• Ginta,
  • Gunda,
  • Gunta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Notiks Hospisa aprūpes diskusiju forums «Tiesības uz cieņpilnu nāvi»

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 15:22, 16.03.2023


22.martā plkst.10.00 Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā nodibinājums "Hospiss LV" ar LU un Latvijas Ārstu biedrības atbalstu rīko diskusiju forumu "Tiesības uz cieņpilnu nāvi". Tā mērķis ir veidot sabiedrības, politiķu un ierēdņu izpratni par pasaules labākajai pieredzei atbilstošu hospisa aprūpes pakalpojuma ieviešanu Latvijā, infromē Hospiss LV komanda.


Foto. Hospis.

Forumā ar hospisa jomu saistīti ārsti, tiesību speciālisti, teologi atbildēs uz neskaidrajiem jautājumiem un skaidros, kas ir hospisa aprūpe un kāpēc ir nozīmīgi Latvijā šo jomu sakārtot.

Forumu atklās Valsts prezidenta dzīvesbiedre Andra Levite un Maltas Republikas prezidenta dzīvesbiedre Mirjama Vella (Miriam Vella).

Zināšanās un pieredzē dalīsies tādi sabiedrībā zināmi cilvēki kā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Paliatīvās aprūpes nodaļas vadītājs ārsts Vilnis Sosārs, Latvijas Ārstu biedrības prezidente ārste Ilze Aizsilniece, tiesību zinātnieki - Sanita Osipova un Laura Kadile -, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule, teologi - Indulis Paičs, Linards Rozentāls - u. c.

Latvijā atšķirībā no citām Eiropas valstīm paliatīvā aprūpe ir atstāta novārtā - valstī nav nedz vienotas hospisa sistēmas, nedz arī stabila, pastāvīga valsts atbalsta. Forumā plānots izcelt sociāli mazaizsargātu un augstam diskriminācijas riskam pakļautu personu - hospisa pacientu - intereses un vajadzības, akcentējot cilvēktiesību aspektus, kā arī diskutēt par hospisa pacientiem nepieciešamajiem pakalpojumiem, problēmām to ieviešanā un uzzināt ārvalstu pieredzi.

"Hospiss ir paliatīvās aprūpes beigu posms, lai nodrošinātu cilvēka cieņpilnu aiziešanu. Tas nevar balstīties tikai uz atsevišķiem pilotprojektiem, kā tas ir pašlaik, jo tādējādi nav nodrošināta pieeja pēdējās aprūpes pakalpojumam ikvienam, kam tā nepieciešama. Šī aprūpe jāiekļauj pamatpakalpojumos, ar skaidru sistēmu un pietiekamu finansējumu, lai nevienam cilvēkam Latvijā nevajadzētu nomirt vientulībā un smagās ciešanās. Mūsu foruma mērķis ir veicināt sabiedrības informētību un šādas sistēmas izveidi," norāda nodibinājuma "Hospiss LV" līdzdibinātāja Ilze Zosule.

Pērn nodibinājums "Hospiss LV" saņēma Eiropas Pilsoņu balvu par neatlaidību un aktīvo iesaisti hopisa pacientu aprūpē. Nodibinājuma mērķis ir Latvijā ieviest atsevišķu hospisa aprūpes sistēmu, kad valsts finansē starpdisciplināru pakalpojumu, apvienojot veselības, sociālo, psiholoģisko un garīgo aprūpi, ievērojot neārstējami slimā cilvēka un viņa ģimenes emocionālās, garīgās, fiziskās un sociālās vajadzības, kā arī izveidot aprūpes namu, kur pacientiem cieņpilni aizvadīt pēdējās dzīves dienas, ja mājās tas nav iespējams.

Interesenti forumu varēs skatīties tiešraidē. Hospiss LV Facebook lapā būs pieejams links uz tiešraidi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Tuberkulozes gadījumu skaits atgriezies pirmspandēmijas līmenī

Gadījumu skaits, kad iedzīvotājiem tiek konstatēta tuberkuloze, ir atgriezies pirmspandēmijas līmenī, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica stacionāra "TPSC" Tuberkulozes un plaušu slimību nodaļas vadītāja Līga Kukša.

Veselība Vai vēnu operācija ir pareizais risinājums?

Vēnu varikoze ir plaši izplatīta saslimšana un ļoti aktuāla problēma. Varikoze jeb paplašinātas vēnas ir visbiežāk sastopamā vēnu slimība.

Veselība Mazais, ej gulēt: kas vainas bērna miegā (+VIDEO)

Biežākās sūdzības ir grūtības iemigt un miegainība.

Veselība Kā tikt galā ar pavasara norovīrusu, iesaka mediķi (+VIDEO)

Svarīgi ir atpūsties, patērēt daudz šķidruma un elektrolītu, lai papildinātu tos, kas zaudēti vemšanas un caurejas dēļ.

Lasiet arī

Sabiedrība Līdz ar vasarīgu siltumu Lieldienās iespējams pērkona negaiss

Atbilstoši pašreizējām prognozēm gan Pirmajās, gan Otrajās Lieldienās gaisa temperatūra Latvijā sasniegs +20 grādus un vietām dārdēs pērkons.

Sabiedrība Plānota Siliņas un Kariņa tikšanās par lidojumu skandālu

Šodien plānota Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) tikšanās ar bijušo premjeru, pašreizējo ārlietu ministru Krišjāni Kariņu (JV) par situāciju saistībā ar privāto avioreisu skandālu.

Pasaule Kolumbija izraida Argentīnas diplomātus tās prezidenta izteikumu dēļ

Kolumbija trešdien paziņoja, ka ir likusi izraidīt Argentīnas diplomātus pēc tam, kad Argentīnas prezidents Havjers Milejs nosauca Kolumbijas prezidentu Gustavo Petro par "teroristu" un "slepkavu".

Sabiedrība Tas jūs pārsteigs: ko var redzēt daudzfunkcionālajā centrā Smiltenē (+VIDEO)

"Šis ir pagrieziena punkts mūsu sabiedrības viedokļa izmaiņā".