• Mirta,
  • Ziedīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Bērnu slimnīcas vadītājs ceļ trauksmi: Ar piešķirtajiem līdzekļiem nepietiks

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 10:35, 02.04.2023


Ar pašlaik budžetā piešķirtajiem līdzekļiem nepietiks, lai 2023.gadā nosegtu visas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) vajadzības, kas saistītas ar ārstniecību un aprūpi, pavēstīja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.


Foto: LETA

Viņš norādīja, ka slimnīcai šo gadu nāksies vai nu plānot tā, ka finanšu gads tiks noslēgts ar zaudējumiem, vai arī limitēt sniegto valsts apmaksāto pakalpojumu daudzumu. Tā kā par bērniem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas tiek apmaksāti no valsts budžeta, pacientiem nav jāveic līdzmaksājums, BKUS netiek izskatīts scenārijs par līdzmaksājuma apjoma celšanu vai maksas pakalpojumu paplašināšanu, ko apsver citās Latvijas slimnīcās. Pieejamībai ārstniecības pakalpojumiem jāizriet no pacienta vajadzībām, nevis ģimenes maksātspējas, uzsvēra Ābols.

Šobrīd lēmums, kā rīkoties līdz gada beigām, nav pieņemts, jo vēl joprojām nav skaidrības, cik lieli valsts budžeta līdzekļi tiks piešķirti BKUS 2023.gadā. Precizēts budžeta apjoms tiek solīts tikai pēc Lieldienu brīvdienām, tāpēc šobrīd detalizēti spriest par tā izmantošanu ir pāragri, sacīja Ābols.

Pēc viņa paustā, ar pašlaik piešķirtajiem līdzekļiem nepietiks, lai 2023.gadā nosegtu visas BKUS vajadzības, kas saistītas ar ārstniecību un aprūpi. Ierobežotie līdzekļi, ar kuriem nākas un nāksies iztikt šajā gadā, var nodarīt kaitējumu bērnu veselības aprūpei ilgtermiņā. Jau šobrīd slimnīcā pauž bažas par bērnu veselības aprūpes speciālistu aizplūšanu no valsts slimnīcas uz privāto sektoru, kur ir iespēja saņemt konkurētspējīgu atalgojumu, sniedzot maksas pakalpojumus.

Turklāt veselības aprūpē kopumā arvien skaudrāk ir jūtams speciālistu trūkums, atzina Ābols, norādot, ka valsts slimnīcās trūkst speciālistu, kas veic radioloģiskos izmeklējumus - gan ārsti, gan asistenti izvēlas strādāt privātās medicīnas iestādēs. BKUS īpaši jūtams jauno ārstu trūkums, jo studējošie reti izvēlas ar bērnu veselības aprūpi saistītās specialitātes.

"Tāpēc sāpīgs zaudējums ir katrs pediatrs, kurš nolemj turpmāk strādāt kādā no reģionālajām slimnīcām vai privātā veselības aprūpes iestādē. Tāpat slimnīcā jūtams, ka trūkst bērnu ginekologu un oftatmologu. Ja no Bērnu slimnīcas uz privāto sektoru šogad aiziet vēl vairāki speciālisti, tas jau tuvākajā laikā var radīt situāciju, ka rindas pie speciālistiem uz konsultācijām un izmeklējumiem kļūst vēl garākas. Līdz ar to cietīs bērnu veselība, jo rindu pagarināšanās nesīs līdzi risku, ka ārstēšana tiks uzsākta novēloti," sacīja Ābols.

Kā vēstīts, atlikušajiem gada deviņiem mēnešiem slimnīcām trūkst 78 miljonu eiro valsts apmaksāto pakalpojumu nodrošināšanai pacientiem, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.

Kalējs uzskata, ka Finanšu ministrijai ir jāgatavo informatīvais ziņojums valdībai, lai varētu esošajai situācijai rast risinājumu. Ja papildu finansējums netiks piešķirts, tad septembrī slimnīcas būs spiestas pārtraukt valsts apmaksātu pacientu plānveida ārstēšanu un pacientiem par pakalpojumiem būs jāmaksā pašiem, biedēja Kalējs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Farmaceite: Latvijas cilvēkiem pavasarī jāveido vitamīnu komplekss (+VIDEO)

Tāpat nepieciešamības gadījumā talkā var nākt papildu uztura bagātinātāju uzņemšana.

Veselība Lielbritānijas parlamentā sākušās debates par pakāpenisku smēķēšanas aizliegumu

Lielbritānijas parlaments otrdien sācis debates par premjerministra Riši Sunaka virzīto likumprojektu, kura mērķis ir pakāpeniski izskaust smēķēšanu.

Veselība VM izstrādās jaunu onkoloģijas plānu

Veselības ministrija (VM) iecerējusi izstrādāt jaunu onkoloģijas plānu, sākotnēji izvērtējot esošo situāciju un izaicinājumus, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē pavēstīja Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka.

Veselība Ginekoloģes: sievietes mazāk apmeklē speciālistus zemā pašvērtējuma dēļ

Viens no iemesliem, kādēļ sievietes mazāk apmeklē medicīnas speciālistus, ir zems pašvērtējums, uzskata ginekoloģes Vija Veisa un Kristīne Pčolkina.

Lasiet arī

Interesanti fakti Lesbiešu pārim neizdodas panākt laulības ierakstīšanu Fizisko personu reģistrā

Pirmās instances tiesa ir noraidījusi kāda lesbiešu pāra prasību atcelt Latvijā pieņemto lēmumu, ar kuru pārim atteikts Latvijas Fizisko personu reģistrā fiksēt ziņas par Dānijā noslēgtu laulību, liecina publiski pieejamais spriedums.

Sabiedrība Kā izvēlēties piemērotu jaunu mājokli, konsultē eksperte (+VIDEO)

Ir svarīgi rūpīgi izvērtēt finansiālās iespējas un izdevumus.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Kriminālziņas Krievijā aizturēts reperis no Rīgas (VIDEO)

Krievijas varasiestādes Tomskā īslaicīgi aizturējušas reperi no Rīgas Robertu Plaudi, kurš uzstājas ar skatuves vārdu "Platina", vēsta platformas "Telegram" kanāli "Ostorožno, novostji", "Baza" un citi.