• Bārbala,
  • Līksma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kritiskā situācijā atdzīvināšanas pasākumus spētu veikt 63% iedzīvotāju

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 22:31, 22.01.2023


Vērtējot savas spējas kritiskā situācijā veikt cilvēka atdzīvināšanas pasākumus, kopumā 63% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju sliecas domāt, ka viņi spētu veikt sirds masāžu un elpināšanu "mute mutē", secināts "Benu aptiekas" Veselības monitoringa datos, kas iegūti sadarbībā ar pētījumu kompāniju SKDS.



Tikmēr 31% respondentu sliecās domāt, ka kritiskā situācijā atdzīvināšanas pasākumus viņi nespētu veikt, bet vēl 6% konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Analizējot datus pēc dažādām demogrāfijas kategorijām, redzams, ka augstāk savas spējas atdzīvināšanas pasākumu veikšanā vērtē vīrieši - viņu vidū pozitīvu atbildi sniedza 70%, bet sievietēm - 57%. Tikmēr 26% vīriešu un 36% sieviešu sliecās domāt, ka viņi atdzīvināšanas pasākumu kritiskā situāciju nespētu veikt, bet vēl 4% vīriešu un 7% sieviešu konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Ģimenes ārste Zane Zitmane atgādina, ka atdzīvināšanas pasākumi būtu jāzina katram, jo nelaime var piemeklēt ikvienu un šādos brīžos katra sekunde var būt dzīvības vērta. Pirms atdzīvināšanas pasākumu veikšanas ir jāpārliecinās gan par savu, gan apkārtējo drošību, bet pēc tam jāpārbauda cietušā samaņa, skaļi to uzrunājot un saudzīgi papurinot aiz pleciem.

Ja cietušais reaģē, tam ir jānodrošina poza, kas nerada draudus veselībai un dzīvībai. Ir jānoskaidro problēma un, ja nepieciešams, jāsniedz pirmā palīdzība, atkārtoti izvērtējot cietušā stāvokli.

Savukārt, ja cietušais nereaģē, ir jāzvana neatliekamās palīdzības dienestam 113 vai 112, cietušais ir jānovieto uz muguras uz cietas un līdzenas virsmas un sirds masāžas vieta jāatbrīvo no apģērba. Netiešo sirds masāžu veic, uzspiežot krūškurvja centrā, spiež uz krūšu kaulu starp tā vidu un apakšējo daļu. Sirds masāžas temps ir 100-120 reizes minūtē, bet tās dziļums 5 līdz 6 cm. Kopumā veic 30 krūškurvja masāžas, pēc kurām jāveic divas elpināšanas.

Elpināšanas laikā ir jāatbrīvo elpceļi, atliecot galvu un paceļot zodu un jāaizspiež cietušā deguns. Katrai elpināšanai jāpatērē apmēram viena sekunde, elpināšanas tilpums - mierīgas izelpas tilpums. Tāpat ir jānovēro cietušā pasīvās izelpas.

Elpinot ieteicams lietot elpināšanas masku ar vienvirziena vārstuli. Sirds masāža un elpināšana jāturpina veikt attiecībā 30:2. Ja elpināt neprot vai nevar, tad bez pārtraukuma jāveic tikai sirds masāža. Atdzīvināšanas pasākumi jāveic, līdz ierodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) un pārņem atdzīvināšanu vai cietušais sāk kustēties, elpot, atver acis vai palīdzības sniedzējam izsīkst spēki.

Ja cietušais elpo normāli, tas jānovieto stabilā sānu pozā un kādam jāliek izsaukt NMPD, zvanot 113, kā arī regulāri ir jāpārbauda cietušā elpošana.

Savukārt, ja cietušais neelpo vai neelpo normāli - lēni, trokšņaini gārdzieni vai tikko nosakāma elpošana, mazāk par divām ieelpām 10 sekunžu laikā, nekavējoties ir jāzvana 113 un jāliek kādam atnest ārējo automātisko defibrilatoru. Tad, kad tas atnests, to ieslēdz un izpilda balss un vizuālās komandas.

"Benu aptiekas" Veselības monitorings veikts sadarbībā ar pētījumu kompāniju SKDS, aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Farmaceite: Latvijas cilvēkiem pavasarī jāveido vitamīnu komplekss (+VIDEO)

Tāpat nepieciešamības gadījumā talkā var nākt papildu uztura bagātinātāju uzņemšana.

Veselība Lielbritānijas parlamentā sākušās debates par pakāpenisku smēķēšanas aizliegumu

Lielbritānijas parlaments otrdien sācis debates par premjerministra Riši Sunaka virzīto likumprojektu, kura mērķis ir pakāpeniski izskaust smēķēšanu.

Veselība VM izstrādās jaunu onkoloģijas plānu

Veselības ministrija (VM) iecerējusi izstrādāt jaunu onkoloģijas plānu, sākotnēji izvērtējot esošo situāciju un izaicinājumus, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē pavēstīja Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka.

Lasiet arī

Sabiedrība Rinkēvičs ar Stukānu pārrunās iespējamo iejaukšanos vēlēšanu norisē

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs šodien Rīgas pilī plkst.12 tiksies ar ģenerālprokuroru Juri Stukānu, lai pārrunātu iespējamo iejaukšanos vēlēšanu norisē, norādīja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Ekonomika Ar Krieviju sadarbojas mazāk nekā 1% LTRK dalībuzņēmumu (+VIDEO)

Tiek apspriestas iespējas ātri pārtraukt eksportu uz agresorvalsti.

Sabiedrība IZM: krievu valodas apguvi būs iespēja turpināt līdz 2029./2030.gada beigām

Skolās arvien vairāk mācīs Eiropas Savienības valstu valodas.

Kriminālziņas Trešdien Rīgā dzēsti divi paaugstinātas bīstamības ugunsgrēki

Trešdien Rīgā dzēsti divi paaugstinātas bīstamības ugunsgrēki - Jaunciemā un Dzirciemā, aģentūra LETA uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).