• Staņislava,
  • Staņislavs,
  • Stefānija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


98% aptaujāto mēģinātu mainīt uzturu, lai uzlabotu savu psihisko veselību

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 19:40, 07.10.2023


Vairums jeb 98% aptaujāto mēģinātu mainīt uzturu, lai uzlabotu savu psihisko veselību, liecina Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) septembrī veiktās aptaujas dati.



Aptauja liecina, ka 56,9% respondentu jūtas zinoši par saikni starp uzturu un psihisko veselību - ar "jā" atbildējuši 21,6%; "vairāk jā nekā nē" - 35,3%, "vairāk nē nekā jā" - 39,2%. Turklāt lielākā daļa no 251 respondenta, kas piedalījās aptaujā, būtu gatavi, vai vismaz mēģinātu mainītu savu uzturu, lai uzlabotu psihisko veselību.

Respondenti vecumā grupā no 35 līdz 44 gadiem biežāk nekā citas vecuma grupas norādīja, ka jūtas zinoši par saistību starp uzturu un psihisko veselību.

RPNC valdes priekšsēdētāja, psihiatre Sandra Pūce atzina, ka arvien vairāk cilvēku apzinās, ka tas, ko mēs ēdam ietekmē ne tikai to, kā jūtas mūsu ķermenis, bet ēdiens vistiešākajā mērā ietekmē arī mūsu smadzeņu darbību un līdz ar to arī psihisko veselību.

Aptauja arī parādīja, ka ne tikai 96% cilvēku gribētu vairāk uzzināt par pārtikas saistību un psihisko veselību, bet arī to, ka aptuveni 92% respondentu pēdējā gada laikā mēģinājuši ieviest kādus veselīgus ēšanas paradumus. 58,8% sākuši vairāk dzer ūdeni, 49% - ēduši vairāk dārzeņus. Tāpat respondenti ēduši vairāk augļus, samazinājuši alkohola patēriņu un cukura patēriņu.

Lai pārbaudītu, kā pārtika atstāj ietekmi uz jūsu psihisko stāvokli un pašsajūtu, PRNC iesaka pamēģināt divas līdz trīs nedēļas izslēgt no ēdienkartes visus pārstrādātos pārtikas produktus un cukurus, un tad skatīties, kādas ir sajūtas. Pēc tam lēnām, pa vienam, pievienojiet uzturam jaunus pārtikas produktus un vērojiet, kā jūtaties. Būtiski praktizēt tā saukto apzināto ēšanu, jo tā var uzlabot mūsu veselību un mūsu attiecības ar pārtiku.

Šī gada augustā RPNC sāka aicināt iedzīvotājus aizpildīt vienkāršas ikmēneša aptaujas par dažādām ar psihisko veselību saistītām tēmām, šādi dodot iemeslu vēlreiz padomāt par to, cik daudz mēs paši varam darīt savas labsajūtas un psihiskās veselības labā, vai arī nekautrēties un meklēt palīdzību pie profesionāļiem.

Nākamā - oktobra aptauja ir saistību starp mājdzīvniekiem un psihisko veselību, kuras mērķis ir noskaidrot, vai mājdzīvniekiem ir saikne psihiskās veselības uzlabošanā. Aptauju var aizpildīt RPNC mājaslapā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijas onkoloģe iestājas par sieviešu vakcināciju pret vēzi (+VIDEO)

Šogad ir pēdējais gads, kad darbojas līdzšinējais “Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāns".

Veselība Latvijas ārsti: pesticīdi cilvēkiem izraisa nopietnas slimības (+VIDEO)

"Ir pierādīts, ka pat relatīvi nelielu devu uzņemšana atstāj nelabvēlīgu ietekmi", - pauž mediķi.

Veselība Ik gadu Latvijā iznīcināšanai tiek nodotas aptuveni 4 t medikamentu (+VIDEO)

Zāles tiek klasificētas kā bīstamie atkritumi, atgādina farmaceite.

Veselība SPKC sniedz padomus talkas dalībniekiem (+VIDEO)

Lai āra darbs sagādātu prieku, jums jāievēro vienkārši noteikumi.

Lasiet arī

Veselība Latvijā 25% iedzīvotāju darba devējs rūpējas par viņu emocionālo veselību

Latvijā 25% iedzīvotāju apliecina, ka darba devējs rūpējas par viņu emocionālo veselību, informēja apdrošināšanas kompānijas pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Veselība Psihiatrijas un narkoloģijas centrs ieviesis konsultācijas dežūrtālruni

Saistībā ar pieaugošo sabiedrības interesi par psihisko veselību un dažādiem psihiskās veselības aprūpes pakalpojumiem Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs (RPNC) ievieš psihiatriskās konsultācijas dežūrtālruni.

Veselība «Dakter, es neatceros»: 70% Latvijas iedzīvotāju ir atmiņas traucējumi (+VIDEO)

Pašlaik pacientiem ģimenes ārsta praksē ir izteikti jūtamas kovida sekas – smadzeņu migla.

Sabiedrība Rakstnieks Jurģis Liepnieks: «Vientulība nogalina» (+VIDEO)

Latvijas iedzīvotājiem sāka attālināti palīdzēt atrast sociālo loku.