• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Sieviešu atsaucība agrīnai krūts vēža diagnostikai Latvijā vēl arvien zema

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 20:22, 08.05.2023


Kaut gan krūts vēzis Latvijā ik gadu skar vairāk nekā 1000 sieviešu un ir viens no biežākajiem priekšlaicīgas nāves cēloņiem sievietēm vecumā virs 35 gadiem, atsaucība profilaktiskajai krūts vēža diagnostikai nepieaug, informēja krūts vēža profilakses kampaņa "Noņem rozā brilles" rīkotāji.



Latvijā krūts vēža skrīninga aptvere 15 tā pastāvēšanas gados joprojām ir nemainīgi zema - ap 30%, informēja kampaņas rīkotāju pārstāve Dace Plato.

Vecuma radītu izmaiņu dēļ lielāka iespēja saslimt ar vēzi ir pēc 50 gadiem, tāpēc arī valsts nodrošina bezmaksas skrīningu 50 - 68 gadus vecām sievietēm reizi divos gados, skaidroja Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Vija Veisa. Viņa atzina, ka daudzas sievietes kļūdaini uzskata, ka pietiek tikai ar krūts ultrasonogrāfisko izmeklēšanu, taču šī metode attaisno sevi tikai noteiktos gadījumos - piemēram, jaunākām sievietēm, ja ir kādas sūdzības, sāpes, vai kā papildus izmeklējums mamogrāfijai.

"Visos citos gadījumos mums jāizvēlas mamogrāfija - sākot no sievietes 40 gadu vecuma tā ir pirmā izvēle krūts slimību diagnostikā, jo sniedz visobjektīvākās un precīzākās atbildes, vislabāk ļauj saredzēt pat nelielas izmaņas un diagnosticēt vēzi agrīni," uzsvēra Veisa.

Viņa skaidroja, ka mamogrāfija nerada ne mazākos riskus, tāpēc pilnīgi noteikti nevajag baidīties no tā, ka procedūras laikā tiek saņemts neliels rentgena starojums un krūts, arī paduses audi tiek nedaudz mehāniski saspiesti. Ieguvums no šī izmeklējuma ir nesalīdzināmi lielāks - drošticami rezultāti, agrīna diagnostika un slimības konstatēšanas gadījumā - arī sekmīgāka un mazāk traumatiska izārstēšanās, piebilda ārste.

Lai atgādinātu par agrīnas krūts vēža diagnostikas nozīmi, 10.maijā plkst.12.30 krūts vēža pacientu organizācijas, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija un Latvijas Onkologu asociācija atklās krūts vēža profilakses kampaņu "Noņem rozā brilles", aģentūru LETA informēja kampaņas rīkotāju pārstāve Dace Plato.

Kampaņas mērķis ir mudināt arī pašas sievietes aktīvāk veikt krūts vēža skrīningu, informēt par krūts vēža izplatību, riskiem un profilakses iespējām, radīt izpratni par slimības nopietnību, kā arī mazināt mītus par mamogrāfijas kaitīgumu un citus ar to saistītos aizspriedumus.

Vēža pacientu atbalsta grupas iniciatore Ilva Lillmā norādīja, ka kampaņa aicina paraudzīties uz krūts vēzi kā aktuālu, akūti risināmu sabiedrības veselības problēmu. "Rozā brilles ir jānoņem un visiem kopā - ārstiem, pacientiem, tuviniekiem, lēmumu pieņēmējiem - skaidri jāierauga, ko varam darīt, lai veicinātu agrīnu krūts vēža atklāšanu un efektīvu ārstēšanu jebkurā vecumā," uzsvēra Lillmā.

Pasākuma laikā pirmo reizi tiks prezentēts 2019. - 2020.gadā veikts Igaunijas/Latvijas pētījums par to, kādi faktori ietekmē sieviešu uzvedību saistībā ar krūts vēža profilaksi - kādas ir galvenās barjeras un kā šo praksi mainīt. Tāpat tiks sniegta informācija par krūts vēža izplatības tendencēm, sasniegumiem un iespējām krūts vēža diagnostikā un ārstēšanā Latvijā un pasaulē.

Atklāšanas pasākumā piedalīsies 14. Saeimas deputāte, Saeimas Onkoloģijas atbalsta grupas vadītāja Ingrīda Circene, Latvijas Onkologu asociācijas priekšsēdētāja Alinta Hegmane, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Vija Veisa, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Krūts slimību centra vadītājs Arvīds Irmejs, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studiju programmas "Veselības komunikācija" vadītāja Vita Savicka, Latvijas Onkoloģijas centra Terapeitiskās radioloģijas un medicīnas fizikas klīnikas vadītājs Arturs Šorubalko, onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" vadītāja Gunita Berķe.

Kampaņas atklāšanas pasākums notiks PSKUS pagalmā pie strūklakas Pilsoņu ielā 13.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.