• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Personiskam uzaicinājumam uz mamogrāfiju - liela atsaucība

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 08:27, 16.04.2023


Diemžēl valsts apmaksātajā krūts vēža skrīninga programmā Latvijā pagaidām nav iesasitījušies ap 60% sieviešu! Tāpēc krūts vežā pacientu biedrība "VITA" uzskata par savu atbildību šo dramatisko situāciju labot - ar reformu! Sākot ar uzaicinājumiem uz mamogrāfiju pa telefonu. Lai apspriest tādu personiskāku komunikācijas veidu, kas varētu sievietēm patikt, biedrība aicina ģimenes ārstus, medmāsas, novadu pašvaldību vadītājus, veselības speciālistus, visu laikrakstu un mediju žurnālistus iesaistīties 6-šos tiešsaistes izglītojošos semināros katra mēneša trešajā trešdienā plkst.15:00, sākot ar 19.aprīļa līdz 18.oktobrim.



Pirmās onlain-sapulces tēma, kas notiks jau 19.aprīlī, plkst 15:00, ir agrīna krūts vēža diagnostika, tai skaitā telefonuzaicinājumi uz mamogrāfiju no ģimenes ārstu praksēm.

Pirms kļūt par 14. Saeimas deputāti ārste Ingrīda Circene, vadot ginekoloģijas jomu MFD Veselības grupā, īstenoja pilotprojektu, kas pierādīja telefonuzaicinājumu 100%- procentīgu efektivitāti sieviešu atsaucībā mamogrāfijai. Proti, ginekologu kabinetos strādājošās vecmātes, saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta izsūtīto mamogrāfijas uzaicinājumu sarakstu, pa telefonu sazinājās ar adresātēm un personiski uzaicināja viņas veikt profilaktisko krūts mamogrāfiju. Rezultāti bija pārsteidzoši - sieviešu atsaucība tuvojās teju 100%. Šo pozitīvo pieredzi atzinīgi novērtēja arī Veselības ministrija, Nacionālais veselības dienests ( NVD) un Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Ingrīda Circene atzīst:

"Individuāls uzaicinājums nozīmē personisku attieksmi, un sievietes to novērtē vairāku iemeslu dēļ. Sarunā ar ārstniecības personu viņas var saņemt ne tikai atbildes un skaidrojumu par dažādiem medicīniskas dabas jautājumiem, bet arī iedrošinājumu veikt mamogrāfiju, uzlabot viņu izpratni par tās nepieciešamību. Šis risinājums ir sevi pierādījis kā ļoti efektīvu, un tāpēc būtu noteikti jāturpina visā Latvijā, kā rutīnas prakse."

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas virsārste mamoloģijā, radioloģe diagnoste Ilze Eņģele, kuras stāstījumu arī būs iespeja noklausīties 19.04 seminārā, uzsver: "Mamogrāfija ar tomosintēzi, kas nodrošina padziļinātu (trīsdemensionālu) krūts dziedzeru izmeklēšanu, patiesībā ir jauna ēra krūts vēža agrīnā diagnostikā. Ar tās palīdzību mēs varam atklāt pat 3 - 5 mm nelielus audzējus, kas atrodas vēl "bēbīša stadijā" un kurus sekmīgi, ar lieliskām prognozēm iespējams ārstēt un līdz ar to mazināt krūts vēža izraisītu mirstību. Jāatceras, ka pastāv, piemēram, arī krūts vēža formas ar mikrokalcinātiem jeb sīkiem sakaļķojumiem dziedzeru audos, kurus var redzēt vienīgi mamogrāfijā."

Jaunās tehnoloģijas paver patiešām plašas iespējas - piemēram, Latvijas Onkoloģijas centra radioloģijas nodaļa jau mazāko aizdomu gadījumā sievietēm pēc mamogrāfijas piedāvā turpat uz vietas veikt arī ultrasonogrāfijas izmeklējumu, kas palielina diagnostikas precizitāti. Tas ir ļoti svarīgi, piemēram, sievietēm, kurām ir blīvas un ļoti blīvas krūtis vai sievietēm, kurām ir paaugstināts risks saslimt ar krūts vēzi. Tāpat īpašas stereotaktiskās iekārtas kontrolē ir iespējams veikt tā saukto stereotaktisko biopsiju, proti, ar speciālas adatas palīdzību izņemt klīniski aizdomīgo krūts audu veidojumu, kuru pēc tam laboratoriski izmeklē.

Latvijas sieviešu - volontieru biedrība "VITA" šogad, savā trīsdesmitajā pastāvēšanas gadā, vēloties atbalstīt jauno iniciatīvu - telefonuzaicinājumus uz mamogrāfiju - un uzlabot sabiedrības veselībpratību onkoloģijā, 6 mēnešu garumā - no 19.aprīļa līdz 18.oktobrim -organizēs 6 tiešsaistes seminārus par krūts vēža diagnostiku, ārstēšanu un rehabilitāciju. Tajās runās vadošie onkoloģijas speciālisti: ķirurģe, ķimijterapeite, staru terapeite, radioloģe diagnoste, fiziologs, kā arī ārsti - Ļatvijas pārstāvji starptautiskajās ginekologu, urologu un andrologu asociācijās. Skatītājiem būs iespēja uzzināt par moderno 21.gadsimtā onkoloģiju no izglītojošām videofilmām. Ikmēneša semināru datumus un laiku ir viegli iegaumēt - tās notiks nemainīgi katra mēneša trešajā trešdienā, plkst.15.00, izņemot jūliju. Piedalīties tajos tiek aicināti pacienti un viņu tuvinieki, vecmātes un medmāsas, novadu pašvaldību un veselības dienesta darbinieki, kā arī visi interesenti - pacientu biedrības organizētais lekciju cikls ir atvērts visplašākajai sabiedrībai!

Par atbalstu sešu sermināru un lekciju ciklam biedrība "VITA" īpaši pateicas Veselības ministrijas institūcijām Slimību profilakses un kontroles centram un Nacionālais veselības dienestam.

Biedrības "VITA" vadītāja Irina Januma: "Mēs vēlamies, lai sievietes daudz labāk apzinātos krūts vežā profilakses un tā agrīnas diagnostikas nozīmi. Lai saprastu, ka bailēm no mamogrāfijas vai citiem izmeklējumiem nav racionāla pamata! Nav metodes labākas par mamogrāfiju, kas mūs var pasargāt no krūts vēža vēlīnās stadijās. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai sievietes atsauktos skrīninga uzaicinājumiem arī tad, ja neviens viņām pagaidām vēl personiksi nepiezvana un turp neuzaicina, bet pašiem to izdarīt, jau sākot ar 40 dagiem."

Sapulces un lekcijas būs skatāmas tiešsaistē vietnē Facebook biedrības "VITA" lapā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.