Lietuvā sāk ražot medicīniskās aproces, kas palīdzēs sirds slimniekiem

Veselība
VS.LV 16:05, 18.07.2023 0

Lietuvas augsto tehnoloģiju uzņēmumu grupa "Teltonika" sākusi ražot daudzfunkcionālu viedo medicīnisko aproci "TeltoHeart", kas paredzēta, lai palīdzētu cilvēkiem ar sirds ritma traucējumiem. Kā norāda inovatīvās ierīces veidotāji, pēc savām tehniskajām iespējām tā ir globāli unikāla ierīce, informēja kompānijas pārstāvis Tadas Markevičius.

 

Ideja ražot šādu ierīci pirms aptuveni 3 gadiem radās kompānijas dibinātājam Arvīdam Paukštim [Arvydas Paukštys], kad viņš izlasīja rakstu medijos par to, ka Kauņas Tehnoloģiju universitātes (KTU) zinātnieki kopā ar Viļņas Universitātes (VU) pārstāvjiem izstrādāja ļoti precīzu priekškambaru mirdzēšanas noteikšanas algoritmu. "Teltonika" kopā ar universitātēm vienojās par šīs unikālās un patentētās tehnoloģijas licencēšanu, taču tas bija tikai gara ceļa sākums.

Projektu sāka īstenot vairāk nekā 15 cilvēku komanda, kas pulcējās pandēmijas kulminācijas laikā dibinātajā uzņēmumā "Teltonika Telemedic". Lai izveidotu funkcionējošu produktu, pirmais solis bija ieviest KTU algoritmu, kā arī parūpēties par programmatūru, aproces dizainu un produkta sertifikāciju. Pēc daudzām dienām, kas pavadītas pilnveidojot "TeltoHeart" funkcijas, "Teltonika" Lietuvā, Molētu tehnoloģiju centrā uzsāka šīs medicīniskās aproces masveida ražošanu. Pirmie produkti ceļos uz ārvalstu tirgiem - Indiju, Kipru, Spāniju, Peru, un daļa no tām paliks Lietuvā, kur vēlmi izmēģināt šīs medicīniskās aproces jau izteikušas vairākas privātās medicīnas iestādes.

"Dažādi sirds ritma traucējumi skar aptuveni 1 miljardu cilvēku visā pasaulē. Šāda veida traucējumus visefektīvāk ārstēt, kad slimība tiek diagnosticēta laikus, un tam jau palīdz viedierīces. Esam izstrādājuši medicīnisko viedo aproci, kas spēj automātiski noteikt ne tikai priekškambaru mirdzēšanu, bet arī citas aritmijas, piemēram, kad pulss pēkšņi samazinās vai paaugstinās vairāk nekā parasti. Kad aproce konstatē aritmiju vai sliktu pašsajūtu, ja pulss palēninās vai palielinās vairāk nekā parasti, tās nēsātājam ieteicams veikt 6 novadījumu elektrokardiogrammu, uz kuras pamata ārsts var noteikt diagnozes un nozīmēt nepieciešamo ārstēšanu. Izvērtējot šīs aproces tehniskās iespējas, cik mums zināms, tā ir globāli unikāla ierīce, kurai nav analogu," stāsta "Teltonika Telemedic" vadītājs Martīns Osausks [Martynas Osauskas].

Firma, lai uzlabotu veselības aprūpes iestāžu darba efektivitāti, piedāvā pilnīgu telemedicīnas ekosistēmu ar nosaukumu "MyHealth", kurā ietilpst "TeltoHeart" aproce, datu vākšanas mobilā lietotne un "TeltoCare" platforma, kas paredzēta ārstiem, lai izsekotu pacientu datus.

"Sirdsdarbības monitorēšana ir jāveic ilgstoši, taču līdz šim, šim nolūkam piedāvātās ierīces bija vai nu ļoti neērtas, vai ļoti dārgas. "Teltonikas" izstrādātā viedā medicīniskā aproce ir efektīva, funkcionāla un ērta valkāt ilgstošai sirdsdarbības monitorēšanai. Turklāt nākotnē izstrādātā telemedicīnas ierīču ekosistēma palīdzēs risināt vairāk hronisko veselības sistēmas problēmu. Piemēram, ar iespēju attālināti analizēt datus, ārsti varēs apkalpot vairāk pacientu. Un, diagnosticējot slimības agrīnā stadijā, ir iespējams samazināt ārstēšanas izmaksas un slogu slimnīcām", prognozē Osausks.

Plānots, ka aproces medicīniskiem nolūkiem būs iespējams iegādāties arī personīgai lietošanai no tirdzniecības partneriem vai ārstniecības iestādēs.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Stradiņa slimnīcā sāk izmantot intraoperatīvās neiromonitorēšanas metodi

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas (PSKUS) Neiroķirurģijas klīnika sadarbībā ar Neiroloģijas klīniku funkcionālajā neiroķirurģijā sāk izmantot intraoperatīvās neiromonitorēšanas (IONM) metodi, informē slimnīca.

Veselība Jauna šokējoša izstāde Anatomijas muzejā, noteikti apskatiet (+VIDEO)

Profesors Hohšteters šajos preparātos saskatīja ne tikai izglītības, bet arī zinātnisko vērtību.

Veselība Deputāti spriedīs par onkoloģisko pacientu ārstēšanas uzlabojumiem Latvijā

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijā otrdien, 3.septembrī, deputāti spriedīs par onkoloģisko pacientu ārstēšanas un aprūpes iespējamajiem uzlabojumiem, liecina komisijas sēdes darba kārtība.

Veselība Putekļu ērcītes Latvijas bērniem bieži izraisa alerģiju (+VIDEO)

Tās visbiežāk atrodas tādās vietās kā matrači, spilveni, segas, paklāji un mīkstās mēbeles.

Lasiet arī