• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Nosaka pazeminātu pieļaujamo anilīna robežu rotaļlietu ražošanā

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 15:55, 17.01.2023


Valdība otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavoto noteikumu projektu, kas paredz, ka turpmāk rotaļlietu ražotājiem būs jāievēro, ka anilīnam ir noteikta pazemināta pieļaujamā robežvērtība tā izmantošanai rotaļlietu ražošanā.


Ilustratīvs foto.

Kā norāda EM, noteikumu projekts sagatavots, lai pārņemtu Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas prasības attiecībā uz rotaļlietās pieļaujamo ķīmisko vielu robežvērtībām. Kā rezultātā tiks ieviesta jauna, pazemināta pieļaujamā robežvērtība anilīnam tekstila rotaļlietu materiālā, ādas rotaļlietu materiālā, kā arī pirkstiņkrāsās, jo, piemēram, attiecībā uz vielu ierobežošanu tetovējuma tintēs un permanentajā kosmētikā ir atzīts, ka anilīns ir uzskatāms par kancerogēnu bez robežvērtības un ka anilīns var izraisīt vēzi pat viszemākajā eksponētības līmenī.

Pašreiz Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvā par rotaļlietu drošumu ir noteiktas konkrētas prasības attiecībā uz ķīmiskām vielām, kas izmantotas rotaļlietās, kuras paredzētas bērniem vecumā līdz 36 mēnešiem, vai citās rotaļlietās, kuras domātas ievietošanai mutē.

Līdz šim direktīvā anilīns nebija atsevišķi uzskaitīts, un tam nebija paredzētas īpašas, individuāli noteiktas robežvērtības, taču Eiropas Ķimikāliju aģentūras Riska novērtēšanas komiteja savā atzinumā par vielu ierobežošanu tetovējuma tintēs un permanentajā kosmētikā norādīja, ka anilīns ir uzskatāms par kancerogēnu bez robežvērtības un ka anilīns var izraisīt vēzi pat viszemākajā eksponētības līmenī.

Attiecīgi Eiropas Komisijas izveidota rotaļlietu drošuma ekspertu grupa veica anilīna toksikoloģisko īpašību zinātnisko novērtējumu, noteica rotaļlietu veidus, kuriem jāierobežo anilīns, kā arī noteica zemākās iespējamās anilīna koncentrācijas, ko var ticami noteikt reducējošas šķelšanas testā vai ticami pārbaudīt regulārajos testos.

Līdz ar to anilīns tiek īpaši izdalīts no vielām, kas klasificējamas kā otrās kategorijas kancerogēnās vielas, attiecīgi nosakot anilīnam zemākās iespējamās robežvērtības tekstila rotaļlietu materiālā, ādas rotaļlietu materiālā, kā arī pirkstiņkrāsās.

EM norāda, ka šobrīd ir pārāk maz informācijas par anilīna ierobežojuma nepieciešamību citu veidu rotaļlietās.

Ar EM izstrādāto noteikumu projektu tiek noteiktas jaunas rotaļlietām izvirzāmās drošuma prasības, nosakot pieļaujamās robežvērtības anilīna izmantošanai tekstila rotaļlietu materiālā, ādas rotaļlietu materiālā, kā arī pirkstiņkrāsās.

EM norāda, ka noteikumu projekts pozitīvi ietekmēs bērnu veselību, jo tiek noteiktas jaunas rotaļlietām izvirzāmās drošuma prasības, nosakot pazeminātas pieļaujamās robežvērtības tajās izmantojamam anilīnam, kurš var izraisīt vēzi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.