• Henriete,
  • Henrijs,
  • Jete
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Šonedēļ Latvijas dāmas varēs atjaunināt savu krūšu veselību (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 14:14, 09.10.2023


Ikviena sieviete vecumā no 50 gadiem tiek aicināta sameklēt sev tuvāko mamogrāfu.


Pēc saulainām brīvdienām ir svarīgi pārliecināties par savu veselību.

"Krūts vēzis nešķiro - tas var skart ikvienu sievieti. Katra paša izvēle ir rūpes par savu un tuvinieku veselību, lai atklātu slimību agrīni. Valsts atbildība ir nodrošināt efektīvu ārstēšanu, kas pagarina dzīvi," pauž Latvijas Onkologu asociācijas vadītāja, profesore Alinta Hegmane.

Viņa rezumē, ka krūts vēža skrīninga izmeklējumos mamogrāfijas rezultātus kopš 2022.gada apraksta divi radiologi, sniedzot precīzāku rezultātu, savukārt sievietēm, kuru krūtij vēža dēļ veikta operācija jeb mastektomija, valsts apmaksā arī krūts rekonstrukciju, tāpat ir ieviests tā saucamais "dzeltenais koridors". Krūts vēža ārstēšana ir personalizēta atkarībā no krūts vēža apakštipa, principā Kompensējamo zāļu sarakstā ir visi medikamenti, kas nepieciešami agrīna krūts vēža ārstēšanai, izņemot imūnterapiju. Tomēr bieži izrakstīšanas nosacījumi neļauj šīs iespējas izmantot efektīvi. Savukārt kopš šī gada jūnija pacientes ar visagresīvāko krūts vēža apakštipu - trīskārši negatīvo - var saņemt arī imūnterapiju pacientu programmas ietvaros, ko nodrošina zāļu ražotājs.

"Jūtos gandarīta, ka krūts rekonstrukcijas operācijas no 2022.gada apmaksā valsts. Pēc 12 gadu ilgas cīņas par to sievietes pēc krūts atjaunošanas atgūst pārliecību par sevi, drošības sajūtu, iespēju saglabāt un nostiprināt savu ģimeni. Uzskatu, ka ir trīs nosacījumi, kas palīdzētu sasniegt 80 procentu atsaucību skrīningam un agrīnu diagnostiku: pirmais - personīgi uzaicinājumi uz mamogrāfiju pa tālruni, nevis tikai vēstulēs, otrais - sieviešu aicināšana uz pārbaudēm jau no 40 gadu vecuma un trešais - brīvdienas nodrošināšana sievietei mamogrāfijas pieraksta dienā," - secina krūts vēža pacientu atbalsta biedrības "Vita" vadītāja Irīna Januma.

Kampaņu "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" rīko Latvijas Onkologu asociācija un krūts vēža pacientu atbalsta biedrība "Vita". Kampaņas mērķis ir aicināt sievietes rūpēties par savu veselību, izmantojot valsts apmaksātās krūts mamogrāfijas pārbaudes, un izglītot par agrīnas diagnostikas nozīmi krūts vēža ārstēšanā un personalizētas terapijas nozīmīgumu. Iwww.parbaudikrutis.lv un veikt valsts apmaksātu mamogrāfiju.

Piektdien, 13.oktobrī modes un izklaides centrā "Rīga Plaza", Mūkusalas ielā 71, Rīgā, "Art RC Gallery" telpās 2. stāvā, notiks krūts veselības mēneša kampaņai "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" veltīts klātienes pasākums.

Seminārā varēs uzzināt par krūts vēža skrīningu, zāļu pieejamību, jaunumiem ārstēšanā, uzturu, fiziskajām aktivitātēm un emocionālo stabilitāti, katram klātienes semināra dalībniekam būs pārsteiguma dāvana.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība SPKC sniedz padomus talkas dalībniekiem (+VIDEO)

Lai āra darbs sagādātu prieku, jums jāievēro vienkārši noteikumi.

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Lasiet arī

Veselība Skarbi! Valsts nenodrošina vēža agrīnu atklāšanu un vajadzīgo zāļu kompensāciju

Veselības ministrijas (VM) īstenotie pasākumi nenodrošina agrīnu onkoloģisko slimību atklāšanu un pacientiem nepieciešamo zāļu kompensāciju, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā par onkoloģisko saslimšanu diagnostiku un ārstēšanu Latvijā.

Veselība Mediķi aicina aktīvāk izmantot valsts apmaksātās vēža profilaktiskās pārbaudes

Latvijā saslimstība ar vēzi ir augstāka nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES). Iedzīvotāju atsaucība un interese veikt krūts un kolorektālā jeb zarnu vēža skrīningu Latvijā salīdzinājumā ar ES vidējiem rādītājiem ir zemāka. ES mērķis ir panākt, lai līdz 2025.gadam krūts, dzemdes kakla un kolorektālā vēža profilaktiskās pārbaudes veiktu 90% cilvēku, kas ietilpst vecuma grupās, kurām ieteicams veikt šādas pārbaudes, informēja Nacionālais veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga.

Veselība Onkoloģe nosauc piecas cilvēku grupas ar vislielāko risku saslimt ar vēzi

Gados vecāki cilvēki ir vairāk pakļauti vēža attīstībai, tā atzinusi Onkoloģijas institūta ārste Jūlija Vakhabova.

Veselība Universitātes slimnīcām būs vienoti dati par onkoloģijas pacientiem

Turpinot onkoloģijas kā vienas no veselības nozares prioritārajām jomām attīstību un veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanu onkoloģijas pacientiem, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcai (RAKUS), Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcai (PSKUS) un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcai (BKUS) tiks izveidota vienota datu platforma par onkoloģijas pacientiem un viņu medicīniskajiem datiem. Pacienta datu apmaiņas platformas ieviešanu lielākajās slimnīcās Latvijā finansēs no ES Atveseļošanas fonda līdzekļiem, informē Veselības ministrija Komunikācijas nodaļa.