• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aukstajā laikā zāles nevajadzētu atstāt automašīnā

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 21:35, 06.01.2024


Sala laikā zāles, uztura bagātinātājus un kosmētiku nevajadzētu atstāt automašīnā vai nekurinātās telpās.


Foto: LETA

Farmaceite Juta Namsone skaidro, ka medikamentiem, kas atradušies zemākā temperatūrā, nekā to rekomendē ražotājs, var tikt ietekmētas farmakoloģiskās īpašības un tie var zaudēt efektivitāti. Tos lietojot, var rasties dažādas alerģiskas reakcijas, kuņģa darbības traucējumi, infekcijas pastiprināšanās, redzes traucējumi un citas blaknes.

Tāpat viņa iesaka izvērtēt, vai un kā pārnēsāt vai pārvadāt medikamentus, kas nav paredzēti uzglabāšanai vēsā vai aukstā vietā. Ja nepieciešams ilgstoši uzturēties ārpus telpām, zāles vajadzētu iepakot papildu maisiņā vai īpašā iepakojumā tā, lai tās iespējami ilgāk saglabātu līdzšinējo temperatūru.

Aptiekas pārstāve uzsver, ka nav iespējams precīzi par katru medikamentu pateikt, pēc cik ilgas atrašanās aukstumā sākas tā sastāva izmaiņas. Tās var būt gan vizuāli saskatāmas, gan arī notikt bez acīmredzamām izmaiņām. Piemēram, pudelītēs var veidoties šķidro zāļu nogulsnes, kristāliski sabiezinājumi, atsevišķi šķidrie medikamenti var arī sasalt. Turklāt aukstums var kaitēt arī tabletēm, kas tā ietekmē šķīst vai sadalās.

"Ja, piemēram, zāles, ko paredzēts glabāt istabas temperatūrā, ilgstoši atradušās aukstumā, tās ir jānogādā aptiekā, kas pieņem medikamentus utilizācijai," informē Namsone.

Namsone arī uzsver, ka kvalitātes saglabāšanai temperatūras režīmu ir nozīmīgi ievērot arī daudzveidīgiem uztura bagātinātājiem un aptiekas kosmētikai. Uztura bagātinātāji ir bioloģiski aktīvas vielas, kas lielākoties ir uzglabājami istabas temperatūrā. Savukārt zema gaisa temperatūra vai pat sasalšana var nozīmīgi ietekmēt kosmētikas kvalitāti.

Farmaceite atgādina, ka istabas temperatūra ir no 15 līdz 25 grādiem, vēsa vieta - no 8 līdz 15 grādiem, bet auksta vieta - no 2 līdz 8 grādiem

Aptiekas pārstāve norāda, ka zāles kā bīstamos atkritumus bez maksas var nodot utilizācijai aptiekās, kas brīvprātīgi ir uzņēmušās to savākšanas pienākumu. Nederīgās zāles uz aptieku jānogādā polietilēna maisiņā. Pirms tam tās būtu jāizņem no kartona kastītēm. Mikstūras, tinktūras, pilienus un ziedes jāieliek maisiņā oriģinālajos traukos.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Sabiedrība Stiprā sala dēļ Rīgā vairākās vietās plīsuši ūdensvadi

Stiprā sala dēļ Rīgā vairākās vietās plīsuši ūdensvadi. Kā ziņo SIA "Rīgas ūdens", kopumā šorīt fiksētas sešas ūdensvadu avārijas.

Sabiedrība Viszemākā temperatūra reģistrēta Zosēnu novērojumu stacijā

Viszemākā temperatūra šonakt tika reģistrēta Zosēnu novērojumu stacijā, tur fiksēti -28,9 grādi, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Sabiedrība Svētdienas rīts Rīgā - aukstākais pēdējos astoņos gados

Svētdienas rītā gaisa temperatūra novērojumu stacijā Rīgas centrā pazeminājusies līdz -20 grādiem - pirmo reizi kopš 2016.gada janvāra, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Sabiedrība Izplatīts brīdinājums par stipru salu

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) sestdienas vakarā izplatījis brīdinājumu par stipru salu naktī uz svētdienu.