• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kā tikt galā ar savām sāpēm – konsultē neirologs (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 13:49, 14.12.2023


Gandrīz divas trešdaļas bez receptes lieto pretsāpju zāles.


Diezgan bieži sāpju saasināšanās traucē normālu darbu.

Pieprasījums pēc neirologa konsultācijas šogad Latvijā pieaudzis vairāk nekā par trešdaļu - vidēji par 34%. Katram trešajam no aprūpi saņēmušajiem ir konstatēta diagnoze, kas saistīta ar skeleta, muskuļu un saistaudu slimībām.

"Iemesli neirologa konsultācijai ir dažādi, un pieprasījums pēc tiem aizvien pieaug. Par to liecina arī VCA sniegto pakalpojumu dinamika iepriekšējos divos gados. Regulāras muguras un galvassāpes ir bieža problēma visā pasaulē un arī Latvijā. Visa veida hroniskām sāpēm ir kāda kopīga iezīme: tās pašas par sevi ir slimība un tās pašas par sevi nemēdz pāriet, bet gan prasa rūpīgu izmeklēšanu, lai noskaidrotu to cēloni un realizētu efektīvāko iespējamo ārstēšanas taktiku. Sāpju terapijas mērķis ir panākt, lai hroniskas sāpes neattīstās tālāk. Ir novērots, ka, sāpēm mazinoties, pacienti pāragri pārtrauc ievērot ārsta nozīmēto terapiju. Ja veselības aprūpes speciālists spēj pacientam izskaidrot slimības cēloni un terapijas gaitu, iegūstam pacienta uzticību, uzlabojas līdzestība un rezultāts ir veiksmīgāks," paskaidro Jānis Mednieks, neirologs.

Aktualizējot jautājumu par sāpju ārstēšanas efektivitāti, tiek realizēts izglītojošs projekts "Atpazīsti savas sāpes". Tā ietvaros iepriekš veiktā aptauja par iedzīvotāju sāpju mazināšanas paradumiem visizplatītākajiem sāpju veidiem - galvas un muguras sāpēm - liecināja, ka gandrīz divas trešdaļas bez konsultēšanās ar ģimenes ārstu, farmaceitu vai citu speciālistu to mazināšanai lieto pretsāpju zāles. Speciālistus satrauc šādas rīcības ilgtermiņa ietekme, kas vēlamo rezultātu nedod, bet var vēl pasliktināt situāciju. Pēc trīs projekta gadiem pašpārbaudes testa apkopojumā ir vērojamas pozitīvas tendences.

Bezrecepšu pretsāpju zāļu regulāru lietošanu muguras sāpju mazināšanai šogad anketā atzinuši 37% respondentu, 2022.gadā aizpildītajās anketās tādu bija 46%. Savukārt to, kas norādījuši, ka lieto bezrecepšu pretsāpju līdzekļus galvassāpju novēršanai, šogad ir 67%, bet 2022.gadā bija 76%. Regulāras fiziskas aktivitātes, lai mazinātu muguras sāpes, šogad veikuši 30% pašpārbaudes anketas aizpildījušo, gadu iepriekš tie bija 22%. Savukārt fiziskas aktivitātes galvassāpju mazināšanai 2022.gadā veica tikai 6% respondentu un šis rādītājs šogad pieaudzis vien par procentu (7%).

"Konsultējam, izglītojam, informējam iedzīvotājus arī ārpus ārsta kabineta un ceram, ka kaut nelielā, tomēr izteikti pozitīvā tendence šajos rādītājos liecina, ka iedzīvotāji aizvien vairāk zina, interesējas par veselību, vairāk izprot fiziskās aktivitātes nozīmi un ir gatavāki iesaistīties nodarbībās, ievērot izmaiņas dzīvesveidā. Taču vienlaikus apzināmies, ka, iespējams, arī līdzekļu trūkums iedzīvotājiem atsevišķās situācijās licis meklēt citus risinājumu un viņi zāles nav iegādājušies. Mēs aizvien aicinām pievērst uzmanību sāpju izpausmēm un laicīgi atpazīt sāpes, kuru gadījumā ārsta konsultācija un terapija ir neaizstājama," atgādina neirologs Jānis Mednieks.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība "Paldies par varonību, izcilo gatavību un rīcību". Prezidents apmeklēja NMPD

23.jūlijā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgā apmeklēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD), lai klātienē tiktos ar dienesta vadību, iepazītos ar NMPD Operatīvās vadības centra darbu, apmeklētu NMPD Kompetenču attīstības centru un tiktos ar NMPD brigāžu darbiniekiem.

Veselība Zilaļģu dēļ aizliegts peldēties Daugavas peldvietā Ikšķilē

Zilaļģu masveida savairošanās dēļ aizliegts peldēties Daugavas peldvietā Ikšķilē, informē Ogres novada pašvaldībā.

Veselība Ventspils dzemdību nodaļu ieteiktu arī citām māmiņām (+VIDEO)

Ārsti lepojas ar ģimenes un paaugstināta komforta palātām ar divguļamām gultām un citām ērtībām.

Veselība Latvijā sākas vērienīga pacientu ārstēšanas testēšana (+VIDEO)

Tiks izanalizētas 1500 Nacionālā Veselības dienesta nejaušināti atlasītas slimību vēstures.

Lasiet arī

Sabiedrība Veselības ministrs: Latvijā 30 līdz 35% ģimenes ārstu ir pensijas vecumā

Latvijā 30 līdz 35% ģimenes ārstu ir pensijas vecumā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Veselība Atbalsta virzību uz optimālās ģimenes ārstu prakses modeli

Lai nodrošinātu vienota primārās veselības aprūpes pakalpojuma nodrošinājumu valstī, valdība šodien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) ieceri ieviest optimālās ģimenes ārstu prakses modeli.

Veselība Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pacients izdarījis pašnāvību

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pacients izdarījis pašnāvību, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Linda Rudzroga.