• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Sāk pakalpojumu sniedzēju atlasi paliatīvajai aprūpei mājās

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 23:47, 28.07.2023


Lai jau šoruden teju 3000 pacientu varētu saņemt valsts apmaksātu paliatīvo aprūpi mājās, Nacionālais veselības dienests (NVD) izsludinājis paliatīvās aprūpes mobilās komandas pakalpojuma sniedzēju atlasi, informēja NVD.



Pieteikumus līdz 17. augustam var iesniegt ārstniecības iestādes, kas ir reģistrētas Ārstniecības iestāžu reģistrā un Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā vai ir piesaistījušas reģistrā esošu pakalpojuma sniedzēju aprūpei mājās.

Saskaņā ar nolikumu, no 1.oktobra paliatīvās aprūpes mobilajai komandai būs jānodrošina veselības aprūpes pakalpojumi, kuros ietverti sertificēta paliatīvās aprūpes ārsta vai internista vai ģimenes ārsta, vai neatliekamās medicīnas ārsta, vai geriatra, vai anesteziologa-reanimatologa vizītes, attālinātas konsultācijas, ārsta palīga un/vai māsas sniegtie veselības aprūpes pakalpojumi un sertificētu funkcionālo speciālistu - fizioterapeita, ergoterapeita, uztura speciālista - pakalpojumi.

Savukārt pakalpojuma sociālo komponenti - sociālo aprūpi, psihosociālo atbalstu un tehniskos palīglīdzekļus - nodrošinās no 2024.gada 1.janvāra.

Pakalpojumu varēs saņemt pacienti, kuriem ir IV vai V līmeņa stacionārās ārstniecības iestādes ārstu konsilija lēmums par paliatīvās aprūpes mobilās komandas pakalpojumu dzīvesvietā nepieciešamību, kā arī konsilija lēmumā prognozēta personas dzīvildze ir līdz sešiem mēnešiem.

Šis pakalpojums nebūs pieejams jauniešiem līdz 24 gada vecumam, kuri ir bērnu paliatīvās aprūpes kabineta uzskaitē un jau saņem Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības pakalpojumus.

Jau vēstīts, ka valsts apmaksāts paliatīvās aprūpes mobilās komandas pakalpojums pacienta dzīvesvietā visā Latvijas teritorijā tiek ieviests ar mērķi nodrošināt visaptverošu, uz pacientu centrētu paliatīvo aprūpi, kas neatkarīgi no iedzīvotāju sociālekonomiskā stāvokļa nodrošina pacienta vajadzībām atbilstošus, savlaicīgu, kvalitatīvu un izmaksu ziņā pieejamu integrētu paliatīvo aprūpi un atbalstu, tai skaitā psihoemocionālo atbalstu dzīves nogalē gan pacientiem ar neizārstējamām slimībām to terminālajās stadijās, gan viņu tuviniekiem. Šāda pieeja paliatīvajā aprūpē veiksmīgi īstenota pilotprojektā Liepājā un Dienvidkurzemes novadā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Noraida priekšlikumu kandidātu sarakstus iesniegt būtiski agrāk pirms vēlēšanām

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien noraidīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu partiju deputātu kandidātu sarakstus prasīt iesniegt ne vēlāk kā 120 dienas jeb četrus mēnešus pirms vēlēšanām.

Sabiedrība VDD komentē «TikTok» un «Telegram» iespējamu bloķēšanu Latvijā

Lēmumam par sociālo tīklu "TikTok" un "Telegram" iespējamu bloķēšanu ir jābūt politiskam, turklāt, lai šāds risinājums būtu efektīvs, par ierobežošanu būtu jāvienojas vismaz visām trim Baltijas valstīm, šādu vērtējumu vēstulē Saeimai paudis Valsts drošības dienests (VDD).

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.