• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Veselības budžets arī pēc papildu finansējuma neatbildīs PVO ieteikumiem

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 10:42, 27.06.2023


Piešķirot papildu 140 000 000 eiro veselības aprūpei, Latvijas veselības nozares budžets sasniegs tikai 9,6% no vispārējās valdības izdevumiem, ne Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteiktos vismaz 12%, aplēsusi Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA).



LVSADA pārstāve Inga Rudzīte aģentūrai LETA norādīja, ka vispārējās valdības budžetu šim gadam veido konsolidētā budžeta 14 673 700 eiro un speciālā budžeta 4 083 300 eiro summa 18 757 000 eiro apmērā.

Rudzīte atsaucās uz Finanšu ministrijas ziņojumu par finansējuma pārdali 2023.gadā veselības nozarei, ko šī gada 21.jūnijā sniedza Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai. Pēc FM teiktā, palielinot par 140 000 000 eiro veselības nozares budžetu, tiks sasniegts PVO ekspertu ieteikums, ka veselības aprūpes finansējumam būtu jāsasniedz vismaz 12% no valsts konsolidētā budžeta, ko veido centrālās valdības un pašvaldību izdevumi. FM lēš, ka tie varētu būt 12,3%.

Tas neatbilst taisnībai, apgalvojRudzīte, jo no PVO publikācijas, uz ko FM atsaucās savā ziņojumā, "nepārprotami izriet", ka ar valsts finansējumu veselības aprūpei domāti vispārējās valdības izdevumi, no kuriem būtu ieteicams sasniegt vismaz 12%.

Pēc LVSADA aplēsēm, līdz PVO ieteikuma patiesai izpildei Latvijā veselības nozarei joprojām pietrūkstot aptuveni 450 000 000 eiro.

Valdība 20.jūnijā atbalstīja papildu 140 000 000 eiro pārdali veselības aprūpei.

Lai izpildītu Ministru prezidenta rezolūcijā doto uzdevumu finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) ir ticies ar visiem nozaru ministriem un vienojies par pārdalāmo finansējumu veselības neatliekamo pasākumu finansēšanai.

Pārdalot līdzekļus valsts budžetā, nozaru ministrijas un citas centrālās valsts iestādes solidāri piedalījušās veselības nozares neatliekamo pasākumu finansēšanā šogad, lai sasniegtu veselības nozares budžetu 12% no kopējiem valsts budžeta izdevumiem. Veselības jomas izdevumi 2023.gadam ar papildu piešķīrumiem sasniegs pat 12,3% no valsts konsolidētā budžeta, informē FM pārstāvji.

Lai būtu iespējams veikt finansējuma pārdali, lēmums vēl ir jāpieņem Ministru kabinetam, tad ir nepieciešams Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā saņemt atbalstu. Tā kā šis finansējums tiek pārdalīts starp vairākām ministrijām, būs nepieciešams saņemt arī Saeimas pozitīvu lēmumu.

Savukārt VM jānodrošina uz datiem balstīts pamatojums pieprasītajam finansējumam, kā arī jāizstrādā ziņojums ar konkrētiem pasākumiem un sasniedzamajiem rezultātiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.