• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pacients bija uz nāves robežas: Rīgas ārstu ziemas rūpes (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 09:15, 11.01.2024


"Mūsu klīnikas ikdienas darbā bieži sastopamies ar hipotermijas pacientiem".


Sals ir nežēlīgs pret cilvēkiem.

Austrumu slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā pieaug pacientu skaits, kam nepieciešama palīdzība un dzīvības glābšana hipotermijas jeb ķermeņa temperatūras kritiskas samazināšanās dēļ. Pērnā gada nogalē pirmoreiz un 2024.gada sākumā jau atkārtoti klīnikā veiksmīgi testēta inovatīva iekārta, kas nodrošina invazīvu hipotermiska pacienta sildīšanu, palīdzot glābt dzīvības. Izmēģinātā iekārta spēj nodrošināt gan sildīšanas, gan arī dzesēšanas funkciju.

Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā (NMPUK) nonāk gan zemledus makšķernieki, kas ielūzuši ledū un ilgstoši atradušies ledainā ūdenī, līdz tikuši izsaukti glābēji, gan seniori, kas nokrituši dzīvesvietā un ilgu laiku bezpalīdzīgā stāvoklī gulējuši vēsās vai aukstās telpās, līdz izsaukta neatliekamā medicīniskā palīdzība.

NMPUK tiek izmantotas dažādas hipotermijas ārstēšanas metodes, piemēram, ievadot sildošos šķidrumus un pacientu sildot ar speciālām segām. Taču NMPUK veiksmīgi izmēģinātā invazīvās sildīšanas iekārta ļauj kritiskās hipotermijas situācijās, kad tradicionālas sildīšanas metodes var nebūt pietiekami efektīvas, kontrolēti un pakāpeniski paaugstināt centrālo ķermeņa temperatūru, tādējādi glābjot pacienta dzīvību.

"Mūsu klīnikas ikdienas darbā bieži sastopamies ar hipotermijas pacientiem: notiek kāds traģisks atgadījums ar veselību, piemēram, insults vai infarkts, kad cilvēks nokrīt, nevar piecelties un notiek atdzišana," skaidro NMPUK vadītājs Aleksejs Višņakovs. Šajos gadījumos ķermeņa atdzišana ir sekundārs notikums, un paralēli sildīšanai ir jāārstē pamatslimība. Pacientam ar hipotermiju līdz noteiktai temperatūrai pastāv dažādi medikamentu ievadīšanas un izmeklējumu veikšanas ierobežojumi, tādēļ īpaši būtiski ir paaugstināt temperatūru saskaņā ar vadlīnijās noteikto maksimāli pieļaujamo sildīšanas ātrumu, kas dažkārt aizņem vairākas stundas. Inovatīvā invazīvās sildīšanas iekārta ļauj ievērojami precīzāk paaugstināt ķermeņa temperatūru, uzlabojot veselības stāvokli vai pat glābjot dzīvību.

Pirmoreiz invazīvā ķermeņa sildīšanas iekārta veiksmīgi izmantota, glābjot kādu 70 gadu vecu vīrieti, zemledus makšķernieku. Pacients ielūza ledū un atradās ūdenī veselu stundu. Glābšanas apstākļi bija sarežģīti, un, kad neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde cietušo atveda uz NMPUK, pacienta ķermeņa temperatūra bija vien 26,3 grādi. "Faktiski pacienta veselības stāvoklis bija kritisks - viņš atradās uz nāves sliekšņa. Tāpēc pieņēmām lēmumu veikt invazīvo sildīšanu, izmantojot inovatīvo tehnoloģiju," saka A. Višņakovs.

Pacientam caur cirksni apakšējā dobajā vēnā tiek ievadīts speciāls katetrs, kurā caur aparātu cirkulē šķidrums, un atbilstoši ievadītajiem pacienta parametriem tiek pakāpeniski palielināta viņa ķermeņa centrālā temperatūra. "Zemledus makšķernieka ķermeņa temperatūru izdevās paaugstināt līdz 34 grādiem. Turklāt jau sildīšanas laikā pacientam normalizējās visi vitālie rādītāji, un nākamajā dienā viņš varēja doties mājās," uzsver A. Višņakovs.

"Dzīvojot mūsu klimatiskajā joslā un aizraujoties ar dažādiem hobijiem, kas prasa ilgstošu atrašanos āra apstākļos, bet ignorējot drošības aspektus, iznākums var būt ļoti bēdīgs. Cilvēka dzīvība šādos gadījumos ir atkarīga no glābšanas dienestu iesaistes. Tādēļ joprojām aicinu īpaši zemledus makšķerniekus neapdomīgi nekāpt uz ledus. Palīdzība kādam ir jāizsauc, un bieži vien arī glābējiem ir sarežģīti tikt klāt un izvilkt ledū ielūzušu cilvēku," atgādina A. Višņakovs.

Tomēr vislielākā hipotermijas pacientu plūsma ir tad, kad āra temperatūra ir ap 0 °C, pūš vējš un ir mitrs. "Tādēļ, ja pamanāt līdzcilvēku, sēžot vai guļot ārā, ir jānoskaidro, vai gadījumā nav nepieciešama palīdzība. Svarīgi atcerēties, ka ķermeņa atdzišana var notikt ne tikai uz ielas, bet arī atrodoties iekštelpās. Piemēram, ja dzīvoklī ir +20 °C un cilvēks ir aktīvs un spēj ražot siltumu, siltumapmaiņa notiek normāli un ķermeņa temperatūra ir ap 37 grādiem. Taču, ja organisma rezerves ir nepietiekamas - visbiežāk tā ir senioriem un cilvēkiem ar hroniskām slimībām ¬-, noteiktos apstākļos organisms atdod vairāk siltuma, nekā spēj saražot, un galu galā ķermeņa temperatūra kritiski samazinās, tuvojoties apkārtējās vides temperatūrai. Tāpēc piezvaniet biežāk saviem tuviniekiem - senioriem, īpaši tiem, kas dzīvo lauku mājās!" aicina NMPUK vadītājs A. Višņakovs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Lasiet arī

Sabiedrība Virtuālais traumu simulators palīdzēs apmācīt militāros ārstus (+VIDEO)

Tas kļuva par pirmo Latvijas uzņēmuma vadīto konsorciju, kurš pieteicies Eiropas Aizsardzības fonda programmas grantam.

Veselība Eksperte izskaidro visas plāksteru lietošanas sarežģītības (+VIDEO)

Svarīgi ir precīzi sekot lietošanas instrukcijai.

Sabiedrība Asociācija: Finansējuma pieauguma apmērs ģimenes ārstu praksēm ir kompromiss

Finansējuma pieauguma apmērs par ģimenes ārsta prakses uzturēšanu un ģimenes ārstu aizvietošanu ir kompromiss, par kuru spēts vienoties ar Veselības ministriju (VM), aģentūrai LETA sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Alise Nicmane-Aišpure.

Veselība Dakter, es jūtos slikti: kas ir noslēpumainais POTS sindroms (+VIDEO)

Simptomi parādās uzreiz vai dažas minūtes pēc piecelšanās sēdus vai stāvēšanas.