• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Slimību profilakses un kontroles centrs atgādināja potēties pret gripu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 10:09, 16.12.2023


Vakcīnas pasargā no aktuālajiem slimības izraisītājiem, jo katru gadu tiek izstrādātas no jauna, atbilstoši konkrētajā sezonā cirkulējošajiem vīrusa paveidiem.


Gripas sezona rudens un ziemas periodā ir katru gadu.

Lai mazinātu smagas saslimšanas un nāves risku, vakcinācija pret sezonālo gripu un Covid-19 ieteicama ikvienam, tomēr īpaši rekomendēta cilvēkiem, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām bieži norit smagā formā un kuriem ir augsts komplikāciju risks.

Šajā sezonā pret gripu ar valsts apmaksāto vakcīnu ir vakcinējušies jau gandrīz 100 tūkstoši iedzīvotāju, bet pret Covid-19 vakcinējušies gandrīz 27 tūkstoši iedzīvotāju, ziņoja vietne spkc.gov.lv.

Šobrīd riska grupu pacientiem pieejamas vakcīnas pret gripu “Efluelda” (senioriem), “Fluenz Tetra” un vakcīna “Influvac Tetra”. Tās jau ir izdalītas vakcinācijas iestādēm un ir pieejamas ģimenes ārstu praksēs un citās ārstniecības iestādēs, kas veic vakcināciju pret gripu.

Galvenie pretgripas vakcinācijas nepieciešamības un nozīmes argumenti:

-Pretgripas vakcinācija būtiski novērš inficēšanās iespēju, bet saslimšanas gadījumā – ievērojami saīsina/atvieglo slimības gaitu un mazina iespējamo komplikāciju risku.

-Grūtnieču pretgripas vakcinācija pasargā no saslimšanas ne tikai gaidībās esošās sievietes, bet, kā liecina pētījumi, arī viņu mazuļus pirmos dzīves mēnešus – līdz brīdim, kad viņi var tikt vakcinēti.

-Ar gadiem cilvēka imūnā sistēma kļūst vājāka un mazāk spējīga pretoties dažādām vīrusu saslimšanām, pretgripas vakcinācija seniora vecumā nodrošina labāku aizsardzību pret konkrētajā sezonā cirkulējošajiem gripas vīrusiem.

-Gripas vīruss nemitīgi – gadu no gadu – mainās, tāpēc pēc izslimošanas neveidojas specifiska imunitāte, kas pasargā no atkārtotas inficēšanās. Gripas vakcīnas pasargā no aktuālajiem slimības izraisītājiem, jo katru gadu tiek izstrādātas no jauna, atbilstoši konkrētajā sezonā cirkulējošajiem gripas vīrusa paveidiem.

Latvijā aizvien turpinās Covid-19 gadījumu skaita pieaugums, laboratoriski apstiprināti 339 Covid-19 gadījumi (nedēļu iepriekš 329), kopumā veikti 821 (iepriekš 962) laboratoriskais tests uz SARS-CoV-2 vīrusa klātbūtni. Aizvien saglabājas stacionēto pacientu skaita pieaugums, pagājušajā nedēļā stacionēts 401 pacients (nedēļu iepriekš 307).

Iepriekšējā nedēļā stacionāros ar smagu slimības gaitu bija 12 pacienti (iepriekš 12). Reģistrēti 29 Covid-19 pacientu nāves gadījumi (nedēļu iepriekš – 23). Ziņoto nāves gadījumu skaits bijis vecuma grupā “40 gadi un vairāk”. Vismaz sešos gadījumos pamata diagnozes bija Covid-19. Saslimšana ar Covid-19 bieži būtiski saasina jau esošas hroniskās slimības, kuru dēļ nepieciešama hospitalizācija un var iestāties nāve.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Veselība Saslimstība ar gripu aug, bet epidēmijas vēl nav

Pagājušā nedēļā Latvijā laboratoriski apstiprināti 15 gripas gadījumi, no kuriem 6 gadījumos tika noteikta A tipa gripa un 9 gadījumos B tipa gripa. Pozitīvo testu īpatsvars uz gripu pieaudzis no 3,5% līdz 6,6%.

Veselība Mīts par pienu un medu ir kliedēts: ir citi padomi pret saaukstēšanos (+VIDEO)

Visbiežāk saaukstēšanās ir nekaitīga – nerada sekas ilgtermiņā, taču tā nav vienmēr, tādēļ ir svarīgi izvairīties no saslimšanas un arī zināt, ka rīkoties.

Sabiedrība Šogad iedzīvotājiem būs pieejamas trīs dažādas gripas vakcīnas

Šogad iedzīvotājiem būs pieejamas trīs dažādas gripas vakcīnas, pavēstīja Imunizācijas valsts padomes (IVP) vadītāja, profesore Dace Zavadska.

Veselība Pagājušajā nedēļā stacionēti divi cilvēki, kuriem konstatēta gripa

Aizvadītajā nedēļā Latvijā saņemti ziņojumi par diviem stacionētiem pacientiem, kuriem laboratoriski apstiprināta gripa, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati.