• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eiropas Komisija noteikusi 6 bīstamākās slimības Latvijā, Covid to vidū nav

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 07:07, 25.10.2023


Projekta ieviešana ļaus papildināt un stiprināt dzīvnieku un vides veselības uzraudzības sistēmu, tādējādi iegūstot agrīnu informāciju par iespējamo infekcijas slimību – zoonožu – apdraudējumiem.


Latvijas biologi saskaras ar grūtu un bīstamu darbu, identificējot patogēnus.


Aptuveni 60 % no visiem cilvēkiem bīstamajiem patogēniem ir zoonozes un ka 75 % no visām nesen konstatētajām infekcijas slimībām, kas skar cilvēkus, ir dzīvnieku, visbiežāk savvaļas dzīvnieku, izcelsmes, ziņo Latvijas Zemkopības ministrija.

"Šīs slimības rada vislielāko apdraudējumu sabiedrības veselībai, - pauž resors, -Faktori, kas veicina zoonotisko slimību rašanos, ir sarežģīti un ietver ekoloģiskos, politiskos, ekonomiskos un sociālos aspektus. Vides pārmaiņām, ko izraisa cilvēku un dzīvnieku kustība, kā arī sociālpolitiskajiem un ekonomiskajiem aspektiem ir negatīva ietekme uz cilvēku, dzīvnieku un vides veselību, jo palielinās to sugu skaits, kuras var saslimt vai pārnest būtiskus pārrobežu no jauna radušos (iepriekš nezināmus) vai jau zināmus zoonotiskos patogēnus, kas no jauna izplatās un var radīt ievērojamu negatīvu ietekmi uz dzīvnieku vai cilvēku veselību".

EK, reaģējot uz Covid-19 pandēmiju un tās atstātajām sekām uz veselības nozares sistēmām Eiropā, ir izveidojusi ES veselības programmu. ES dalībvalstīm, sniedzot ieguldījumu ES veselības programmas sagatavotajiem un īstenotajiem projektiem, būs iespēja noteikt pārrobežas patogēna riska faktorus attiecīgajos reģionos.

Veicināta esošās uzraudzības sistēmas uzlabošana, kā arī tādas vienotas veselības uzraudzības sistēmas izveide, kas nodrošina cilvēku, dzīvnieku un vides veselības uzraudzību.

Iegūta informācija par cilvēku, mājdzīvnieku un savvaļas dzīvnieku veselību un vides veselību kā zoonožu patogēnu avotu (rezervuāru). Noteikti pārrobežas patogēnu riska faktori attiecīgajos reģionos un izstrādāti globāli veselības un vides problēmu risinājumi ne tikai vietējā jeb reģionālā, bet arī visas ES līmenī.

Projekta ieviešana Latvijā ļaus papildināt un stiprināt dzīvnieku un vides veselības uzraudzības sistēmu, tādējādi iegūstot agrīnu informāciju par iespējamo infekcijas slimību – zoonožu – apdraudējumiem, tostarp, kas izraisa šādas infekcijas slimības:

1) ērču encefalītu (Tick borne encephalitis);

2) Laimas slimību jeb laimboreliozi (Lyme borreliosis);

3) Rietumnīlas drudzi (West Nile fever);

4) Q-drudzi (Q-fever);

5) E hepatītu (Hepatitis E);

6) augsti patogēno putnu gripu (Highly Pathogenic Avian Influenza).

Projekta kopējās izmaksas Latvijā ir 1 132 861 euro apmērā, no kuriem 80 % jeb 906 288 euro veido EK finansējums, bet nepieciešamais valsts līdzfinansējums – 20 % jeb 226 573 euro.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Pasaule Dienvidkoreja plāno no novembra pakāpenisku atgriešanos normālā dzīvē

Dienvidkorejas prezidents Mūns Džēins pirmdien paziņojis par pakāpenisku atgriešanos normālā dzīvē no novembra.

Pasaule PVO: pandēmija var turpināties krietni 2022.gadā

Koronavīrusa pandēmija "var turpināties krietnu 2022.gada daļu", jo trūcīgās pasaules valstis pietiekamā daudzumā nesaņem Covid-19 vakcīnas, britu raidsabiedrībai BBC atzina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vadītāja padomnieks Brūss Eilvords.

COVID-19 Gandrīz puse vāciešu atbalsta masku valkāšanu pēc pandēmijas

Gandrīz puse vāciešu arī pēc pandēmijas beigām vēlas turpināt valkāt maskas, lai pasargātu sevi no citām saslimšanām, liecina trešdien publicētie aptaujas rezultāti.

Pasaule Dānijā mīkstinās pandēmijas dēļ noteiktos ierobežojumus

Dānijas politiskās partijas otrdien vienojušās mīkstināt virkni ierobežojumu, kas noteikti jaunā koronavīrusa izplatības apturēšanai.