• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Leviti uztrauc Ukrainas bērnu garīgā veselība pēc brutālās un postošās pieredzes

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 15:00, 26.01.2023


Ukrainas bērnu un pusaudžu garīgo veselību negatīvi ietekmēs brutālā un postošā pieredze, ko daudzi no viņiem ikdienā piedzīvo, uzsver Valsts prezidenta dzīvesbiedre Andra Levite.



Levite šodien attālināti uzrunāja Ukrainas bērnu slimnīcas "Ohmatdyt" un Ukrainas Veselības ministrijas rīkotā kongresa "Bērni un karš. Mūsdienu izaicinājumi psiholoģiskās palīdzības un rehabilitācijas jomā kara laikā" dalībniekus.

Valsts prezidenta dzīvesbiedre norāda, ka ir sācies jauns gads, bet Krievijas karš pret Ukrainu, kas sākās pagājušā gada 24.februārī, turpinās. Turklāt šodien aprit 337 dienas kopš pret Ukrainas bērniem, sievietēm un vīriešiem tiek vērsts terors.

"Briesmīgi apstākļi izceļ cilvēku labākās īpašības un diemžēl arī sliktākās un nosodāmākās. Jūs, dārgie kolēģi, izrādāt dziļu cilvēcību, cenšoties mazināt visneaizsargātāko sabiedrības locekļu, proti, bērnu un jauniešu mūža traumas," pauda Levite.

Viņa atzīmēja, ka kara apstākļu laikā aktuāls ir jautājums, kā bērniem un jauniešiem piedāvāt noderīgu un profesionālu palīdzību. Valsts prezidenta kundzes ieskatā, šai palīdzībai jābūt pieejamai pēc iespējas tuvāk cietušo dzīvesvietai, ideālā gadījumā tai jābūt pieejamai maksimāli ātri - uzreiz pēc pārdzīvotā.

Levite rekomendē tam izmantot mūsdienīgus līdzekļus, piemēram, aplikācijas "WhatsApp" grupas, "FaceTime" un citus jauniešiem ierastus rīkus. Savukārt, lai izvairītos no pārpratumiem un kļūdaina tulkojuma, palīdzība bērniem un jauniešiem jāpiedāvā dzimtajā valodā. Turklāt palīdzība jāsniedz medicīnas speciālistiem, kuri spēj objektīvi un emocionāli izprast viņu ikdienu.

"Palīdzot bērniem un jauniešiem saglabāt viņu garīgo un fizisko veselību, Ukraina tiecas uz gaišāku nākotni demokrātiskā un suverēnā valstī. Apliecinu, ka Latvijā jums ir uzticami draugi. Politiķi, valsts iestādes, nevalstiskās organizācijas un visa Latvijas sabiedrība ir gatava jums palīdzēt," norādīja Levite.

Uzrunā Valsts prezidenta dzīvesbiedre arīdzan uzsvēra, ka nelikumīgais karš nevar palikt nesodīts - tas ir nepieciešams, lai atjaunotu visas sabiedrības "garīgo līdzsvaru un ievērotu vispārējos taisnīguma principus". Tāpat Levite atzīmēja, ka karš nenotiek nejauši. Tā nav dabas katastrofa kā viesuļvētra vai zemestrīce. To plāno, gatavo un īsteno cilvēki.

Valsts prezidenta kundze akcentēja, ka katrs noziegums ir pelnījis sodu, tāpēc ir jāizveido starptautiskais tribunāls. Levite pieminēja, ka pagājušajā nedēļā Eiropas Parlaments pieņēma rezolūciju par labu šai idejai. Viņa atzīmēja, ka Ukraina un tās drosmīgie pilsoņi ir pelnījuši taisnīguma uzvaru.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.