• Fanija,
  • Vēsma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Jelgavas slimnīcas vadītājs: VM slimnīcu tīkla pārmaiņas izstrādātas steigā

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 20:44, 30.05.2023


Veselības ministrijas (VM) piedāvātās slimnīcu tīkla pārmaiņas ir izstrādātas steigā un pieņemtie lēmumi nav balstīti reālos datos, uzskata Jelgavas slimnīcas vadītājs Kārlis Smilga.



Veselības aprūpes sistēmas centrā ir pacients, un pakalpojumam būtu jāatrodas pēc iespējas tuvāk pacientam, uzsver Jelgavas slimnīcas vadītājs. Augstākā līmeņa pakalpojumus var koncentrēt reģionālajās slimnīcās vai Rīgā universitātes slimnīcā, tomēr būtu jāvērtē, cik tālu ir no Kurmenes vai Valles atvest pacientu ar "pārsistu uzaci" uz Jelgavu un vai tas ir racionāli. Varbūt tai brīdī neatliekamās palīdzības brigāde būs tik tālu no savas dislokācijas vietas, ka nevarēs izglābt kādu insulta pacientu, - tas nav vērtēts, domā Smilga. Viņš neesot pret reformām vai kvalitātes uzlabošanu, bet šie lēmumi neesot līdz galam izsvērti - tiek pieprasītas reformas, un tad tās ātri tiek gatavotas.

Pēc Smilgas novērotā, pašlaik ģimenes ārstu pārslodzes un primāro pakalpojumu nepietiekamās pieejamības dēļ pieaudzis Jelgavas slimnīcas uzņemšanas nodaļas pacientu skaits. Diennaktī apkalpoto pacientu skaits pieaudzis no 60 līdz 110, bet darbinieku nav kļuvis vairāk. Iezīmējas tendence - ja cilvēkam nav kur saņemt šo pakalpojumu, piemēram, pārsiet pirkstu, viņš dodas uz slimnīcu. Līdz ar jaunajām izmaiņām uzņemšanas nodaļa tiks noslogota vēl vairāk, un ja nekas netiks darīts ar primāro un ambulatoro aprūpi, šī tendence turpināsies, uzskata Smilga.

Viņaprāt, tieši primārās un ambulatorās aprūpes uzlabojumiem bija jābūt primārajiem. "Veikt slimnīcu tīkla izmaiņas atrauti no visas veselības aprūpes sistēmas nedrīkst, bet tās būtu jāvērtē kopā ar ātro palīdzību, primāro un ambulatoro palīdzību. Lai gan šie dienesti ir minēti VM piedāvājumā, reorganizēt piedāvā tikai slimnīcas," klāsta Smilga.

Smilga akcentē, ka no publiskā informatīvā ziņojuma ir skaidrs, ka tajā minētās prasības Jelgavas slimnīca izpilda jau tagad. Tāpēc izmaiņas nebūs tiešā veidā, bet piemēram, sākotnējā publiskotajā versijā Dobelē un Tukumā bija izsvītrots anesteziologs, Bauskā - ķirurgs. Tas nozīmē, ka Jelgavas slimnīcas uzņemšanas nodaļā un arī slimnīcā pieaugs pacientu skaits un Bauskas ķirurgs un Tukuma anesteziologs, iespējams, būtu jāpieņem darbā Jelgavā, un pacients tiktu vadāts.

Kā ziņots agrāk, pirmdien, 22.maijā, notikušajā sanāksmē ar Veselības ministriju (VM) panākta vienošanās par soļiem slimnīcu tīkla izmaiņu veikšanai un par tajās pieejamajiem un turpmāk nodrošināmajiem speciālistiem. Proti, plānots, ka tādas specialitātes kā ķirurģija, dzemdniecība, anestezioloģija un pediatrija tiks saglabāti tādā apmērā, lai sniegtu nepieciešamo minimālo ārstēšanu pacientiem.

VM akcentē, ka esošais slimnīcu tīkls Latvijā tiks saglabāts, taču plānota virzība uz tādu veselības aprūpi, kur vienkāršākos un ikdienā vairāk pieprasītos gadījumos pacients var saņemt drošu un kvalitatīvu ārstniecību tuvāk mājām, bet specializēto veselības aprūpi vairāk centralizēti, piemēram, reģionālajās vai klīnisko universitāšu slimnīcās, kur iespējams uzturēt augstu kvalitātes līmeni, pateicoties gan pieejamajiem resursiem, gan ārstēto pacientu skaitam, kas ir indikators tam, lai ārsti varētu uzturēt atbilstošu profesionālo līmeni.

Plānojot izmaiņas veselības aprūpes pakalpojumu teritoriālajā nodrošinājumā Latvijā, svarīgi būšot stiprināt sadarbību starp ārstniecības iestādēm un visu veselības aprūpes līmeņu starpā, vēsta VM.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Lielbritānijas parlamentā sākušās debates par pakāpenisku smēķēšanas aizliegumu

Lielbritānijas parlaments otrdien sācis debates par premjerministra Riši Sunaka virzīto likumprojektu, kura mērķis ir pakāpeniski izskaust smēķēšanu.

Veselība VM izstrādās jaunu onkoloģijas plānu

Veselības ministrija (VM) iecerējusi izstrādāt jaunu onkoloģijas plānu, sākotnēji izvērtējot esošo situāciju un izaicinājumus, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē pavēstīja Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka.

Veselība Ginekoloģes: sievietes mazāk apmeklē speciālistus zemā pašvērtējuma dēļ

Viens no iemesliem, kādēļ sievietes mazāk apmeklē medicīnas speciālistus, ir zems pašvērtējums, uzskata ginekoloģes Vija Veisa un Kristīne Pčolkina.

Veselība Pērn Latvijā veikti 210 klīniskie pētījumi

Latvijā pagājušajā gadā kopumā veikti 210 klīniskie pētījumi, teikts Veselības ministrijas (VM) saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Sabiedrība Jaunās nedēļas sākumā iespējams spēcīgs lietus un sniegputenis

Pirmdien un otrdien, 22. un 23.aprīlī, Latvijā iespējams liels daudzums nokrišņu, arī sniegs un putenis, liecina prognozes.

Pasaule Ukraina: Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasniedz 457 830

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 457 830 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Sabiedrība Braže komentējusi Irānas un Izraēlas savstarpējo triecienu mērogu

Irānas un Izraēlas pēdējās nedēļas laikā veikto savstarpējo triecienu mērogs varētu liecināt par vēlmi izbeigt pašlaik vērojamo militārās konfrontācijas saasinājumu, šādu vērtējumu LTV "Rīta panorāmā" pauda diplomāte, topošā ārlietu ministre Baiba Braže.

Sabiedrība Atbildību par skolēnu vājajām zināšanām aicina prasīt no izglītības iestādēm

Par skolēna zināšanām atbildība jāuzņemas skolai, jo tā visātrāk var pamanīt izmaiņas skolēna sniegumā, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Zane Oliņa un Pāvels Pestovs, kuri iepriekš bija atbildīgi par projekta "Skola2030" mācību satura izstrādi un ieviešanu.