu, ka ideja par acs lāzerkorekcijas operāciju var būt biedējoša. Cilvēkiem ir ļoti daudz jautājumu par šo procedūru, turklāt, meklējot informāciju internetā, bieži grūti saprast, kas ir patiesība un kas – meli. Izskaidrošu un atspēkošu izplatītākos mītus,” stāsta “Dr. Lūkina acu klīnikas” vadītājs Fēlikss Lūkins.

1. mīts. Ikviens ir piemērots redzes lāzerkorekcijai

Patiesība. Pirmsoperācijas konsultācijā speciālists precīzi noteiks, vai cilvēks ir vai nav piemērots redzes lāzerkorekcijai. Konsultācijas laikā ārsts pārbaudīs jūsu radzenes biezumu, acs formu, to, cik stabila ir jūsu redze, kā arī vispārējo veselības stāvokli.

Ja radzenes ir pārāk plānas, konsultants neieteiks veikt šo procedūru, jo lāzers noņem daļu radzenes: ja radzene jau ir plāna, tai var tikt nodarīts kaitējums. Otrkārt, ļoti paplašināta zīlīte tumsas apstākļos var būt kontrindikācija redzes korekcijas operācijai.

Ja redze nav stabila, tāpat maz ticams, ka jūs būsiet piemērots redzes lāzerkorekcijai. Redzei jābūt stabilai vismaz divus gadus, lai procedūra dotu vislabāko rezultātu. Tātad, iespējams, būs jānogaida kāds laiks līdz redzes stabilizācijai. Šāda situācija biežāk iespējama gados jauniem cilvēkiem.

Visbeidzot, konsultants gribēs pārliecināties, ka cilvēkam ir labs vispārējais veselības stāvoklis. Ja ir nopietnas veselības problēmas, vispirms jāatrisina tās.

2. mīts. Redzes lāzerkorekcijas operācija ir sāpīga.

Patiesība. Lielākais mīts no visiem mītiem! Redzes lāzerkorekcijas operācija ir pilnīgi nesāpīga. Tomēr spoža gaisma un apziņa, ka notiek manipulācija ar acīm, var radīt diskomfortu.

Procedūras laikā un pēc tās tiek izmantoti anestēzijas pilieni, lai atsāpinātu aci, tādējādi pacients nejūt pilnīgi neko. Pēc operācijas uz 24 stundām acī tiek ielikta kontaktlēca, kas mazina iespējamo graušanas, svešķermeņa sajūtu vai asarošanu.

3. mīts. Acu lāzerķirurģija var pasliktināt redzi.

Patiesība. Nav apstiprinātu gadījumu, kad pacients būtu kļuvis akls lāzeroperācijas laikā. Ir bijušas nopietnas komplikācijas, taču tās ir ļoti retas. “Lielāka varbūtība ir, ka, ejot pa ielu, uz galvas uzkritīs ķieģelis. Nesenos pētījumos konstatēts, ka biežāk sarežģījumi infekciju vai līdzīgu iemeslu dēļ var rasties, lietojot kontaktlēcas.

Neraugoties uz to, cik reti tās sastopamas, speciālists tik un tā izskatīs visus iespējamos riskus, kas saistīti ar iespējamās operācijas metodi un ieteiks, kura būtu labākā izvēle tieši jums.

4. mīts. Jūs uz visiem laikiem būsiet bez brillēm.

Patiesība. Neatkarīgi no tā, vai veikta redzes lāzerkorekcija, normāla redze laika gaitā un ar vecumu mainās. To sauc par presbiopiju jeb vecuma tālredzību. Tā rodas, kad acs mehānisms nespēj fokusēties un iestrēgst fiksētā fokusā tālumā. Tas notiek tāpēc, ka novecojot dabiskā lēca zaudē elastību.

Savukārt operācijas laikā veiktās izmaiņas radzenē ir paliekošas. Tomēr, ja izmaiņas notiek, tas var nozīmēt, ka jums būs nepieciešamas brilles lasīšanai. Lai tam sekotu līdzi, ļoti ieteicams regulāri veikt pārbaudes pie optometrista. Turklāt ir prātīgi jau laikus apspriest, kādas izmaiņas varat sagaidīt pēc operācijas.

5. mīts. Redzes lāzerkorekcija var ietekmēt to, vai nākotnē varēs veikt kataraktas operāciju.

Patiesība. Acs lāzerkorekcijas operācija neliedz nākotnē veikt kataraktas operāciju.

