• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lietuvā sāk ražot medicīniskās aproces, kas palīdzēs sirds slimniekiem

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 16:05, 18.07.2023


Lietuvas augsto tehnoloģiju uzņēmumu grupa "Teltonika" sākusi ražot daudzfunkcionālu viedo medicīnisko aproci "TeltoHeart", kas paredzēta, lai palīdzētu cilvēkiem ar sirds ritma traucējumiem. Kā norāda inovatīvās ierīces veidotāji, pēc savām tehniskajām iespējām tā ir globāli unikāla ierīce, informēja kompānijas pārstāvis Tadas Markevičius.


Foto: Arhīvs.

Ideja ražot šādu ierīci pirms aptuveni 3 gadiem radās kompānijas dibinātājam Arvīdam Paukštim [Arvydas Paukštys], kad viņš izlasīja rakstu medijos par to, ka Kauņas Tehnoloģiju universitātes (KTU) zinātnieki kopā ar Viļņas Universitātes (VU) pārstāvjiem izstrādāja ļoti precīzu priekškambaru mirdzēšanas noteikšanas algoritmu. "Teltonika" kopā ar universitātēm vienojās par šīs unikālās un patentētās tehnoloģijas licencēšanu, taču tas bija tikai gara ceļa sākums.

Projektu sāka īstenot vairāk nekā 15 cilvēku komanda, kas pulcējās pandēmijas kulminācijas laikā dibinātajā uzņēmumā "Teltonika Telemedic". Lai izveidotu funkcionējošu produktu, pirmais solis bija ieviest KTU algoritmu, kā arī parūpēties par programmatūru, aproces dizainu un produkta sertifikāciju. Pēc daudzām dienām, kas pavadītas pilnveidojot "TeltoHeart" funkcijas, "Teltonika" Lietuvā, Molētu tehnoloģiju centrā uzsāka šīs medicīniskās aproces masveida ražošanu. Pirmie produkti ceļos uz ārvalstu tirgiem - Indiju, Kipru, Spāniju, Peru, un daļa no tām paliks Lietuvā, kur vēlmi izmēģināt šīs medicīniskās aproces jau izteikušas vairākas privātās medicīnas iestādes.

"Dažādi sirds ritma traucējumi skar aptuveni 1 miljardu cilvēku visā pasaulē. Šāda veida traucējumus visefektīvāk ārstēt, kad slimība tiek diagnosticēta laikus, un tam jau palīdz viedierīces. Esam izstrādājuši medicīnisko viedo aproci, kas spēj automātiski noteikt ne tikai priekškambaru mirdzēšanu, bet arī citas aritmijas, piemēram, kad pulss pēkšņi samazinās vai paaugstinās vairāk nekā parasti. Kad aproce konstatē aritmiju vai sliktu pašsajūtu, ja pulss palēninās vai palielinās vairāk nekā parasti, tās nēsātājam ieteicams veikt 6 novadījumu elektrokardiogrammu, uz kuras pamata ārsts var noteikt diagnozes un nozīmēt nepieciešamo ārstēšanu. Izvērtējot šīs aproces tehniskās iespējas, cik mums zināms, tā ir globāli unikāla ierīce, kurai nav analogu," stāsta "Teltonika Telemedic" vadītājs Martīns Osausks [Martynas Osauskas].

Firma, lai uzlabotu veselības aprūpes iestāžu darba efektivitāti, piedāvā pilnīgu telemedicīnas ekosistēmu ar nosaukumu "MyHealth", kurā ietilpst "TeltoHeart" aproce, datu vākšanas mobilā lietotne un "TeltoCare" platforma, kas paredzēta ārstiem, lai izsekotu pacientu datus.

"Sirdsdarbības monitorēšana ir jāveic ilgstoši, taču līdz šim, šim nolūkam piedāvātās ierīces bija vai nu ļoti neērtas, vai ļoti dārgas. "Teltonikas" izstrādātā viedā medicīniskā aproce ir efektīva, funkcionāla un ērta valkāt ilgstošai sirdsdarbības monitorēšanai. Turklāt nākotnē izstrādātā telemedicīnas ierīču ekosistēma palīdzēs risināt vairāk hronisko veselības sistēmas problēmu. Piemēram, ar iespēju attālināti analizēt datus, ārsti varēs apkalpot vairāk pacientu. Un, diagnosticējot slimības agrīnā stadijā, ir iespējams samazināt ārstēšanas izmaksas un slogu slimnīcām", prognozē Osausks.

Plānots, ka aproces medicīniskiem nolūkiem būs iespējams iegādāties arī personīgai lietošanai no tirdzniecības partneriem vai ārstniecības iestādēs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība "Paldies par varonību, izcilo gatavību un rīcību". Prezidents apmeklēja NMPD

23.jūlijā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgā apmeklēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD), lai klātienē tiktos ar dienesta vadību, iepazītos ar NMPD Operatīvās vadības centra darbu, apmeklētu NMPD Kompetenču attīstības centru un tiktos ar NMPD brigāžu darbiniekiem.

Veselība Zilaļģu dēļ aizliegts peldēties Daugavas peldvietā Ikšķilē

Zilaļģu masveida savairošanās dēļ aizliegts peldēties Daugavas peldvietā Ikšķilē, informē Ogres novada pašvaldībā.

Veselība Ventspils dzemdību nodaļu ieteiktu arī citām māmiņām (+VIDEO)

Ārsti lepojas ar ģimenes un paaugstināta komforta palātām ar divguļamām gultām un citām ērtībām.

Veselība Latvijā sākas vērienīga pacientu ārstēšanas testēšana (+VIDEO)

Tiks izanalizētas 1500 Nacionālā Veselības dienesta nejaušināti atlasītas slimību vēstures.

Lasiet arī