• Agija,
  • Aldonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


E.Gulbja laboratorijā pieejams panelis Vispārīgs veselības stāvokļa novērtējums

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 17:31, 21.01.2023


Daudzas nopietnas slimības sākas bez izteiktiem simptomiem, un pacienti vēršas pie ārsta vēlāk nekā vajadzētu – šādā situācijā ārstēšanās ir sarežģītāka un dārgāka. Situāciju iespējams uzlabot, izmantojot uzņēmuma "E.Gulbja laboratorija" piedāvāto analīžu paneli “Vispārīgs veselības stāvokļa novērtējums”, kas iekļauj pamata analīzes vispārīgā veselības stāvokļa novērtējumam.



"Vispārīgā veselības stāvokļa novērtējumā iekļauti izmeklējumi, kas, līdzīgi kā tehniskā apskate automašīnai, ļauj novērtēt pamata rādītājus: sirds, nieru, aknu, vairogdziedzera, kaulu un aizkuņģa dziedzera stāvokli, kā arī iespējamos iekaisuma procesus organismā. Ar to pašu analīzi pārbauda arī iespējamas cukura līmeņa un lipīdu vielmaiņas problēmas," pastāstīja laboratorijas ārsts Jānis Stašulāns.

Pēc Stašulāna vārdiem, arī cilvēkam, kuram nav sūdzību par veselību, noteiktos laika posmos vajadzētu novērtēt vispārīgo veselības stāvokli. "Vispārējā pasaules praksē tas pieņemts reizi trīs četros gados līdz 35 gadu vecuma sasniegšanai, pēc tam – reizi divos gados," viņš skaidro.
"Novērtējumā ir iekļauta arī pilna asinsaina, kas sniedz daudz vērtīgas informācijas, kas būs vērtīga, ja kādu sūdzību dēļ cilvēks apmeklēs ģimenes ārstu vai speciālistu," uzsver J. Stašulāns. "Piemēram, glikoze un glikētais hemoglobīns ļauj novērtēt ogļhidrātu vielmaiņu. Lai novērtētu sirds un asinsvadu stāvokli, kā arī lipīdu vielmaiņu, tiek noteikts arī holesterīns (gan kopējais, gan augsta un zema blīvuma), triglicerīdi un citi rādītāji."

Pacients asins analīžu rezultātus kopā ar laboratorijas ārsta slēdzienu saņem jau nākamajā darbdienā. "Īpaši ērti un būtiski, ka pārskata beigās izveidots kopsavilkums ar visu iekļauto izmeklējumu rezultātiem. Tie, kas neatbilst normai, tiks izcelti! Tāpat, balstoties uz laboratorisko izmeklējumu rezultātiem, pārskata beigās laboratorijas ārsts sniedz veselības stāvokļa izvērtējumu – ārsts apraksta katru izmeklējumu grupu un noslēgumā izsaka konkrētus secinājumus un sniedz konkrētus ieteikumus," šī paneļa īpašos plusus raksturo Stašulāns.

Tādējādi vispārīgs veselības stāvokļa novērtējums var atklāt vēl fiziski nejūtamas izmaiņas kāda orgāna darbībā vai diagnosticēt kādu slimību. Lai veiktu šo izmeklējumu, ārsta nosūtījums nav nepieciešams.

Šādi un līdzīgi paneļi kļūst arvien populārāki: "Piemēram, šodien dežūras laikā tikai dažās stundās esmu veicis analīžu novērtējumu jau 30 pacientiem, kas ir ievērojams skaitlis. Protams, līdz darbdienas beigām to skaits vēl ievērojami pieaugs," par laboratorijas ārsta ikdienu stāsta J. Stašulāns.

Kas iekļauts vispārīgā veselības stāvokļa panelī?

• Pilna asinsaina, eritrocītu grimšanas ātrums, feritīnu jeb organisma dzelzs rezerves.
• Iekaisuma marķieri – C reaktīvā olbaltuma noteikšana.
• Glikozes regulācija – glikoze plazmā, glikētais hemoglobīns.
• Kardioloģiskie marķieri – kopējais holesterīns, zema blīvuma holesterīns, augsta blīvuma holesterīns, triglicerīdi, augsti jutīgais CRO (nespecifisku iekaisuma rādītāju), lipoproteīns.
• Aknu testi – ASAT, ALAT, GGT, LDH, sārmainā fosfatāze.
• Aizkuņģa dziedzeris – alfa amilāze.
• Vairogdziedzera hormons – TSH.
• Nieru testi – kreatinīns, GFĀ, kas raksturo nieru funkcionālās spējas.
• Vitamīni un minerālvielas – magnijs, kalcijs, D vitamīns, kas svarīgi kaulu veselībai.

Atsevišķs izmeklējums – bērniem

Atsevišķs vispārīgās veselības izmeklējums pielāgots arī bērniem līdz 18 gadu vecumam. Tas ietver ne tikai pilnu asinsainu, bet arī izmeklējumus, ar kuru palīdzību iespējams novērtēt bērna kaulu, vairogdziedzera, nieru un aknu stāvokli, kā arī iekaisuma līmeni. Tāpat nosaka imūnglobulīnu A, G un M, kas palīdz novērtēt bērna imūnās sistēmas darbību, savukārt imūnglobulīns E var norādīt uz alerģiju un parazītu klātbūtni bērna organismā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Pavasara aktivitāte dārzā: ko iesaka ārsti (+VIDEO)

Uzsākot darboties pārāk strauji, pastāv liels risks, ka spēks tiks nepareizi aprēķināts.

Veselība Tuberkulozes gadījumu skaits atgriezies pirmspandēmijas līmenī

Gadījumu skaits, kad iedzīvotājiem tiek konstatēta tuberkuloze, ir atgriezies pirmspandēmijas līmenī, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica stacionāra "TPSC" Tuberkulozes un plaušu slimību nodaļas vadītāja Līga Kukša.

Veselība Vai vēnu operācija ir pareizais risinājums?

Vēnu varikoze ir plaši izplatīta saslimšana un ļoti aktuāla problēma. Varikoze jeb paplašinātas vēnas ir visbiežāk sastopamā vēnu slimība.

Veselība Mazais, ej gulēt: kas vainas bērna miegā (+VIDEO)

Biežākās sūdzības ir grūtības iemigt un miegainība.

Lasiet arī

Sabiedrība Par vectēva noslepkavošanu mazdēlam piespriež 18 gadu cietumsodu

Vidzemes rajona tiesa jaunam vīrietim par vectēva noslepkavošanu piespriedusi 18 gadu cietumsodu.

Sabiedrība LVM: pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi

Pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi, lielākos apjomus sasniedzot pavasara un rudens mēnešos, liecina LVM publiskotā informācija.

Sabiedrība Siliņa: Kariņš rīkojies kā kārtīgs Rietumu politiķis

Atkāpjoties no ārlietu ministra amata, Krišjānis Kariņš (JV) rīkojies kā kārtīgs Rietumu politiķis, ceturtdien pēc sarunas ar politiķi paziņoja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Pasaule Maskavā aizturēti pieci žurnālisti

Maskavā policija pēdējo 24 stundu laikā aizturējusi piecus neatkarīgos žurnālistus, no kuriem viens ticis piekauts, ceturtdien paziņojusi nevalstiskā organizācija "OVD-Info".