Lāzerkorekcija ir vērsta uz acs radzeni, nevis uz lēcu, kā tas būtu kataraktas operācijas gadījumā.

6. mīts. Ja lāzera acu operācija neizdodas, neko nevar labot.

Patiesība. Ļoti maz ticams, ka rezultāti nebūs tādi, kā gaidīts. Tomēr lāzera jauda ir aprēķināta statistiski vidējiem cilvēka audiem. Nelielam skaitam cilvēku var būt nepieciešams rezultātu piekoriģēt, ņemot vērā individuālas īpatnības. Tādā gadījumā ķirurgs veiks turpmāku ārstēšanu, kas tiks uzskatīta par nepieciešamu, lai palīdzētu iegūt vēlamo redzi.

7. mīts. Acu lāzerķirurģija ir paredzēta tikai tuvredzībai.

Patiesība. Ir iespējas, kas palīdz koriģēt gan tuvredzību, gan tālredzību, kā arī astigmatismu, un to kombinācijas – tuvredzību un astigmatismu un tālredzību un astigmatismu.

8. mīts. Redzes lāzerkorekcija prasa daudz laika.

Patiesība. Redzes lāzerkorekcijas procesa ilgākā daļa ir pirmsoperācijas konsultācija un izmeklēšana. Doma par atrašanos lāzera ietekmē, nezinot, kas notiks, var būt biedējoša, taču tieši ātrums ir viena no lielākajām redzes lāzerkorekcijas priekšrocībām – tā ir ātra un vienkārša procedūra, kas var ievērojami uzlabot dzīves kvalitāti.

Pats lāzera iedarbības laiks ir ļoti mazs – nepilnas 2 sekundes uz dioptriju. Sagatavošanas laiks pirms operācijas ir krietni ilgāks! “Pirms 20 gadiem, kad man pašam veica redzes korekciju, tās bija 30 sekundes, bet mūsdienās laiks ir ievērojami samazinājies,” piebilst F. Lūkins.

9. mīts. Pēc operācijas nedrīkst pieļaut lielu fizisku slodzi.

Patiesība. Reizēm vēl dzirdams arī padomju laika mīts – acu operācijas dēļ nav pieļaujamas dabiskas dzemdības vai liela fiziska slodze. Šādiem pieņēmumiem nav pilnīgi nekāda medicīniska pamata!


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība "Paldies par varonību, izcilo gatavību un rīcību". Prezidents apmeklēja NMPD

23.jūlijā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgā apmeklēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD), lai klātienē tiktos ar dienesta vadību, iepazītos ar NMPD Operatīvās vadības centra darbu, apmeklētu NMPD Kompetenču attīstības centru un tiktos ar NMPD brigāžu darbiniekiem.

Veselība Zilaļģu dēļ aizliegts peldēties Daugavas peldvietā Ikšķilē

Zilaļģu masveida savairošanās dēļ aizliegts peldēties Daugavas peldvietā Ikšķilē, informē Ogres novada pašvaldībā.

Veselība Ventspils dzemdību nodaļu ieteiktu arī citām māmiņām (+VIDEO)

Ārsti lepojas ar ģimenes un paaugstināta komforta palātām ar divguļamām gultām un citām ērtībām.

Veselība Latvijā sākas vērienīga pacientu ārstēšanas testēšana (+VIDEO)

Tiks izanalizētas 1500 Nacionālā Veselības dienesta nejaušināti atlasītas slimību vēstures.

Lasiet arī

Interesanti fakti No Rīgas pludmalēm siltākais ūdens joprojām ir Bābelīša ezerā

No Rīgas oficiālajām pludmalēm vissiltākais ūdens joprojām ir Bābelīša ezerā, liecina Pašvaldības policijas apkopotā informācija.

Kriminālziņas Linkaits izstājies no JKP

Bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits izstājies no Jaunās konservatīvās partijas (JKP), ceturtdien ziņo Latvijas Televīzija.

Kriminālziņas Kā nekļūt par noziedznieka upuri, iepērkoties internetā (+VIDEO)

Krāpnieks bieži atsūta saiti uz viltus vietni, kas ir izveidota līdzīga kādam no populāriem kurjerdienestiem.

Sabiedrība Trenē spēju izvērst mobilizācijas centrus

Rīt Nacionālie bruņotie spēki izvērsīs mobilizācijas centrus Rīgā, Saldū, Valmierā, Jēkabpilī un Gulbenē, lai trenētu un pilnveidotu kārtību, kādā krīzes situācijā Latvijas pilsoņi tiek aicināti un iesaukti bruņotajos spēkos.