• Edijs,
  • Edvīns
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas vēža pacienti saņēma jaunu cerību – molekulāro diagnostiku (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 17:50, 15.10.2023


Tiek analizēti visi klīnisko izmeklējumu dati, kā arī slimības un ģimenes anamnēze, ņemot vērā audzēja ģenētisko izmeklējumu rezultātus.


Personalizēta ārstēšana onkoloģijā ļauj izlemt, kura terapija katram pacientam ir vispiemērotākā.


Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (Austrumu slimnīca) izveidota Molekulārā vēža diagnostikas komanda (MVDK, Molecular Tumor Board) – īpaša multidisciplināra sanāksme, kurā pacientu gadījumi tiek analizēti, balstoties gan uz klīnisko informāciju, gan audzēja molekulāro profilu, kuru nosaka ar ģenētiskajām analīzēm. Notikušajā MVDK sanāksmē Vēža centra akreditācijas procesa ietvaros tika izskatīti konkrētu pacientu gadījumi, piedaloties gan Austrumu slimnīcas speciālistiem, gan diviem izciliem starptautiskajiem ekspertiem.

Molekulārā vēža diagnostikas komanda ir piemērs personalizētai ārstēšanai onkoloģijā, jo ļauj izlemt, kura terapija katram pacientam ir vispiemērotākā. Bez pamata komandas, kas izvērtē pacientu gadījumus un ko veido ķirurgs, onkologs ķīmijterapeits, staru terapeits, radiologs, patologs, šajā īpašajā starpdiscplinārajā sanāksmē piedalās arī ārsts ģenētiķis un bioinformātikas speciālists. Tiek analizēti visi klīnisko izmeklējumu dati, kā arī slimības un ģimenes anamnēze, ņemot vērā audzēja ģenētisko izmeklējumu rezultātus. Visi šie speciālisti ir pieejami Austrumu slimnīcā.

“Austrumu slimnīcā patlaban esam sasnieguši tādu līmeni, ka jau varam spriest un pieņemt lēmumus, balstoties arī uz ģenētiskiem izmeklējumiem, un šis ir papildu solis, kas palīdzēs valsts nozīmes Vēža centra akreditācijā,” uzsver sanāksmes vadītāja onkoloģe ķīmijterapeite, asoc. profesore Alinta Hegmane.

Austrumu slimnīcā notikušajā MVDK sanāksmē, analizējot reālus pacientu gadījumus, piedalījās arī divi izcili ārvalstu eksperti, kam ir pieredze arī molekulārā vēža diagnostikas komandu darbā: Dr. Braiens Heilijs Bērds, konsultants un medicīnas onkologs Bon Secours slimnīcā Korkā, Īrijas lielākajā privātajā slimnīcā, un Dr. Martins Zohe, Patoloģijas un molekulārās patoloģijas departamenta Patoloģijas un molekulārās patoloģijas nodaļas molekulārās audzēju profilēšanas direktors Cīrihes Universitātes slimnīcā Šveicē. Arī abi ārvalstu speciālisti atzina, ka ir patīkami pārsteigti par Austrumu slimnīcas ārstu kompetenci un sagatavotības līmeni, ziņo medicine.lv.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Aptauja: Arvien mazāk iedzīvotāju ikdienā cenšas ierobežot sāls patēriņu

Nedaudz vairāk kā ceturtdaļa jeb 28% iedzīvotāju ikdienā cenšas ierobežot sāls patēriņu, kas ir par 9% mazāk nekā gadu iepriekš, un ir zemākais rādītājs pēdējo septiņu gadu laikā, liecina jaunākā Veselības indeksa pētījuma dati.

Veselība Latvijas ārsti un pacienti vienojās cīņā pret melanomu (+VIDEO)

"Diemžēl daudzi no mums vēl nesaprot, ka āda ir ne tikai lielākais, bet arī ļoti svarīgs orgāns".

Veselība Latvijā sāk piedāvāt īpaši saudzīgu redzes lāzerkorekciju

Procedūra, kas pazīstama kā uzlabotā virsmas ablācija (Advanced Surface Ablation, ASA) ir ļoti progresīvs veids, kā veikt fotorefraktīvo keratektomiju jeb radzenes pārveidošanu ar lāzeru. Tajā izmanto sarežģītus eksimēru lāzerus, kas spēj optimāli pielāgot procedūras gaitu, lai pārveidotu radzenes priekšējo virsmu un uzlabotu redzi.

Veselība Daudzām sievietēm svarīgākais: ko iesaka darīt Latvijas ginekologi (+VIDEO)

Regulāri vingrojot, iespējams nostiprināt muskulatūru.

Lasiet arī

Veselība Vīrieši aicināti pārbaudīt savu veselību Liepājā (+VIDEO)

Sākot no pusmūža, prostatas pārbaude ir obligāta.

Veselība Latvijā izdevumi onkoloģijai ir trīs reizes zemāki nekā vidēji Eiropā

Lai gan pēdējos gados finansējuma pieaugums veselības nozarei Latvijā ir augstāks nekā vidēji Eiropā, tomēr joprojām izdevumi veselībai uz vienu iedzīvotāju ir tikai puse, bet izdevumi onkoloģijai - trīs reizes zemāki nekā vidēji Eiropā, norāda Latvijas Veselības ekonomikas asociācijas vadītāja Daiga Behmane.

Veselība Skarbi! Valsts nenodrošina vēža agrīnu atklāšanu un vajadzīgo zāļu kompensāciju

Veselības ministrijas (VM) īstenotie pasākumi nenodrošina agrīnu onkoloģisko slimību atklāšanu un pacientiem nepieciešamo zāļu kompensāciju, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā par onkoloģisko saslimšanu diagnostiku un ārstēšanu Latvijā.

Veselība 7 gados finansējums onkoloģijai pieaudzis gandrīz par 100 miljoniem eiro

Pēdējo septiņu gadu laikā finansējuma apjoms onkoloģijas jomai pieaudzis gandrīz par 100 miljoniem eiro, 2023.gadā sasniedzot 163,6 miljonus, informēja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).