• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Deputāti atbalsta vērtībās balstītas veselības aprūpes pieejas ieviešanu

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 20:43, 13.12.2022


Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien atbalstīja priekšlikumu ieviest vērtībās balstītas veselības aprūpes pieeju.


Ilustratīvs foto.

Lai efektīvāk izmantotu ierobežotos līdzekļus veselības jomā un uzlabotu ārstēšanas rezultātus, Latvijas Veselības ekonomikas asociācija (LVEA) un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sabiedrības veselības institūts rosināja par veselības nozares stratēģisko virzienu noteikt vērtībās balstītu veselības aprūpi (VBVA).

Kā iepriekš skaidroja LVEA valdes priekšsēdētāja Daiga Behmane, VBVA pieeja sekmīgi ir ieviesta daudzās attīstītajās valstīs. Tā ir vērsta uz pacientiem un sabiedrībai būtisku rezultātu sasniegšanu, jo samaksu par ārstniecības pakalpojumu kvantitāti papildina ar samaksu par rezultātu un kvalitāti.

Viņa norādīja, ka gan Latvija, gan citas pasaules valstis veselības aprūpē saskaras ar ļoti līdzīgiem izaicinājumiem - izdevumi veselības aprūpei aug straujāk nekā valstu IKP, saglabājas augsta mirstība no slimībām, kavējas inovāciju ieviešana, ir ierobežota pakalpojumu pieejamība, "klibo" kvalitāte. Taču Latvija izteikti atpaliek no Eiropas rādītājiem - valstī ir augsta novēršamā mirstība, augsti izdevumi ambulatorai aprūpei un zemāki izdevumi medikamentiem.

"Latvijā mēs vēl neesam tikuši līdz tam, lai mēs mērītu pakalpojumu kvalitāti, un mēs arī neesam izvirzījuši un nemēram ārstēšanās rezultātus. VBVA mērķis ir uzlabot katra pacienta veselības rezultātus, iepriekš nosakot, kādi būs šie rezultāti katrā diagnožu grupā un kā mēs tos sasniegsim. Pasaules valstu pieredze liecina, ka ieviešot VBVA, ieguvumi ir ievērojami," sacīja Behmane.

Vienlaikus Behmane norādīja, ka Latvijā nepieciešama uzraudzība par veselības sektora digitālo transformāciju, kas būtu jauna pacientu elektronisko datu sistēmas izveide, jauni datu apmaiņas standarti un dažādu reģistru savienojamība.

"Šobrīd ir bažas par to, ka Latvijā tiek veidoti atsevišķi reģistri, atsevišķas sistēmas, kas savā starpā "nesarunājas", un dati nav apmaināmi," viņa uzsvēra.

Pacientu biedrības "Par sirdi" vadītāja Inese Mauriņa sacīja, ka lielisks risinājums būtu, ja iesaistītos gan akadēmiskais personāls, gan pacientu organizācijas, sabiedrības pārstāvji un deputāti.

"Patlaban veselības aprūpē trūkst datu, un tas jālabo, lai varam veidot vērtībās balstītu veselības aprūpi. Ir jāsāk ar kaut kādiem noteiktiem fragmentiem, iespējams, ar kardioloģiskām saslimšanām. Zināms, ka ceturtdaļu nāves gadījumu varētu novērst, ja būtu savlaicīgi pieejami medikamenti un būtu labs ārstēšanās rezultāts," norādīja Mauriņa.

Arī "Hospiss LV" projektu vadītāja Žanete Jansone norādīja, ka šāda pieeja ir vērtīga, turklāt tas ir svarīgi paliatīvās un hospisa aprūpes pacientu aprūpei. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) dati liecina, ka šis ir tas lauks, kurā varētu ietaupīt līdzekļus, jo vismaz puse no paliatīvās aprūpes pacientiem ir saukuši NMPD, lai gan varēja to nedarīt.

Veselības ministrijas valsts sekretāres vietnieks finanšu jautājumos Boriss Kņigins norādīja, ka LVEA un RSU Sabiedrības veselības institūta priekšlikums ir atbalstāms, taču grūtības varētu radīt finansējuma piešķiršana. Viņa vērtējumā, kā reāls solis uz priekšu ir Eiropas Atveseļošanās fonda apstiprinātais Inovāciju fonds, kurā ir līdzekļi, kas rezervēti jauno inovatīvo ideju testēšanai veselības aprūpes sistēmas ietvaros. Tajā varētu notestēt atsevišķus veselības aprūpes pakalpojumus, skaidroja Kņigins.

Patlaban pēc LVEA ierosmes izveidotā iniciatīvas darba grupa ir vienojusies VBVA pieejas ieviešanu sākotnēji virzīt sirds un asinsvadu slimību grupā, kas jau daudzus gadus ir galvenais iedzīvotāju mirstības cēlonis Latvijā. Ir uzsākts pilotprojekts vairākām sirds un asinsvadu slimībām ar lielāko insultu un miokarda infarktu risku.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Noraida priekšlikumu kandidātu sarakstus iesniegt būtiski agrāk pirms vēlēšanām

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien noraidīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu partiju deputātu kandidātu sarakstus prasīt iesniegt ne vēlāk kā 120 dienas jeb četrus mēnešus pirms vēlēšanām.

Sabiedrība VDD komentē «TikTok» un «Telegram» iespējamu bloķēšanu Latvijā

Lēmumam par sociālo tīklu "TikTok" un "Telegram" iespējamu bloķēšanu ir jābūt politiskam, turklāt, lai šāds risinājums būtu efektīvs, par ierobežošanu būtu jāvienojas vismaz visām trim Baltijas valstīm, šādu vērtējumu vēstulē Saeimai paudis Valsts drošības dienests (VDD).

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.