• Edijs,
  • Edvīns
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Palīdzība ciešanās: Latvija paplašina paliatīvo aprūpi

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 07:02, 14.07.2023


Tiek lēsts, ka vidējais mājas aprūpes ilgums ir 51 diena.


Papildus neārstējamiem vēža veidiem par paliatīvās aprūpes indikācijām var kļūt arī neatgriezeniski garīgi traucējumi.

Diemžēl nereti gadās, ka medicīnisku iemeslu dēļ mūsu tuviniekiem nepieciešama pastāvīga aprūpe ar negatīvu nākotnes prognozi. No nākamā gada Latvijā sāksies paliatīvā aprūpe mājās.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šonedēļ apsprieda grozījumus likumdošanā, kas regulē atbalstu neizārstējami slimiem pacientiem.

Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā paredz sociālo aprūpi un psihosociālo rehabilitāciju pilngadīgām personām, kurām ar ārstu konsīlija lēmumu ir noteikta paliatīvās aprūpes nepieciešamība un kurām paredzamā dzīvildze ir līdz sešiem mēnešiem, kā arī psihosociālo rehabilitāciju ar šo personu vienā mājsaimniecībā dzīvojošām personām.

Paredzēto valsts pienākumu izpildi nodrošina kompetentās iestādes izvēlēts sociālo pakalpojumu sniedzējs, kurš, ja nepieciešams, izvēlas arī citus pakalpojumu sniedzējus publiskos iepirkumus regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Labklājības ministrija pārskaita kompetentajai iestādei valsts pienākumu izpildei nepieciešamos valsts budžeta līdzekļus.

Starpnozaru paliatīvā aprūpe paredz veidot mobilas paliatīvās aprūpes speciālistu komandas, kas nodrošinās paliatīvo aprūpi 24/7 režīmā, atbilstoši katra paliatīvās aprūpes pacienta individuālajām vajadzībām un aprūpes nepieciešamībai. Papildinoši veselības aprūpes speciālistiem, sociālā komponente (sociālā aprūpe, psihosociālā rehabilitācija) paredz komandas sastāvā iekļaut: sociālo darbinieku; sociālos aprūpētājus; psihosociālā atbalsta speciālistus – psihologu vai psihoterapeitu un kapelānu.

Pakalpojuma iekļauts finansējums šo speciālistu atlīdzībai un sociālās komponentes nodrošināšanai nepieciešamajam tehniskajam aprīkojumam, t.sk. drošības poga, sakaru izdevumi, higiēnas preces, IT u.c. uz 2024 gadu - 4 862 340 eiro.

Plānots, ka 2024.gadā par jaunās sistēmas klientiem kļūs 2800 cilvēku, 2 gadu laikā viņu skaits pieaugs līdz 3200.

Voldemārs BURKEVICS


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijas ārsti un pacienti vienojās cīņā pret melanomu (+VIDEO)

"Diemžēl daudzi no mums vēl nesaprot, ka āda ir ne tikai lielākais, bet arī ļoti svarīgs orgāns".

Veselība Latvijā sāk piedāvāt īpaši saudzīgu redzes lāzerkorekciju

Procedūra, kas pazīstama kā uzlabotā virsmas ablācija (Advanced Surface Ablation, ASA) ir ļoti progresīvs veids, kā veikt fotorefraktīvo keratektomiju jeb radzenes pārveidošanu ar lāzeru. Tajā izmanto sarežģītus eksimēru lāzerus, kas spēj optimāli pielāgot procedūras gaitu, lai pārveidotu radzenes priekšējo virsmu un uzlabotu redzi.

Veselība Daudzām sievietēm svarīgākais: ko iesaka darīt Latvijas ginekologi (+VIDEO)

Regulāri vingrojot, iespējams nostiprināt muskulatūru.

Veselība Pareizā palaga izvēle

Pareizi izvēlēti palagi nodrošina ievērojamu komfortu un labklājību guļamistabā. Piemēroti izvēlēti palagi var uzlabot miega kvalitāti, nodrošinot atbalstu ķermenim un mazinot spriedzi muskuļos, palīdz nomierināt prātu un sekmē dziļu, atjaunojošu miegu.

Lasiet arī

Veselība Vīrieši aicināti pārbaudīt savu veselību Liepājā (+VIDEO)

Sākot no pusmūža, prostatas pārbaude ir obligāta.

Veselība Latvijas vēža pacienti saņēma jaunu cerību – molekulāro diagnostiku (+VIDEO)

Tiek analizēti visi klīnisko izmeklējumu dati, kā arī slimības un ģimenes anamnēze, ņemot vērā audzēja ģenētisko izmeklējumu rezultātus.

Veselība Latvijā izdevumi onkoloģijai ir trīs reizes zemāki nekā vidēji Eiropā

Lai gan pēdējos gados finansējuma pieaugums veselības nozarei Latvijā ir augstāks nekā vidēji Eiropā, tomēr joprojām izdevumi veselībai uz vienu iedzīvotāju ir tikai puse, bet izdevumi onkoloģijai - trīs reizes zemāki nekā vidēji Eiropā, norāda Latvijas Veselības ekonomikas asociācijas vadītāja Daiga Behmane.

Veselība Skarbi! Valsts nenodrošina vēža agrīnu atklāšanu un vajadzīgo zāļu kompensāciju

Veselības ministrijas (VM) īstenotie pasākumi nenodrošina agrīnu onkoloģisko slimību atklāšanu un pacientiem nepieciešamo zāļu kompensāciju, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā par onkoloģisko saslimšanu diagnostiku un ārstēšanu Latvijā.