• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Uztrauc kāju vēnu veselība. Kā rīkoties?

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 11:44, 28.12.2022


Jau vairākus gadus strādāju birojā. Man ir sēdošs darbs pie datora. Lai gan pa dienu mēģinu veikt kaut kādus vingrinājumus ar kājām (sēžot turpat krēslā) un dodos pusdienlaikā izkustēties, bet dienas beigās vienalga manas kājas ir pietūkušas un smagas. Turklāt pēdējā laikā esmu pamanījusi blāvus vēnu tīklojumus. Lai gan par regulārām sāpēm nesūdzos, satraucos, vai tas varētu būt saistīts ar vēnu problēmām? Vai pienācis laiks meklēt speciālista palīdzību?
Maruta


Ilustratīvs foto.

Neapšaubāmi, ka ilgstoša stāvēšana vai sēdēšana pie datora nemainīgā pozā nelabvēlīgi ietekmē kāju muskuļus – tie netiek nodarbināti pietiekami bieži un intensīvi, līdz ar to tiek traucēta asins plūsmas virzība augšup. Rezultātā vēnu vārstuļi nespēj pildīt savu funkciju – tie līdz galam nenoslēdzas.

Tā ietekmē asinis uzkrājas kāju vēnās, un tās paplašinās. Noguruma sajūta kājās pēc ilgstošas stāvēšanas, krampji pēc slodzes, paplašināti vēnu mezgli – tās ir tikai dažas izpausmes, kas var liecināt par vēnu problēmām. Var būt tāda situācija, kad cilvēkam ir slimas tikai stumbra vēnas – maģistrālās zemādas vēnas un vēnu atzarojumi uz kājām nav redzami, tāpēc problēmas var konstatēt tikai izmeklēšanā – jāveic ultraskaņas duplekssonogrāfija – nekaitīga vēnu izmeklēšana. Tas nozīmē, ka pamanot varikozu vēnu simptomus, nevajadzētu vilcināties, bet labāk uzreiz atnākt pie ārsta un kopīgi izlemt, kā rīkoties tālāk. Nereti izrādās, ka sūdzību cēlonis nemaz nav vēnu saslimšanas, bet gan locītavu, muskuļu vai neiroloģiskas problēmas, kas arī var radīt līdzīga rakstura sūdzības kājās.

Jāpatur prātā - lai kāju vēnu ārstēšana būtu veiksmīga, vēnu diagnostika ir jāveic ārstam, kurš veiks ārstēšanu, piemēram, vēnu operāciju vai skleroterapiju. Ultrasonogrāfija tiek izmantota arī vēnu operācijas laikā.

Ja problēma ir tikai kosmētiskajā defektā, ja cilvēkam nav tūskas un nemoka sāpes, bet vienkārši sagādā nepatīkamas emocijas virspusējo vēnu tīkls vai zilas zvaigznītes (redzams kapilāru tīklojums), tad pacientiem tiek nozīmēta skleroterapija.

Ja pacientam ir paplašinātas kāju vēnas un ir nepieciešama operācija, tad tā mūsu klīnikā tiek veikta ar pašu modernāko metodi pasaulē - lāzeroperāciju. Operācija vienai kājai aizņems 25 līdz 35 minūtes, bet abām 40 līdz 55 minūtes. Kopējais laiks, kas būs jāpavada klīnikā, lai veiktu operāciju būs aptuveni stunda līdz. Turklāt pēc operācijas pacientam nepaliek gandrīz nekādas pēcoperācijas rētas, tāpēc arī vēlāk nav sāpju un neveidojas kosmētiskie defekti. Lāzeroperācijas laikā ir mazāka iespējamība, ka tiks bojāti nervi un limfvadi. Pēcoperācijas sāpju gandrīz nav.

Dr.Mauriņa Vēnu klīnikas flebologi un Lāzermedicīnas klīnikas speciālisti


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.