• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vai «kobrai» ir nepieciešama narkoze?

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 15:02, 15.12.2022 1


Ārsts nosūtīja uz gastroskopiju jeb augšējā gremošanas trakta endoskopiju. No paziņas esmu dzirdējis, ka izmeklējuma veikšanai vajag narkozi. Vai «kobrai» ir tik briesmīga, ka vajag narkozi? Vai tā ir tik sāpīga un nepatīkama procedūra? Baidos, ka narkozes laikā aizrīšos ar siekalām. Varbūt kāds speciālists var paskaidrot, kāpēc ir nepieciešama narkoze?
Arnolds



No šāda izmeklējuma noteikti nav jābaidās. Narkoze fibrogastroskopijas laikā nav nepieciešama. «Kobra» ir nepatīkama procedūra, bet nav sāpīga. Izmeklēšanas laikā nepieciešams, lai pacients būtu mierīgs un nekustētos, bet saistībā ar nepatīkamam sajūtam procedūras laikā, pacientam tiek piedāvāta narkoze. Aizrīties narkozes laikā praktiski nav iespējams.

Anestēzija aizsargā cilvēka organismu no sāpju un stresa nevēlamās ietekmes, kā arī rada optimālus apstākļus manipulāciju veikšanai. Lai atvieglotu procedūru un novērstu vemšanas tieksmi, pirms gastroskopijas izmeklējuma pacientam iespējams, bet nav obligāti, ievadīt medikamentus. Tas nodrošina kvalitatīvāku izmeklējumu.

Jāpatur prātā, ka iepriekšējā vakarā pirms gastroskopijas izmeklējuma vēlams paēst vieglas vakariņas, bet ne vēlāk kā plkst. 19. Pēc vakariņām drīkst dzert negāzētu ūdeni un tēju. Nedrīkst dzert pienu! Izmeklējuma dienā nedrīkst ēst, dzert un smēķēt.

12 stundas pēc medikamenta ievadīšanas neiesaka vadīt transportlīdzekļus vai strādāt ar mehānismiem, kas prasa koncentrēšanos un precizitāti, jo pēc medikamentu ievadīšanas var būt miegainība, uzmanības trūkums, samazināta koncentrēšanās spēja. Apmēram 30 minūtes pēc izmeklējuma var atkal ēst un dzert, jo tad ir atjaunojies normāls rīšanas reflekss.


Publicitātes foto.
Publicitātes foto.

Visbiežāk gastroskopijas izmeklējumus veic, ja pacientam ir sūdzības:

- par rīšanas traucējumiem,

- par sāpēm un dedzināšanas sajūtu kuņģī,

- par sāpēm vēdera augšdaļā,

- par vemšanu ar asiņu piejaukumu,

- ja ir aizdomas par čūlu,

- lai precizētu audzēju attīstības risku,

- pēc čūlas ārstēšanas,

- ja ģimenē radiniekiem ir bijis kuņģa audzējs,

- ja pacientam ir dzelzs deficīta anēmija (mazasinība), kas rada aizdomas par iespējamu asiņošanu kuņģī, un citos gadījumos.

Iveta Medne, Rīgas 1. slimnīca


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Noraida priekšlikumu kandidātu sarakstus iesniegt būtiski agrāk pirms vēlēšanām

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien noraidīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu partiju deputātu kandidātu sarakstus prasīt iesniegt ne vēlāk kā 120 dienas jeb četrus mēnešus pirms vēlēšanām.

Sabiedrība VDD komentē «TikTok» un «Telegram» iespējamu bloķēšanu Latvijā

Lēmumam par sociālo tīklu "TikTok" un "Telegram" iespējamu bloķēšanu ir jābūt politiskam, turklāt, lai šāds risinājums būtu efektīvs, par ierobežošanu būtu jāvienojas vismaz visām trim Baltijas valstīm, šādu vērtējumu vēstulē Saeimai paudis Valsts drošības dienests (VDD).

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.