• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vai sportistiem ir jālieto proteīni?

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 14:34, 03.11.2023


Profesionāliem augsta līmeņa sportistiem nav tādas pašas uztura vajadzības kā visiem pārējiem. Sporta uztura produkti pastāv, lai apmierinātu tieši šo sportistu vajadzības. Nepieciešamas dažādas uzturvielas, lai organisms pareizi funkcionētu, tostarp arī olbaltumvielas.



Kāda ir olbaltumvielu struktūra un funkcija?

Olbaltumvielas ir bioloģiskas molekulas, kas sastāv no aminoskābju virknēm. Tās ir būtiskas, jo dažas no šīm aminoskābēm cilvēka organisms nesintezē. Tāpēc tās jāiegūst citos veidos, galvenokārt ar pārtikas palīdzību.

Olbaltumvielām organismā ir dažādas funkcijas. Olbaltumvielas varam kategorizēt:

• molekulārie motoru proteīni, piemēram, miozīns, kas palīdz muskuļiem sarauties
• strukturālās olbaltumvielas, piemēram, keratīns, kas ir matu, nagu u.c. primārā sastāvdaļa
• hormonālās olbaltumvielas, piemēram, insulīns, kas ir galvenais glikēmijas regulators
• enzīmu proteīni.

Kur tajā visā iekļaujas piena olbaltumvielas?

Ir divu veidu piena olbaltumvielas – kazeīns un seruma olbaltumvielas. Seruma olbaltumvielas šķīst un atrodamas sūkalās. Pārveidojot pienu, kazeīns veido biezpienu.

Kāpēc fiziski aktīviem cilvēkiem jālieto olbaltumvielas?

Viena no olbaltumvielu funkcijām ir muskuļu veidošana. Tās uztur un atjauno muskuļus, tāpēc ir īpaši svarīgi ikvienam, kuram ir augsts muskuļu aktivitātes līmenis.

Visbeidzot, svarīgi atzīmēt, ka olbaltumvielās esošās aminoskābes stimulē hormonu veidošanos, ļaujot kvalitatīvi gulēt, kas sportistiem ir būtiski. Olbaltumvielas sportistiem, īpaši augsta līmeņa sportistiem, ir ļoti svarīgas. Tāpēc tās jāiekļauj sporta uztura produktos.

Kuras olbaltumvielas sportistiem ir labākā izvēle?

Kuri proteīni ir labākie kultūrisma, spēka un izturības disciplīnās, galvenokārt ir atkarīgs no to sagremojamības.

Dzīvnieku olbaltumvielas cilvēka organismam ir vieglāk sagremojamas nekā proteīni uz augu bāzes. Tām ir arī visas cilvēka organismam nepieciešamās aminoskābes. Tāpēc piena olbaltumvielas ir labs variants, ko izmantot. Govs piens un tā produktu atvasinājumi ir lielisks olbaltumvielu avots sportistiem.

Tāpēc sporta uztura produkti, kas bagātināti ar piena olbaltumvielām, ir īpaši labi piemēroti veselīgam uzturam sportistiem, kuri nevēlas ēst gaļu.

Kad uzņemt proteīnu: pirms vai pēc fiziskās aktivitātes?

Lielākā daļa sportistu interesējas, kad vajadzētu uzņemt proteīnu.

Sportistiem visās disciplīnās, īpaši spēka disciplīnās (svarcelšana un kultūrisms) stundu laikā pēc treniņiem jāpatērē liels daudzums aminoskābju. Šīs aminoskābes palīdz muskuļu hipertrofijai, tāpēc uzreiz pēc treniņa sportistiem ieteicams uzņemt olbaltumvielas (un ogļhidrātus).

Arī olbaltumvielu uzņemšana pirms treniņa vai tā laikā ir iespēja. Tas palielina proteīna sintēzes ātrumu aktivitātes laikā. Tādējādi gatavošanas fāzē ieteicami arī sporta uztura produkti, kas bagātināti ar piena olbaltumvielām.

Vai olbaltumvielas sportistiem var būt bīstamas?

Sportisti netiek apdraudēti, ja uztura bagātinātājiem (skatīt šeit) pievienotas piena olbaltumvielas, ja vien ievēro norādītās devas. Ļoti būtisks ir sabalansēts uzturs!

Protams, ir iespējams pieņemties svarā ar proteīna lietošanu, jo tas palīdz palielināt muskuļu masu. Bet muskuļu palielināšanās nenozīmē tauku palielinājumu! Ar olbaltumvielām bagātinātu sporta uztura produktu lietošana palīdz uzturēt formu augstam fizisko aktivitāšu līmenim.

Tātad mēs redzam, ka produkti, kas bagātināti ar olbaltumvielām, dod ievērojamu labumu profesionāliem sportistiem. Piena olbaltumvielas, kas ir dzīvnieku olbaltumvielas, labāk pielāgojas cilvēka organismam. Tā ir lieliska alternatīva sportistiem, kuri vēlas uzturēt veselīgu dzīvesveidu, īpaši veģetāriešiem, kuriem nepieciešamas olbaltumvielas, kuras var viegli iekļaut savā uzturā.

Iegādāties proteīnu var 220.lv interneta veikalā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Pasaule Beļģija plāno piegādāt Ukrainai F-16 jau šogad

Beļģija plāno līdz 2024.gada beigām nodot Ukrainai vairākus ASV ražotos iznīcinātājus F-16, paziņoja Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kro un aizsardzības ministre Ludivīna Dedondere.

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Sabiedrība Kā ārzemnieki dienēs Latvijas armijā (+VIDEO)

Aizsardzības ministrija paredzējusi mainīt Militārā dienesta likumu, lai palielinātu karavīru skaitu.

Interesanti fakti Pirmais Latgales kongress notika 1917. gada 26. un 27. aprīlī (+VIDEO)

Rēzeknē pulcējās gan latviešu apdzīvoto novadu apvienošanās idejas piekritēji, gan pretinieku.