• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pieaug mikrobu izturība pret zālēm, risinājumus meklē speciālisti Rīgā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 08:12, 01.12.2023


Antimikrobiālajiem līdzekļiem ir būtiska nozīme cilvēku un dzīvnieku slimību ārstēšanā.


Medikamentu lietošana iznīcina patogēnās baktērijas, bet dažas no tām saglabājas.

Rezistence pret antimikrobiālajiem līdzekļiem (AMR) ir mikroorganismu spēja izdzīvot vai augt pat tāda antimikrobiālā līdzekļa klātbūtnē, kas parasti šo mikroorganismu nomāc vai iznīcina. Tiek lēsts, ka ES/EEZ valstīs AMR izraisa vairāk nekā 35 000 nāves gadījumu gadā. AMR arī rada ievērojamas izmaksas, tai skaitā veselības aprūpes sistēmām.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) 2019. gadā paziņoja, ka rezistence pret antimikrobiāliem līdzekļiem ir viens no 10 lielākajiem globālajiem draudiem sabiedrības veselībai. 2022. gada jūlijā Komisija un dalībvalstis atzina AMR par vienu no trim svarīgākajiem veselības apdraudējumiem.

Kopumā jaunākie dati liecina par inficēšanās gadījumu skaita un attiecināmu nāves gadījumu skaita ievērojama pieauguma tendencēm, kas attiecināmi uz gandrīz visām baktēriju un antibiotiku rezistences kombinācijām, it īpaši veselības aprūpes vidē.

Aptuveni 70 % infekciju, ko izraisījusi inficēšanās ar baktērijām, kas ir rezistentas pret antibiotikām, bija veselības aprūpē iegūtas infekcijas.

Pastāvīgs rezistences pieaugums katru gadu izraisītu aptuveni 10 miljonu nāves gadījumu visā pasaulē, kā arī pasaules iekšzemes kopprodukta samazināšanos par 2 % līdz 3,5 %.

Turklāt pasaules ekonomikai tas līdz 2050. gadam izmaksātu līdz pat 100 triljoniem USD.

Antimikrobiālajiem līdzekļiem ir būtiska nozīme cilvēku un dzīvnieku slimību ārstēšanā un sabiedrības veselības nodrošināšanā, tomēr nepamatota antimikrobiālo līdzekļu lietošana var veicināt antimikrobiālās rezistences izplatību. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem daudzās pasaules daļās antimikrobiālā rezistence jau ir sasniegusi satraucošu līmeni, tādēļ arī Latvijas speciālistiem ir aktīvi jārīkojas, lai novērstu antimikrobiālās rezistences izplatību.

Veselības ministrija un Zemkopības ministrija sadarbībā ar Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģionālo biroju rīko starptautisku starpsektoru Vienas veselības konferenci Par antimikrobiālo rezistenci (turpmāk – konference), kas veltīta Pasaules Antibiotiku informācijas nedēļai un Antimikrobiālās rezistences ierobežošanas un piesardzīgas antibiotiku lietošanas plānam “Viena veselība” 2022.-2027. gadam.

Konference norisināsies šī gada 7. decembrī Rīgas Stradiņa universitātes Aulā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Ekonomika Valdošā koalīcija nesteidzas samazināt PVN zālēm

Veselības ministrija (VM) zāļu cenu samazināšanas plānā sola apsvērt vēl vairāk samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) recepšu zālēm, taču konkrētākas diskusijas un aprēķini par iespējām gaidāmi vēlāk, kad valdošā koalīcija šogad spriedīs par plašākām izmaiņām nodokļos, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas un Sociālo un darba lietu komisijas kopsēdē klāstīja ministrijas pārstāvji.

Sabiedrība Farmaceitu protests: «Veselības ministrija nav definējusi prioritātes» (+VIDEO)

Piecenojumi šobrīd nav tik lieli, lai sniegtu cilvēkiem jūtamu zāļu cenu samazinājumu, pauž LFAA.

Veselība Farmaceits: «iesaldētas» zāles var kaitēt pacientiem (+VIDEO)

Recepšu vai bezrecepšu preparāts, par katru ir svarīgi zināt, kādā temperatūrā tas jāuzglabā.

Sabiedrība Abu Meri: lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību

Lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību, ka mazās aptiekas neizdzīvos, kamēr Veselības ministrija (VM) ar mazo aptieku pārstāvjiem jau konstruktīvi strādā, lai pārmaiņu rezultātā aptiekas, īpaši mazās, ne tikai pastiprinātu savu neatkarību, bet arī veicinātu farmaceita lomas vietu un nozīmi visā veselības aprūpes sistēmā, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).